Autor Wątek: Atopowe zapalenie skóry i dieta  (Przeczytany 655 razy)

Offline Amiga

• Nowy
  • *
Atopowe zapalenie skóry i dieta
« dnia: Sierpnia 12, 2022, 12:26:22 »
Witajcie. Jakie zmiany w diecie wprowadzić przy atopowym zapaleniu skóry?

Offline qwerta

• Dużo Pisze
Odp: Atopowe zapalenie skóry i dieta
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 12, 2022, 15:56:07 »
Najlepiej pod nadzorem lekarza lub dobrego dietetyka spróbować diety eliminacyjnej. Ew. na początek można wyeliminować produkty mleczne i pszenne lub w ogóle gluten. Również takie, które bardzo często bywają przyczyną alergii, jak orzeszki ziemne, soja (ale olej i lecytyna sojowa są bezpieczne), rumianek, białko jaja, surowa marchew, skorupiaki, konserwy, świeże truskawki i pomidory oraz to wszystko, co zwykle jest wymieniane jako alergeny na opakowaniach różnych produktów spożywczych. Ważne aby nie jeść kilka razy pod rząd tego samego, bo właśnie taki sposób jedzenia prowadzi do alergii.
A były w ogóle robione jakieś testy? Często występuje alergia na nikiel, wtedy np. trzeba wyeliminować metalowe garnki i sztućce...
Można też przeprowadzić domowym sposobem test niektórych produktów, takich jak np. mleko czy masło orzechowe (bez dodatków). Trzeba kilka razy dziennie smarować wybranym produktem skórę w zgięciu łokcia (po wewnętrznej stronie) przez jakieś 2 dni. Jeśli pojawi się tam egzema, tzn. że ten produkt może uczulać. Nie jestem jednak pewna jak ma się alergia kontaktowa do pokarmowej, bo np. u mnie wszystkie produkty, na które jestem uczulona drogą pokarmową wywołują również uczulenie na skórze, ale są produkty, które w kontakcie ze skórą wywołują egzemę, a po ich zjedzeniu nic specjalnego się nie dzieje. Tak mam np. z mlekiem
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 12, 2022, 18:01:45 wysłana przez qwerta »

Offline leo

• Dużo Pisze
Odp: Atopowe zapalenie skóry i dieta
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 13, 2022, 06:59:07 »
Jest taka strona: https://anna-bee.com/blog/jak-wygralam-z-atopowym-zapaleniem-skory-azs/
Anna pisze tu m.in. o niedoborze manganu jako jednej z przyczyn. Wydaje mi się, że ma to sens. Stanom zapalnym skóry towarzyszy wcześniejszy wyrzut histaminy z komórek tucznych - mastocytów. Te komórki to jest odmiana tkanki łącznej - z jakiegoś powodu zbyt łatwo i w nadmiarze uwalniają tą histaminę m.in. w AZS i od tego się zaczyna. Co ma do tego mangan? Otóż m.in. od manganu zależna jest kondycja tkanki łącznej w naszym organizmie - jest niezbędny do jej powstawania i budowy i aktywuje wit. C - następny czynnik potrzebny tkance łącznej. Niedobór Mn tłumaczyłby dysfunkcję komórek tucznych. Zaproponowałbym jeszcze do zestawu zastosowanego przez Annę dołożyć witaminę C i jeszcze - też sprzyjające tkance łącznej siarkę (w formie MSM) oraz krzem (zioła krzemionkowe) - żeby był komplet.
Potrzebne 2mg manganu można znaleźć w glukozaminie f-my Naturell i w niektórych regeneratorach stawów.