Autor Wątek: Ekstrakcja zęba  (Przeczytany 1454 razy)

Offline Tynek82

• Nowy
  • *
Ekstrakcja zęba
« dnia: Listopada 05, 2021, 18:38:33 »
Witam,
Niedługo czeka mnie wyrywanie zęba. Kanałowo leczona stara 5. Co zrobić lub jakimi ziołami najskuteczniej się wspomóc, żeby uniknąć leków przeciwbólowych te kilka dni po wyrwaniu. Czy jest coś na tyle skutecznego?

Offline 44

• Średnio Pisze
Odp: Ekstrakcja zęba
« Odpowiedź #1 dnia: Listopada 05, 2021, 19:10:59 »
Może goździki. Wiem, że stosuje się je na ból zębów, ale czy po wyrwaniu zadziałają, to nie wiem?
Ale możliwe, że pomogą, bo działają podobnie jak lek znieczulający.

A to co jeszcze literatura poleca na ból zęba:

żyworódka - wewnętrznie
jeżówka purpurowa
Geranium (anginka) czyli pelargonia pachnąca
Świeży sok, wyciśnięty z owoców morwy białej
bagno zwyczajne, roślina trująca

Jeszcze też hipotetycznie można by sprawdzić oliwę z oliwek, bo świetnie tamuje krwawienia i działa też dość dobrze przeciwbólowo na rankach.
« Ostatnia zmiana: Listopada 05, 2021, 19:24:40 wysłana przez 44 »

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Listopada 05, 2021, 21:35:16 »
Najważniejszy jest sprawny dentysta, by nie narobił więcej szkód, niż trzeba, a z drugiej strony, by sprawnie usunął to, co trzeba.

Ostatnio, jak mi wywalano dolną ósemkę (na NFZ zresztą), to dostałam kartkę z całkiem sensownymi radami. I tak, na przykład, nie używać aspiryny, po zmniejsza krzepliwość krwi. To pewnie też dotyczy ziół salicylanowych, np wiązówki czy kory wierzby. Stosować zimne okłady na twarz, może być lód. Przez pierwsze 1-2 dni nie myć zębów ani nie płukać ich zbyt intensywnie. Ja smarowałam szczękę z zewnątrz ziołami "szwedzkimi" i olejem z dziurawca.

Nie stosowałam żadnych środków przeciwbólowych i nie czułam zbytniej potrzeby. Pierwszą noc po wyrwaniu przespałam bez problemów.

Pozdrowienia :-)

Offline 44

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Listopada 05, 2021, 23:33:36 »
Jest całkiem dużo ziół, które zmniejszają krzepliwość i nasilają krwawienia np.: czosnek, szafran, palma sabałowa, piołun.
Też suplementowanie się cynkiem może zmniejszać krzepliwość. 

Offline Tynek82

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Listopada 06, 2021, 08:18:16 »
Właśnie zastanawiałam się, czy nie zacząć pić wiązówki, ale w takim wypadku odpuszczę, potem zacznę.
Macerat z dziurawca mam i inne swoje maści, to będę smarować i okładać lodem.
Z gojeniem mój organizm nie ma problemu, najbardziej chodzi mi o ból właśnie. A jakby zrobić napar z goździków i  nie płukać intensywnie, tylko trzymać go w buzi przez chwilę? Dzięki za rady.

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Listopada 06, 2021, 08:37:06 »
MSM działa przeciwbólowo i sprzyja gojeniu się ran: https://wiedza.cc/metylosulfonylometan-organiczny-zwiazek-siarki-schorzenia-stawow-i-inne-dolegliwosci.html - zioło to nie jest, ale substancja pozyskiwana jest z roślin dla nas naturalna.

Offline Tynek82

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: Listopada 08, 2021, 16:49:09 »
Ząb wchodzi w zatokę. Chcę uniknąć oczywiście leków (antybiotyków), jakie zioła też najlepiej pić po ekstrakcji?

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Listopada 09, 2021, 09:26:18 »
Do herbaty dokładaj krwawnik, możesz jeść lub pić przetwory z aronii lub kaliny, a szczękę smaruj ziołami "szwedzkimi", lub, jeśli ich nie masz, to olejem kamforowym z apteki.

Kamfora jest przeciwbólowa, poza tym dezynfekuje, a z olejem trochę przejdzie przez skórę.

Tak myślę.

Powodzenia :-)