Autor Wątek: Masla bez masla, Mleka bez mleka... :)  (Przeczytany 3324 razy)

Offline Ingwer

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 921
Masla bez masla, Mleka bez mleka... :)
« dnia: Listopad 01, 2011, 21:53:45 »


MASŁA BEZ MASŁA

Mają cenne wartości odżywcze dla mózgu i całego organizmu.
Można je łatwo zrobić samemu
(i taniej oraz bez zbędnej chemii w stosunku do tych kupowanch).

W mojej kuchni nie uzywam o ogole tradycyjnego masla,
choc kupujac, kupuje 16 - 20 kostek... :)
do tego co robie nadaje sie jedynie kerrygold.
Nie uzywam takze zadnych margaryn.
Preferuje kuchnie z maslem ghi, / klarowane maslo /
które stanowi w Indiach popularny zamiennik masła i oleju.
W przeciwieństwie do rodzimego maselka,
ten tłuszcz zwierzęcy posiada jednak dużo większą trwałość –
można go bez obaw przetrzymywać miesiącami w temperaturze pokojowej,
efekt ten uzyskujemy poprzez długotrwałe gotowanie masła na małym ogniu,
które usuwa zawarte w nim enzymy i mikroorganizmy.
Podczas procesu klarowania  wytrąca się także białka i inne substancje,
pozostawiając tylko sam tłuszcz, ktory możemy podgrzewać
do dużo wyższej temperatury niż masło zwykłe,
bez obawy przypalenia.

Tradycyjna medycyna ajurwedyjska podaje ,
że jedzenie ghee przywraca potencję i aktywność seksualną,
usprawnia proces gojenia się ran oraz zwiększa koncentrację.
Absorpcja międzykomórkowa:
ghi jest integralną częścią wielu indyjskich recept ziołoleczniczych.
Najpierw smaży się dane zioło w ghi,
następnie dzięki swojej lipidowej strukturze ghi ułatwia rozprowadzenie
tego zioła i wszystkich jego właściwości leczniczych w organizmie.
Ułatwia lipidowy transport międzykomórkowy.
Trawienie:
Teksty Ayurvedy mówią, że ghi pomaga zrównoważyć nadmiar kwasów żołądkowych
i pomaga przez to odbudować śluz na ścianach żołądka.
Lekkie oparzenia:
Podobnie jak aloes, ghi pomaga w gojeniu się blizn po oparzeniach i innych,
jeśli zostanie nałożone szybko na uszkodzony obszar skóry.
Umysł:
Mówi się, że ghi poprawia wszystkie trzy aspekty mentalnego funkcjonowania --
uczenie się, zapamiętywanie i przypominanie.
Równowaga w Medycynie Indyjskiej:
ghi przywraca równowagę elementów Vata i Pitta.
(kontroluje ruch w ciele i umyśle, a także kontroluje procesy ogrzewania ciała i metabolizm).

*

Leciutko podprażamy dowolne orzechy czy nasionka na suchej patelni
(na małym ogniu) tak, żeby zaczęły dawać delikatny aromat,
uwaga : żeby ich nie poprzypalać  :) 
Wtedy wsypujemy je do blendera, młynka do kawy lub miksujemy blenderem.
Przekładamy do słoiczka i dodajemy tyle oleju lub masla ghi, / ja uzywam ghi /
(oliwy z oliwek, oleju orzechowego, lnianego czy jakiegokolwiek
innego ale dobrej jakosci), żeby po zmieszaniu wyszła gęsta masa.
Przechowuję w lodówce.
Można tez do orzechów czy nasion przy miksowaniu dodać kilka rodzynek,
suszonego daktyla, morele itp. i wtedy będą słodsze. 
Jednak masło np. migdałowe jest tak pyszne, że napawde nie trzeba go "dosładzać".
Można tez dodac np. siemie lniane mielone (dla podnieseinia wartości odżywczych).

Takie masła możemy zrobić z dowolnych orzechów czy nasionek np. nerkowce,
słonecznik, pestki dyni, orzechy włoskie czy migdały.
Bez problemu na bazie masla ghi mozemy przygotowac maselka :
czosnkowe, z czosneczkiem niedzwiedzim, /zielone/, szczypiorkowe, chrzanowe,
laczac sproszkowana papryke - slodka lub ostra, kurkume,sproszkowana gorczyce,
suszone ziola - miete, kurdybanek, wszystko, na co zmyslowosc,
fantazja i chec eksperymentowania pozwoli :)
Ale uwaga -migdałów raczej się nie praży a sparza i ściąga gorzką skórke
(schodzi łatwo po przelaniu wrzątkiem, "wyskakuje ze skorki ")
bo inaczej masło będzie gorzkie.


MLEKA  BEZ  MLEKA

Mleko migdałowe

Zaczynamy od tego, że dwie garście migdałów (niecałe 10 deko) zalewamy gorącą wodą
i odstawiamy na pół godziny, żeby zmiękły i się sparzyły.
Po tym czasie obieramy migdały ze skórki. 
Namaczamy je na noc w wodzie lub soku jabłkowym/ananasowym.
Rano miksujemy z tą wodą/sokiem w blenderze (takim do robienia koktajli),
ewentualnie dodajemy jeszcze wody lub dosładzamy ksylitolem, miodem, stewią itp.
Przecedzamy przez gęste sitko jesli mleko ma byc do picia (żeby nie było grudek),
do naleśników czy ciast -nie trzeba spejalnie cedzić.
Do picia dla małych dzieci raczej powinno się je jeszcze zagotować.

Mleko Ryżowe

 4 szkl.wrzątku (woda musi być gorąca!)
 1 szkl.ugotowanego gorącego ryżu brązowego
 1 łyżeczka wanilii prawdziwej
 1 łyżka ksylitolu lub stewi
1/2 łyżeczki soli
Wykonanie:
Wszystko zmieszać i zmiksować blenderem na krem.
Pozostawić mleko na minimum 30 minut,
następnie przecedzić mleko przez gęste sito lub gazę.

Mleko Jaglane

 2/3 szkl. ugotowanej, ciepłej kaszy jaglanej
 1/4 szkl. migdałów zmielonych na puder
 1 łyżeczka soli
 1 łyżka ksylitolu lub stewi
 1 szkl. wody
Wykonanie:
Wszystkie składniki zmiksować i w trakcie miksowania
dodać jeszcze 2 szklanki wody.
Można przecedzić przez gęste sito lub gazę.

Mleko Kukurydziano-migdałowe


 1/4 szkl. migdałów zmielonych na puder
 4 szkl. wody
 1 szkl. ugotowanej mąki kukurydzianej
 (1/2 szkl. mąki na 1 szkl. wody - gotować przez 10 minut)
 2 łyżeczki miodu
 1/2 łyżeczki soli
Wykonanie:
Wszystkie składniki zmiksować i przecedzić przez gazę lub gęste sito.

Mleko Sojowe


Namoczyć 1/2szkl. soi w 3szkl. wody przez noc. Soję odcedzić i przepłukać.
Zmieszać:
 1szkl. namoczonej (lub mrożonej) soi
 1szkl. wody
 1 łyżka ksylitolu lub stewi
 1 łyżeczka wanilii
 1/2 łyżeczki soli
 kilka kropel oleju
Wszystko zmiksować blenderem ok.3min i dodać 4szkl. wody.
Wlać do małego garnka, który trzeba umieścić w większym garnku z wodą.
Gotować w ten sposób przez 40min.
Pozostawić do ostygnięcia, a następnie przecedzić przez drobne sito lub gazę.
W lodówce można przechowywać do 5 dni.
Uwaga! Większość alergików i dzieci z autyzmem nie powinno spożywać soji.
Uwaga, na soję modyfikowaną genetycznie, nie używamy jej!!!

Mleko Owsiane


1 1/2 szkl. wody
1/4 szkl. miodu
1/2 szkl. płatków owsianych
1/2 szkl. wiórek kokosowych
1/2 łyżeczki soli
Wykonanie:
wszystkie składniki gotować przez 20 minut często mieszając,
a następnie zmiksować do konsystencji śmietany.
Dodać jeszcze 2 szklanki wody i dobrze wymieszać.
Można wyklarować mleko, przecedzając je przez drobne sito lub gazę.
Uwaga! nie dla dzieci które są na diecie bezglutenowej

Mleko migdałowe II

100 g migdałów moczyć w wodzie przez godzinę.
Następnie osuszyć i mielić w młynku 2 razy.
Uzyskaną mąkę zmiksować z 200g wody.
Postawić masę na 2 godziny do lodówki.
W tym czasie od czasu do czasu mieszać.
Następnie mleko przecedzić przez gazę lub sitko.

Mleko z soczewicy


Mielić w młynku 100g soczewicy aż uzyskuje sie drobna mąkę.
Uzyskaną mąkę zmiksować z 200g wody. Postawić masę na 2 godziny do lodówki.
W tym czasie od czasu do czasu mieszać.
Następnie mleko przecedzić przez gazę lub sitko.