Autor Wątek: Osteopatia, chiropraktyka  (Przeczytany 6382 razy)

Offline Maciej

• Fizjoterapeuta
  • Nowy
  • *
  • Primum non nocere
Osteopatia, chiropraktyka
« dnia: Lipiec 08, 2013, 21:23:54 »
Witam,

Jako że to mój pierwszy post na tym forum, witam stałych bywalców jak i równie świeżych użytkowników.

Jednocześnie zakładam temat, zdziwiony brakiem takowego - czy nikt z obecnych nie interesuje się jednocześnie terapią manualną pod postacią chiropraktyki bądź osteopatii?
Sam pomału zgłębiam techniki i filozofię chiropraktyki, chętnie wymienię się doświadczeniami, a jeśli zagości w tym temacie więcej osób, postaram się podzielić artykułami wszelakimi na ten temat.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
Odp: Osteopatia, chiropraktyka
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 08, 2013, 23:00:25 »
Tutaj zwykle najkompetentniej wypowiadała się na zbliżone tematy Inez, czyli ineslik.
Fajnie, że jesteś tutaj :-)

Offline yar

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 15, 2013, 20:39:18 »
super byłoby umieć pomóc komuś w tej dziedzinie. Znam dwóch hiropraktyków i którzy choć początkujący mają odmienne  podejście. Jeden  z nich to typowy zarobkiewicz - ledwo co po kursie a już kasuje 80 za sam masarz. Ale są ludzie co jak nie zapłacą to jest to g... warte. Jedni są warci drugich.  Na szczęście znam też takiego gościa co bierze 50 za wizytę i po drugiej takiej wyciągnął mnie obłożnie niesprawnego. Wieeelki szacun !

Offline zulu

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 16, 2013, 09:48:14 »
Zaiste szacowna to i wielce użyteczna dziedzina.
Pamiętam lata 80-te ubiegłego wieku, kiedy zawoziłem rodzinkę do siostry Katarzyny z klasztoru w Raciborzu. Pamiętam również odgłosy towarzyszące kręgowaniu ( Bruce Lee wysiada ;) ). Pamiętam też ulgę na twarzach ludzi wychodzących od tej niezwykłej kobiety.
Ona też wówczas zaszczepiła we mnie, jak się okazało długo inkubującą, zaraźliwą chorobę zwaną zielarstwem :)
veritas est adaequatio intellectus et rei

Offline Maciej

• Fizjoterapeuta
  • Nowy
  • *
  • Primum non nocere
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 21, 2013, 11:08:54 »
yar - Jeśli chodzi o cenę, to jestem stanowczo przeciwny zaniżaniu cen. Przepraszam bardzo, ale jeśli ja spędziłem w szkolnej ławce dodatkowe sześć lat, nie licząc kursów i warsztatów z tych dziedzin, to po prostu mam prawo zarobić na tym, szanując swój własny czas i wysiłek włożony w zdobycie wiedzy i umiejętności. Widzę często ogłoszenia kręgarzy pracujących za pół darmo, ale szczerze mówiąc, bałbym się do nich pójść, ponieważ większość z nich nie posiada podstawowych informacji na temat anatomii, fizjologii i biomechaniki, o klinice nie wspominając. Wtedy "leczenie" jest po prostu kwestią szczęścia, a nie wiedzy. A to może zadziałać w drugą stronę, bo sam znam wiele osób które po wizytach u takich osób dopiero wymagają leczenia.

zulu - Takie połączenie jest najlepsze, na wspak rynkowi farmaceutycznemu. Jak się leczyć, to naturalnie :)

Offline yar

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 22, 2013, 22:06:23 »
Nie no ,jeśli masz już praktykę i twoje działania nie są chybione to oczywiście ma ta usługa odpowiednio kosztować. Chciałem tylko dać przykład świerzaka po kursie ktory goli ludzi ile wlezie. Jest to dobre podejście potrząc jego oczyma, bo już sobie zbiera na nowe zaplecze,  kształcenie itd Chodzą do niego wtedy ci zamożniejsi bo ich stać na "dobrego fachowca" . Ale to jeszcze kwestia tego właśnie podejścia że bogaty nie pójdzie do taniego lekarza.

Offline Maciej

• Fizjoterapeuta
  • Nowy
  • *
  • Primum non nocere
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 23, 2013, 06:36:57 »
Do "fachowca" który bierze mnóstwo pieniędzy a nie pomaga ludzie nie wracają, tak samo jak do każdego specjalisty innych zawodów. Za to irytujące jest, że niektórzy ogłaszają się w internecie z masażem i zabiegami manualnymi po ~30zł, a potem się pacjenci dziwią, że ktoś chce trzykrotnie więcej. Ot to.