Autor Wątek: Zioła na pamięć i koncentację  (Przeczytany 6334 razy)

Offline leo

• Dużo Pisze
Odp: Zioła na pamięć i koncentację
« Odpowiedź #30 dnia: Listopada 25, 2021, 00:03:34 »
Alergii na alkohol nie mam - zdarza mi się wypić nawet więcej niż 1ml :) - jednak w czymś innym nie chce tak zadziałać jak ta nalewka z koszyczka arniki - nawet jak wypiję wielokrotność 1ml  :) .

Offline Wacek

• stary winiarz Białystok
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #31 dnia: Czerwca 03, 2022, 13:04:23 »
Zakwitła mi arnika górska więc zerwałem pierwsze kwiatki na nalewkę . Doktor pisze że 1do 10  i alkohol 60-70% , jak sobie radzicie  z proporcją 1 do 10 ?

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #32 dnia: Czerwca 03, 2022, 14:03:18 »
Zakwitła mi arnika górska więc zerwałem pierwsze kwiatki na nalewkę . Doktor pisze że 1do 10  i alkohol 60-70% , jak sobie radzicie  z proporcją 1 do 10 ?

Weź złap proporcje wagowo. To silnie działa - lepiej zrobić dokładnie i stosować zgodnie z opisem np. u Doktora.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #33 dnia: Czerwca 03, 2022, 21:28:38 »
Wagowo nie ma sensu, to zwykle jest proporcja objętościowa, formalnie surowca zmielonego i namoczonego przed zalaniem etanolem.

Podkład teoretyczny:
https://rozanski.li/1053/nalewka-i-intrakt-tinctura-et-intractum/

Pozdrowienia :-)

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #34 dnia: Czerwca 03, 2022, 22:00:38 »
Wagowo nie ma sensu, to zwykle jest proporcja objętościowa, formalnie surowca zmielonego i namoczonego przed zalaniem etanolem.

Podkład teoretyczny:
https://rozanski.li/1053/nalewka-i-intrakt-tinctura-et-intractum/

Pozdrowienia :-)

Doktor nie pisze (w tym linku) jak określić objętość surowca, również nie mówi, że to mają być proporcje objętościowe. Proporcje wagowo łapie się bez problemu - potrzebna tylko waga, objętościowo to nie jest proste. Ponadto - jak się robi z surowca świeżego to praktycznie na jedno wychodzi. Minimalne różnice koryguje się przy dobieraniu dawki. Nie wiem czy Wacek planuje to do użytku zewnętrznego - wtedy w ogóle nie ma problemu, czy do wewnętrznego - tutaj Doktor proponuje dawki od - do i w ten sposób też różnice przy produkcji - wagowo/ objętościowo nie mają znaczenia.

Offline Wacek

• stary winiarz Białystok
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #35 dnia: Czerwca 04, 2022, 07:11:06 »
Arnikę planuję używać w postaci nalewki zewnętrznie i wewnętrznie a że to pierwsze kwitnienie dwóch sadzonek  więc pozyskałem 6 kwiatków a są jeszcze pąki - stąd problem z proporcjami . Jak mi się roślinki rozrosną - będzie łatwiej .

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #36 dnia: Czerwca 04, 2022, 07:42:29 »
Jak masz wagę np. dilerkę - to nie jest problem - ważysz te kwiatki, dokładasz 10x tyle alkoholu i czekasz aż dojdzie. To silnie działa - dawkę odmierza się w kroplach, więc na próbę jak to działa wystarczy.

Offline Luu

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #37 dnia: Czerwca 06, 2022, 11:10:32 »
Polecam Laboratorium Zielarza :) są tam kapsułki na wzmocnienie funkcjonowania pamięci :)