General Category > Gospodarstwo domowe

Małe czarne muszki w domu

(1/1)

qwerta:
Czym odstraszyć małe, czarne muszki, które wlatują mi do mieszkania? Wydaje mi się, że mogą to być ziemiórki, ale nie mam pewności. W każdym razie nie są to owocówki. Są od nich smuklejsze i całkiem czarne, a owocówki są brązowe i grube, poza tym pojawiają się dopiero, gdy na osiedlu dojrzewają jabłka (rosną tu jakieś zdziczałe jabłonki, chyba papierówki). Nie posiadam żadnych roślin doniczkowych, jednak mieszkam na parterze, a wokół bloku jest mnóstwo zieleni i wilgoć. Do tego blok znajduje się w zagłębieniu i jest zacieniony przez wyższy budynek z naprzeciwka. Do odstraszania much i komarów używam olejków eterycznych, które rozpylam na zasłony i skrapiam nimi papierowe ręczniki rozkładane na parapetach. Na komary i komarnice działa praktycznie w 100%. Od kilku lat przez całe lato wlecą może ze 3 komary do mieszkania, chociaż wokół bloku jest ich mnóstwo, a w piwnicy cały sufit aż od nich czarny. Komarnice też praktycznie przestały wlatywać odkąd używam tych olejków, a wcześniej zdarzało się to całkiem często. Teraz może z jedna na całe lato wleci. Much również zdecydowanie mniej, rzadko kiedy jakaś pojedyncza wleci (może raz na 2-3 tygodnie) i to zwykle z korytarza (tam zwykle jakieś latają), nie przez okno. W tym roku jeszcze żadna nie wleciała, a komar tylko jeden wczoraj. Jedynie na owocówki i te właśnie dziwne, małe, czarne muszki nic nie działa. Rozwiesiłam lepy na muchy i trochę się ich na nie złapało, ale nadal latają po mieszkaniu. Szczególnie przyciąga je woda i monitor laptopa oraz gnijąca cebula...

qwerta:
Przeszukując internet znalazłam taki artykuł: http://www.up.poznan.pl/ogrodnictwo/abstrakty%2039/a-04%20Grski%202.htm
Mam z tego rozumieć, że olejek świerkowy te ziemiórki przyciąga? I wie ktoś tu może, o co chodzi z niebieskimi tablicami? O ile mi wiadomo, ziemiórki przyciąga kolor żółty, nie niebieski i w sprzedaży lepy na ziemiórki są żółte. Nie wiem teraz co o tym myśleć  ::)

I jeszcze rozwinięcie tego artykułu, niestety po angielsku: http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:V2_SpuOehf4J:www.up.poznan.pl/ogrodnictwo/Ogrodnictwo%252039/04%2520Grski%25202.pdf+&cd=2&hl=pl&ct=clnk&gl=pl - tu wg tabelki na str.3 wygląda, że olejek tatarakowy je odstrasza?

Wśród olejków, których używam do odstraszania much i komarów akurat nie ma tatarakowego (jest b. drogi) ani świerkowego, ale jest np. imbirowy, który też wg tabelki powinien je odstraszać, jednak używam również herbacianego, który z kolei miałby je przyciągać, więc pewnie wzajemnie znoszą swoje działanie... Aczkolwiek nie mam pewności, czy dobrze zrozumiałam ów artykuł.
Co o tym myślicie?

qwerta:
Całą zimę był spokój do momentu, aż sobie wstawiłam 3 cebule do wody, bo zaczęły puszczać szczypior. Wody wlałam dosłownie łyżeczkę na dno naczynia i prawie codziennie te cebule płukałam, osuszałam, płukałam naczynie i wlewałam świeżą. I już następnego dnia pojawiły się ziemiórki. Nie wiem skąd się wzięły, czy wylęgły z tej cebuli czy co?? Wstawiłam do naczynia z cebulą patyczek z tą żółtą lepką karteczką, ale ani jedna się do niej nie przykleiła, za to 3 po kolei utopiły się w tej odrobinie wody. Nie wiem już jak z nimi walczyć :(

A tak przy okazji wygląda mój szczypior, który w ogóle nie widział światła dziennego, a jedynie sztuczne: https://i.ibb.co/rkDYh5W/Szczypior1.png (w rzeczywistości jest ciemniejszy, ale tu się zrobiła biała poświata od światła odbitego przez tacę, którą postawiłam, aby było neutralne tło. Tło ma wysokość 30cm)
Niestety, już więcej nie powtórzę takiej "hodowli" z powodu owych wstrętnych ziemiórek :( A przynajmniej sądzę, że to ziemiórki, bo nie wiem co by to innego mogło być. Z całą pewnością nie są to owocówki

qwerta:
Naprawdę nikt nie wie, jak sobie poradzić z tymi ziemiórkami? Nie ma na nie żadnych sposobów?

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

Idź do wersji pełnej