General Category > Zioła w kosmetyce
Oleje naturalne zamiast kremów
44:
Oleje naturalne, jak olej kokosowy, oliwa z oliwek i inne, świetnie nadają się do stosowania na skórę zamiast kremów. Działają 1000 razy lepiej niż najlepsze kremy. Dodatkowo mają właściwości lecznicze dla skóry. Tylko jest problem, że długo się wchłaniają. A nawet jak się wchłoną, to mogą wraz z potem w upalne dni tak jakby z powrotem wydostać się.
Ale jest na to prosty sposób. Wystarczy posmarować się olejem np. po goleniu. Poczekać trochę, myjąc zęby itd. zmyć wodą i wytrzeć ręcznikiem. I tak działają nawet lepiej niż czekać aż całkowicie się sam wchłonie.
paproc:
Konsystencja oleju nie jest dobra dla skóry twarzy. Olej działa wysuszająco, powoduje wiele szkód i chorób twarzy. Zdecydowanie lepiej działa olej "uwięziony" w kremie i w takiej formie powinien być stosowany. Wiele chorób skóry spowodowanych jest olejowaniem twarzy. Odsyłam do lektury: Skóra fascynująca historia Yael Adler Feeria (dermatolog). Moja świetna kosmetyczka już długi czas nie stosuje olejów do masażu twarzy, robi to na masłach. Potwierdza, że jej skóra rąk po masowaniu olejem robiła się bardzo przesuszona.
Basia:
Oleje są różne i mają różne składy, stąd różne własności, dlatego ogólne twierdzenie na temat ich własności jest bezsensowne.
Kremy też są różne i mają różne własności, dlatego ogólna pochwała kremów, szczególnie przez dermatologa nieco zadziwia.
Pozdrowienia :-)
paproc:
Różne są składy kremów, rożne właściwości stosowanych olejów, oczywista oczywistość. Oleje w kremach są jak najbardziej pożądane (!!!). Odniosłam się do nakładania wprost olejów na twarz (tzw. olejowanie twarzy), co wiąże się z wysuszaniem skóry. Polecam wcześniej podany tytuł książki, gdzie w przystępny sposób podano uzasadnienie wysuszania skóry przez nanoszone na twarz oleje.
qwerta:
Bo olej nakłada się na podkład nawilżający, kiedy skóra jest jeszcze wilgotna. Do nawilżania można użyć żel aloesowy lub glutek lniany zmieszane z odrobiną miodu. Testowałam kilka różnych olejów i najkorzystniej w moim przypadku działał olej lniany, pomógł mi m.in. wyleczyć egzemę na dłoniach. Na twarz stosowałam właśnie z wcześniej opisanym podkładem nawilżającym i już po jednorazowym zastosowaniu skóra na twarzy wyglądała wyraźnie lepiej
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej