Najlepiej pod nadzorem lekarza lub dobrego dietetyka spróbować diety eliminacyjnej. Ew. na początek można wyeliminować produkty mleczne i pszenne lub w ogóle gluten. Również takie, które bardzo często bywają przyczyną alergii, jak orzeszki ziemne, soja (ale olej i lecytyna sojowa są bezpieczne), rumianek, białko jaja, surowa marchew, skorupiaki, konserwy, świeże truskawki i pomidory oraz to wszystko, co zwykle jest wymieniane jako alergeny na opakowaniach różnych produktów spożywczych. Ważne aby nie jeść kilka razy pod rząd tego samego, bo właśnie taki sposób jedzenia prowadzi do alergii.
A były w ogóle robione jakieś testy? Często występuje alergia na nikiel, wtedy np. trzeba wyeliminować metalowe garnki i sztućce...
Można też przeprowadzić domowym sposobem test niektórych produktów, takich jak np. mleko czy masło orzechowe (bez dodatków). Trzeba kilka razy dziennie smarować wybranym produktem skórę w zgięciu łokcia (po wewnętrznej stronie) przez jakieś 2 dni. Jeśli pojawi się tam egzema, tzn. że ten produkt może uczulać. Nie jestem jednak pewna jak ma się alergia kontaktowa do pokarmowej, bo np. u mnie wszystkie produkty, na które jestem uczulona drogą pokarmową wywołują również uczulenie na skórze, ale są produkty, które w kontakcie ze skórą wywołują egzemę, a po ich zjedzeniu nic specjalnego się nie dzieje. Tak mam np. z mlekiem