Autor Wątek: Stewia w przetworach  (Przeczytany 2544 razy)

Offline Basia

  • Płytki nurek
  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 10476
Stewia w przetworach
« dnia: Listopad 14, 2011, 15:05:49 »
Stewia jest dziwna - niby słodka, ale jakoś inaczej, niżby się należało. Używam tylko liści, nie gotowych tabletek czy wyciągów kropelkowych.

Próbowałam wrzucać pokruszone liście do przetworów, ale smak był bardzo nieciekawy. Teraz próbuję z wywarem ze stewii, jest nieco lepiej, ale by się przydało coś na dziwny posmak.
Czy ktoś ma doświadczenia, jak to używać, aby stewia stała się rzeczywistą alternatywą dla cukru?
Następne pytanie: czy ktoś wie, czy stewia ma działanie konserwujące przetwory, tak jak cukier?

Pozdrowienia :-)

Offline Basia

  • Płytki nurek
  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 10476
Odp: Stewia w przetworach
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 18, 2011, 14:25:14 »
Coś mi drgnęło w eksperymentach: jagody kaliny słodzone stewią miały dość nieciekawy smak, ale po zmieszaniu z kefirem już stały się smaczne.
Czy to oznacza, że do przetworów ze stewią trzeba dodawać jakichś kwasów, jeśli słodzone owoce nie mają ich dość w sobie?

Pozdrowienia :-)