Autor Wątek: trening na wzmocnienie siły i wytrzymałości  (Przeczytany 33805 razy)

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
Odp: trening na wzmocnienie siły i wytrzymałości
« Odpowiedź #15 dnia: Listopada 08, 2011, 21:52:29 »
"upper cross syndrome "to zespół skrzyżowania górnego, z którym tu mamy prawdopodobnie do czynienia .

http://www.active.com/fitness/Articles/Avoid_upper_cross_syndrome_and_maintain_rotator_cuff_stability.htm

http://www.youtube.com/watch?v=t56E1OG2XAg

http://chomikuj.pl/Agnes85/Fizjoterapia+i+Anatomia/Wady+postawy/Zespo*c5*82y+posturalne+-+problem+cywilizacyjny,265099512.pdf

może się przyda

Janusz, jeśli Ty z czymś takim biegasz maraton, co będzie, jak uzyskasz 100% sprawności  :o

Offline `

• Dużo Pisze
  • IRONMAN-napędzany ziołami
« Odpowiedź #16 dnia: Listopada 09, 2011, 11:55:45 »
Dziękuję na wskazówki, pomogą zrealizować mój cel.

Janusz, jeśli Ty z czymś takim biegasz maraton, co będzie, jak uzyskasz 100% sprawności   :o
Może bedzie tak   ;D
« Ostatnia zmiana: Listopada 09, 2011, 13:01:53 wysłana przez aqarel »

Adrian Budek

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: Listopada 09, 2011, 13:04:05 »
Robercie, a co sądzisz o zastosowaniu w Twoim treningu interwałów?

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #18 dnia: Listopada 09, 2011, 15:29:44 »
Czesc

Powiem wprost : jestem przeciwnikiem treningu interwalowego z kilku przyczyn (sprawdzilem go na sobie wiec moge pogadac )
Po pierwsze jest za krotki . Przykladowy trening:

PRZYKŁAD TRNEINGU INTERWAŁOWEGO

2min rozgrzewki np. przebieżka z wymachami rąk , skłony , rozciąganie mięsni dwógłowych i czterogłowych UD , rozciąganie łydek.

30 sek truchtu i 10 sek sprintu ==> Jeden Interwał

na początek proponuje zrobić 5 takich interwaływ z czasem zwiększamy np 1 interwał co 1-2 tygodnie.

WAŻNE ! : nie zaczynajcie odrazu od 10 interwałów bo się zajedziecie i trneing nie spełni oczekiwań.

i na koniec rozgrzewka 1-2min podobna jak przed rozpoczęciem

CAŁY TRENEING NIE POWINIEN PRZEKROCZYĆ 25MIN (ŁĄCZNIE Z ROZGRZEWKĄ)
.

Wedlug mnie takie "szarpanie" organizmem spowoduje ze zamiast oczekiwanych rezultatow nabawimy sie klopotow z sercem i cisnieniem. Tworcy trening nie zalecaja go laczenia z jakimkolwiek treningiem. Ja podczas tego treningu poza mala zadyszka nie  zauwazylem zadnych efektow... Poza tym nie spotkalem sie jeszcze z nikim komu by przyniosl wymierne efekty. Osobiscie uwazam ze zasugerowany przeze mnie trening z pewnoscia mozna jeszcze ulepszyc i chetnie wyslucham sugestii. Jesli zalezy Ci na utracie tluszczu to przed kazda sesja dorzuc 10 min. skakanki i bedzie full service.
ps. Sorryza pismo ale pisze z Danii i nie ma tutaj naszych znakow
Pozdrawiam -Fresh

Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest  w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?

Offline `

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #19 dnia: Listopada 09, 2011, 18:54:34 »
Jeśli idzie o rowerowanie to ja robiłem taka zabawę.
Dwie osoby, po rozgrzaniu ciała(przejechanie 10km) pierwsza osoba ucieka, druga siedzi na kole
po minucie druga wyprzedza, pierwsza wsiada na koło i tak do zmęczenia :) .
Porównam to do biegu po pagórkowatym terenie.

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #20 dnia: Listopada 09, 2011, 21:52:40 »
Aqarel , to może i to Ci się przyda - nigdy nie wiadomo, gdzie może tkwić źródło problemów
http://www.youtube.com/watch?v=xoml9njNExI
http://www.athletestreatingathletes.com/mobilization-techniques/biceptricep-mobilizations/

fajnego biegacza wstawiłeś.

Offline `

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #21 dnia: Listopada 10, 2011, 18:02:17 »
Inez, dziękuje. Czytam i układam te klocki, wychodzi mi  "zespół skrzyżowania" bo cały czas przy biurku a relaks przy komputerze(znów zgarbiony, broda wysunięta do przodu)
 http://chungleedc.com/upper_crossed.html  czas zacząć naprawianie :) .

Podczas biegania,interwały, rytmy, bardzo niebezpieczne zwłaszcza w grupie. Ludziki rywalizują, pedzą na złamanie karku. Kilka osób załatwiło sobie nogi i nie biegają.
Taki trening jest twardy jak diament i może podciąć skrzydła nawet twardzielowi.
Wzniesienia, pagórki,wały,hałdy tam pobiegać-moc sama się pojawi, technikę wymusi teren.
« Ostatnia zmiana: Listopada 10, 2011, 18:40:56 wysłana przez aqarel »

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #22 dnia: Grudnia 09, 2011, 21:22:25 »
W związku z poruszonym w tym wątku tematem upper cross syndrome podaję ten oto link to strony o jodze http://www.allthingshealing.com/Yoga/Shoulder-Kinematics-in-Yoga-Part-II/8159

związek jest następujący

w zespole skrzyżowania górnego (ma to pewnie ponad 50% ludzi) pewne mięśnie są osłabione, a inne spięte. Osłabienie mięśnia może nawet prowadzić do wyeliminowania go z użytku . Rezultatem jest problem z kręgosłupem.

Takim pomijanym mięśniem jest w tym przypadku serratus anterior , zaznaczony na rysunku na błękitno. To taki mięsień pod pachami. Łatwo go sobie wyobrazić. Kiedy chcemy podnieść małe dziecko , chwytamy je przeważnie pod pachami.  Wyobraźmy sobie, że i nas ktoś tak chwyta.

Proponuję przetestowanie serratusa anteriora, tak , jak na rysunku - mięsień ciągnie łopatki ku sobie, następnie w dół.

Kolejny rysunek przedstawia zachowanie serratusa w pozycji psa - świetna sprawa, pod warunkiem, że wykonuje się to we właściwy sposób. Oto kolejne moje odkrycie
http://www.bandhayoga.com/

nauczyciel jogi wyjaśnia ćwiczenia w oparciu o anatomię - rysunki, kolejność czynności poszczególnych mięśni. Oto próbka
http://www.myyogaonline.com/about-yoga/yoga-anatomy/adho-mukha-svanasana--downward-facing-dog-pose-exploration/p1

Jeśli jest taka potrzeba, mogę rozwinąć te temat po polsku i w bardziej przyswajalnej wersji.

Offline Popyrtany

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #23 dnia: Grudnia 10, 2011, 10:31:49 »
Co do treningu w pierwszym poście, to do rozgrzewek dodałbym rozgrzanie wszystkich stawów. Podstawa, według mnie. Pompki i przysiady to regularne ćwiczenia bez dodatkowego obciążenia ciała. Wymachy, podskoki, skłony i takie tam, żeby w stawach troche "postrzelało", że tak brzydko ujmę. Dopiero potem jakieś ćwiczenie na zwiększenie temperatury i krążenia i potem ćwiczenia już normalnie / biegi czy co się tam chce.

Po ćwiczeniu należy się rozciągnąć (nigdy przed). Rozgrzewka powinna rozgrzewać "kości", po treningu trzeba rozciągnać mięśnie. Szybciej będą się regenerować i nie "stwardnieją" w ten sposób, że staniemy się silniejsi, ale nie bedziemy mogli się zgiąć w pół do tego stopnia, jak przed stosowaniem trenignów.

1. Co do jedzenia, to przed treningiem (1,5 / 2 godziny wcześniej) coś konkretnego.
2. W czasie treningu pić wodę, najlepiej z czymś. Sama za szybko przeleci przez organizm.
3. Po treningu najpierw coś z węglowodanami, jakiś owoc. Dopiero potem coś na budowę - z białkiem (shake, jajecznica). No i prysznic, nie zbyt gorący.
Jezeli zaraz po trenignu zjemy coś na odbudowę mięśni (białko), które niszczą się podczas każdego treningu, to to białko zostanie wykorzystane jako energia, którą straciliśmy trenując. Dlatego najpierw węglowodany, potem białko.

Jezeli chodzi o interwały, to taki styl ćwiczenia jest mistrzowski. Warto, dla osób które nie chcą spalac zbyt dużo mięśni, a raczej tłuszcz.

Podczas biegania przez godzinę, niezbyt szybko, będą pracować tylko mięśnie gładkie, czyli te, które nie dają "obwodów", te z kolei się spalają, bo są niepotrzebne przy takim treningu (rzeźbią się)
Dlatego biegacze są tacy szczupli. Dobrze zbudowani, ale szczupli, za bardzo.
Z kolei jak patrzymy na typowych sprinterów, to ta budowa od razu jest inna. Typowych, bo teraz wszyscy sportowcy startują wszędzie, mam wrażenie, i trudno spotkać takiego, który biega tylko na 100 metrów.

Sam biegałem interwałowo i mam zamiar powrócić do tego, jak jeszcze troche bardziej przywyknę do tego co jest za oknem.

+:
trening ten pożera mniej czasu niż zwykły jogging
większe spalanie tłuszczu niż mięśni
poprawą krążenia, i to duza. Tak. Nie wiem skąd zdanie, że przez taki bieg mamy problemy z sercem. Własnie serce staje się silniejsze dzięki temu. Pojemnośc płuc zwiększa się kilkakrotnie bardziej, niż przy wolnym tempie. Serce to mięsień, moze nie taki sam, ale jak inne mięśnie w naszym ciele. by umocnić mięśnie, trzeba wyciskać duże ciężary ale z małą ilością powtórzeń. Duża ilośc powtórzeń i mały ciężar to wtedy rzexba i ładny wygląd tych mięśni. Jeżeli chcemy wzmocnić serce, trzeba go ćwiczyć.

Przy zwiększonym wysiłku, typu interwały, serce przepompowywuje dużo więcej krwi, wzmacniaja się naczynia krwionośne, ciało jest lepiej dokrwione.

Po skończeniu takiego treningu, po zjedzeniu posiłku, po prysznicu (zimna + ciepła woda naprzemiennie) czuję się jak nowonarodzony i niezniszczalny. :P Naprawdę, potem wystarczy sie dobrze wyspać i czuje tą energię w kolejnym dniu. Mózg dotleniony, wszystkie mięśnie rozruszane...

Polecam taki sposób trenowania jak najbardziej. Chodzi w tym o to, by w krótkim czasie wykonać jak największą ilość ćwiczeń/ jak najszybciej, jest się tak zmęczonym, że aż się czuje jaki kawał dobrej roboty się wykonało. Świetne. :)

Po za tym, jeżeli chodzi o wagę to u mnie nie ma problemu. Mam "dobrą" przemianę materii, dlatego gdy przytyłem w jakiś sposób troszeczkę za dużo wystarczyły dwa takie treningi by wrócić do normalnej wagi - czyli spaliłem 2/3 kilogramy które przybrałem. I to wszystko widać po moim brzuchu/mięśniach - po prostu widziałem różnice po tych 2 dniach. ;)

Aha, i jeżeli chodzi o bieg interwałowy vs zwykły:

godzina zwykłego biegania: metabolizm zwiększony na 2, 3, może 4 godziny.
30 minut interwałów: metabolizm na ok 20 - 24 godziny zwiększony.

Konkluzja jest prosta:
1 miesiąc zwykłych biegów - (prawie przyzwyczaicie organizm i nabierzecie wprawy)
1 miesiąc interwałów. Zobaczycie różnice, czy chcecie zostać przy interwałach czy chcecie wrócić do joggingu. ;) Ja wracam tylko, jak jestem zbyt zmęczony na interwały i chce troche pooglądać świat, pobiegać tu i tam w spokojnym tempie - bo to też jest przydatne przecież. :)

Rozpisałem się chyba, łuh. : D Pozdrawiam.

Offline `

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #24 dnia: Grudnia 10, 2011, 12:04:40 »
Mi nie zależy na spalaniu tłuszczu a tym bardziej mięśni, biegam bo mnie to bawi.
Polecam takie podejście do biegania:
"Proponujemy ułożenie całego cyklu przygotowawczego w formie tzw. piramidy, w której najszersza część (podstawa) to praca w tlenowych formach wysiłkowych, z elementami szeroko rozumianej „ogólnorozwojówki”. Powinniśmy na ten fundament przeznaczyć dwa, a nawet trzy miesiące naszej pracy. Listopad, grudzień i styczeń to budowanie podstaw pod przyszłe intensywniejsze formy i środki treningowe. Zalecana jest tu duża objętość oraz relatywnie mała intensywność wysiłków. Zapomnijcie o 3 zakresach, tempach, interwałach, wytrzymałości specjalnej, itp. Najpierw musicie zbudować „bazę”. Najważniejsze jest, by trenować regularnie i bardzo spokojnie. Nie dajcie się namówić na żadne sprawdziany, czy wariackie treningi, w których element rywalizacji jest głównym motorem treningu. Zapomnijcie o destrukcyjnej filozofii: „Oni mocno trenują, więc muszę im dorównać”. Niech trenują. My wykonujemy spokojne wybieganie tlenowe z coraz większym kilometrażem, a do tego dużo ćwiczeń sprawnościowych i siłowych. Oni – 10 km po 4'20, my 300 brzuszków z nogami pod kaloryferem po luźnej „dyszce” Oni – tempówki na czas, a my spokojną dużą zabawę biegową w pełnym komforcie . I tak przez 3 miesiące! Oni w lutym oddychają „jak karp przed wigilią”, my. dopiero wtedy zaczniemy trenować. To była filozofia..."
Całość tu "Powróćmy do korzeni"--->http://www.bieganie.com.pl/joomla/index.php?option=com_content&task=view&id=105
Właśnie robię jesienno-zimowa bazę, w listopadzie zrobiłem 190km biegu 500km rower.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 10, 2011, 12:11:44 wysłana przez aqarel »

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #25 dnia: Grudnia 10, 2011, 12:22:14 »
Po ćwiczeniu należy się rozciągnąć (nigdy przed). Rozgrzewka powinna rozgrzewać "kości", po treningu trzeba rozciągnać mięśnie. Szybciej będą się regenerować i nie "stwardnieją" w ten sposób, że staniemy się silniejsi, ale nie bedziemy mogli się zgiąć w pół do tego stopnia, jak przed stosowaniem trenignów.

)Rozpisałem się chyba, łuh. : D Pozdrawiam.

Tutaj się kompletnie nie moge zgodzić.... Poonieważ istnieje kilka podstawowych form rozciągania należy je odpowiednio dobierać:

1.Rozciąganie statyczne.
W tym przypadku mięsień rozciąga się powoli i stopniowo, utrzymując go w stanie rozciągnięcia przez 10-60 sekund. Ponieważ rozciąganie następuje powoli, to obserwuje się dużo mniejszą reakcję ze strony receptorów czucia głębokiego. Jest rodzajem stretchingu najczęściej zalecanym przez specjalistów od kultury fizycznej, ponieważ daje podobny efekt jak inne formy, a daje większe bezpieczeństwo. Kluczową sprawą przy ćwiczeniu tą techniką jest rozciąganie mięśni i stawów do punktów, w których czuje się już rozciągniecie, a nie czuje się jeszcze bólu. Uwaga! Nadmierne rozciągnięcie mięśnia prowadzi do kontuzji.
2.Rozciąganie balistyczne.
Polega na dynamicznym działaniu na mięśnie, gdy są one rozciągane nagle w trakcie zamaszystych ruchów. Problemem przy stosowaniu tej metody jest gwałtowne rozciąganie, które mocno prowokuje do działania receptory czucia głębokiego, co może doprowadzić do kontuzji. Później po wykonaniu tego typu ćwiczeń, receptory mogą być nadwrażliwe. To może prowadzić do kontuzji podczas innych zajęć.
3.Rozciąganie bierne.
W tej formie partner pomaga w wykonaniu ruchu w stawach przez cały jego zakres. W ten sposób można zwiększyć zasięg ruchu. Jednakże wiąże się to z ryzykiem kontuzji, ponieważ kontrola zakresu ruchu jest bardzo ograniczona. Jest to jednak wartościowa technika stretchingu, ale powinna być stosowana jedynie przez osoby o sporym doświadczeniu lub pod kontrolą instruktora. Niezbędny jest też precyzyjny sposób komunikowania się pomiędzy ćwiczącymi.
4.Rozciąganie z wykorzystaniem proprioceptywnego (głębokiego) torowania nerwowo-mięśniowego (pnf).
Forma PNF stosowana jest w celu poprawienia siły i giętkości. Wykorzystywane są odruchy zapoczątkowane w receptorach mięśniowych i stawowych dla uzyskania lepszych efektów treningowych. Najpopularniejszą odmiana stretchingu z wykorzystaniem techniki PNF jest napinanie - rozluźnianie, w której mięsień jest najpierw napinany, a dopiero później rozciągany. Niektórzy eksperci uważają, że wstępne napinanie (kurczenie się) mięśnia powoduje następnie jego pełniejsze rozluźnienie, a więc sprawia, iż może on być rozciągnięty dużo skuteczniej. Jednak jest to metoda kontrowersyjna i nie ma dowodów na to, że jest skuteczniejsza od rozciągania statystycznego.

Od siebie dodam że stosuje rozciagania  pomiędzy seriami treningu siłowego co wspaniale chroni  przed kontuzjami. Trenuję od 18 lat i zjadłem naprawdę sporo czasu aby organizm „gadał” jak należy.Jeśli chodzi o rozciąganie przed treningiem to w zaznajomionej sekcji sztuk walki jeśli się wezmą za jakikolwiek trenig 20 minut się rozciągają ….

Pozdrawiam - Robert
Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest  w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?

Offline `

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #26 dnia: Grudnia 10, 2011, 13:11:46 »
Ineslik, rozwijaj temat !!!

Robercie, PNF bardzo pomocne ćwiczenia,ulubię je (zrehabilitowałem  PNF-em kolanko żonce). Niestety niezbędny jest instruktor do nauczenia się tej metody.

Trenuję od 18 lat i zjadłem naprawdę sporo czasu aby organizm „gadał” jak należy.
Ja dopiero czwarty rok coś ze soba robię. Dopóki bawiłem się bieganiem i rowerem wszystko było dobrze ale "znawcy"powiedzieli, że mięśnie rozbudowane na rowerku przeszkadzają przy bieganiu, znaczy sie rower beee jak sie biega, że należy biegać 30km odcinki(początkujący amator-30km?!  >:( ), z własnej głupoty rywalizowałem na treningach no to pojawiły sie problemy z kręgosłupem.
Ale teraz  "guru" mówi swoje a ja robię to co miałem zaplanowane, grupa pędzi na złamanie karku ja biegnę z kobietkami i jest superaśnie ;) , ciało samo mówi co może zrobić, wczoraj pobiegłem luźną dyszkę i okazało się że biegłem po 4:30 na kilometr. Rower, długie wolne wybiegania i górki robią swoje.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 10, 2011, 13:17:26 wysłana przez aqarel »

Offline Popyrtany

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #27 dnia: Grudnia 10, 2011, 13:51:14 »
Ok, fresh, racja, że jak się umie coś zrobić i się na tym zna, to można robić rozciąganie własnie przed treningiem, podczas i po. Ale mówimy tutaj o amatorskim podejściu do ćwiczenia, by być aktywnym i zdrowym. Nikt nie stanie się mistrzem z tej dziedziny wiedzy, by po prostu być aktywnym.

Źle rozciągając się przed treningiem można zbytnio rozluźnić/spiąć mięsień i ściegna tak, że podczas treningu można je naderwać. Nie jestem do końca pewien jak to jest, ale podobno własnie dlatego nie powinno się przesadzać z rozciąganiem przed.

sam podałeś przykłady rozciągania:

które mocno prowokuje do działania receptory czucia głębokiego, co może doprowadzić do kontuzji. Później po wykonaniu tego typu ćwiczeń, receptory mogą być nadwrażliwe. To może prowadzić do kontuzji podczas innych zajęć.

Dlatego, jezeli ktoś nie umie się rozciągac tak, by nie zrobić sobie krzywdy lepiej niech tego nie robi. Mówimy przecież o ćwiczeniach we własnym zakresie a nie z instruktorem. Jezeli ktoś ma mądrego instruktora i zna się na rzeczy to na pewno pokaże jak się rozciągać PRZED i PO. :P Troche przesadziłem dodając nawias "(nigdy przed)" :P

Z takiej prostej przyczyny odradzam poważne rozciąganie przed - wystarczy się rozruszać.

Co do rozciągania podczas treningu, to między interwałami dobrze jest robić wykroki i "rozpiętki" rozciągając mięśnie nóg, klatki... Sam tak robie, aczkolwiek nie zawsze, podczas biegania. Co innego przy ćwiczeniach typu podciąganie czy pompki - wtedy rozciąganie pomaga przy rozładowaniu "skurczy", to według mnie dobry pomysł. ;)

Nie napisałeś co sądzisz o tym, co napisałem na temat interwałów.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 10, 2011, 13:55:59 wysłana przez Ulq »

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #28 dnia: Grudnia 10, 2011, 14:31:28 »

jest to trening dla tych którzy dysponują kondycją i doświadczeniem w danych sportach

To jest cytat z mojego pierwszego posta , który kierowałem do Janusza o którym co nieco wiem więc zkładałem że nie jest to swieżak w sporcie . Powiem Ci ze ta kombinacja daje mi naprawdę sporo dobrego dla kręgosłupa i wydolności tlenowej . Co do wyglądu sprinterów to ich wygląd jest odmienny od biegaczy długodystansowych (poza treningiem oczywiście)  z powodu innego  sposobu odzywiania i .. no wiesz  :)

Pytasz o moją opinię na temat interwałów.  Nim odpowiem to zadam Ci pytania: ile ważysz i przy jakim wzroście? Jakie masz cisnienie? Jak z tętnem? Czy robiłeś sobie kiedykolwiek test wysiłkowy?
Pozdrawiam - Fresh

Offline `

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #29 dnia: Grudnia 10, 2011, 14:38:47 »
Konkluzja jest prosta:
1 miesiąc zwykłych biegów - (prawie przyzwyczaicie organizm i nabierzecie wprawy)
1 miesiąc interwałów. Zobaczycie różnice, czy chcecie zostać przy interwałach czy chcecie wrócić do joggingu. Mrugnięcie Ja wracam tylko, jak jestem zbyt zmęczony na interwały i chce troche pooglądać świat, pobiegać tu i tam w spokojnym tempie - bo to też jest przydatne przecież. Uśmiech

Poczatkujący, stary wiekiem, biegacz po zastosowaniu sie do w/w rad może  sobie nic złego nie zrobi, bo nie bedzie miał kondycji by trzaskać interwały. Ale młodzieniec z gorącą głową moze sobie zrobić krzywdę...w trzecim miesiacu nie zobaczysz go na trasie.

o jest cytat z mojego pierwszego posta , który kierowałem do Janusza o którym co nieco wiem więc zkładałem że nie jest to swieżak w sporcie
Robercie, zastosowałem to co podałeś w pierwszym poście...i jestem troszkę "przerażony"
w pozytywnym znaczeniu, tak lekko i wydajnie nigdy nie biegałem, jednocześnie niepokoi mnie to że takie czasy mam w listopadzie...boję się że za wcześnie na takie bieganie-spalę formę?!
Od jutra zabieram na biegi hamulcowego!!!! ;D
« Ostatnia zmiana: Grudnia 10, 2011, 14:47:57 wysłana przez aqarel »