Autor Wątek: opryszczka  (Przeczytany 1627 razy)

Offline goewa

• Mało Pisze
  • **
opryszczka
« dnia: Kwietnia 25, 2022, 12:44:28 »
Czy ktoś poleci coś na opryszczkę wokół warg? Takie małe rozsiane pryszcze, nie chca się goic już trzeci miesiac.Fakt, że jestem osłabiona po cięzkim przebyciu covid  iagresywnym leczeniu szpitalnym.

Offline qwerta

• Dużo Pisze
Odp: opryszczka
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 25, 2022, 14:01:11 »
Widziałam tu na forum wpis, że podobno puder bursztynowy pomaga. Pewnie też warto sprawdzić propolis i miód manuka, jeśli nie masz alergii na produkty pszczele

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 25, 2022, 17:29:30 »
Spróbuj rutyny z wit. C. Teraz kwitnie forsycja - może być herbatka z kwiatu forsycji (ma dużo rutyny) + wit. C.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 25, 2022, 20:03:51 »
Wydaje mi się, że są dwie główne szkoły traktowania opryszczki: zasuszająca i niezasuszająca. Z moich doświadczeń z moim wirusem (raz na 2-3 lata), wolę tą drugą. Smaruję moją oprychę środkami na oleju: olej z dziurawca, jaskółczego ziela, wiązówki, apteczny olej kamforowy (nie eteryczny) - to można spokojnie zmieszać, jak dla mnie, ale może lepiej sprawdzić osobiście, czy nie będzie jakiejś alergii czy coś w tym stylu, szczególnie na kamforę. Nie powinno być, ale... nigdy nie mów "nigdy"...

Poza tym, przy osłabieniu, probiotyki, duże dawki całego alfabetu i pełnej numeracji witamin, tran o smaku tranu, olej lniany, rokitnikowy, wiosenna zielenina z sparzoną pokrzywą, podagrycznikiem i czosnaczkiem włącznie jako leczenie ogólne.

Powodzenia :-)

Offline kuneg

• Mów mi Małgorzato :)
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 25, 2022, 21:47:19 »
Miejscowo na opryszczkę można zrobić okłady na noc z liści żyworódki.
Nigdy wcześniej wiedza nie była tak łatwo dostępna i tylko od nas zależy, czy z niej skorzystamy.

Offline irek602

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 26, 2022, 10:31:53 »
Miejscowo do smarowania, olejki melisowy, cedrowy, do ustnie aminokwas lizyna i cynk
Sprawdzone i skuteczne

Offline paproc

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 27, 2022, 10:25:43 »
Fajnie przysycha  i nie rozmnaża się po traktowaniu  mieszanką nalewki z wrotyczu , glistnika z odrobiną piołunu. Taki preparat sobie opracowałam i sprawdza się - testuję na sobie i rodzince.

Offline goewa

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: Maja 01, 2022, 10:58:34 »
można poprosić o dokładniejsze proporcje tej nalewki? Brzmi ciekawie. Na razie nastawiłam sobie kwas Bołotowa do picia

Offline 44

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Marca 07, 2023, 06:34:48 »
Na opryszczkę polecam smarowanie pastą do zębów, naturalną, np. z miodlą indyjską (neem).
Pasty do zębów działają dość silnie antyseptycznie.

Offline Longum Vitale

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: Marca 21, 2024, 15:07:13 »
można poprosić o dokładniejsze proporcje tej nalewki? Brzmi ciekawie. Na razie nastawiłam sobie kwas Bołotowa do picia
Z jakiego przepisu ten kwas Bołotowa?