Sposob przyrzadzania herbaty znany jest już około 4 tysiecy lat. W tym czasie w zwiazku z piciem herbaty zrodziło sie wiele zwyczajow, m.in. japonska ceremonia picia herbaty czy angielski five o’clock. W wielu krajach znane sa napoje na bazie herbaty zwane czajem.
*Cesarska Herbata - Zolta Herbata.Okresleniem tym nazwano takze inne herbaty serwowane na Dworze Cesarskim.
Zolta herbata praktycznie jest bardzo ciezka do zdobycia w Polsce, gdyz jej wywoz z Chin jest zakazany, a jesli sie ja zdobedzie, to jest bajonsko droga...
Jej produkcja oslonieta jest wielka tajemnica, jedynie co wiadomo - jej fermentacja przebiega w "opakowaniu" z lisci bambusa..., jest bladorozowa w kolorze i jest najsmaczniejsza
i najszlachetniejsza z wszystkich herbat.
Wlasciwosci zoltej herbaty:
przywraca siły witalne
ma znakomity wpływ na układ trawienny
usuwa szkodliwe substancje z organizmu.
ma bardzo małą zawartość teiny (tylko 0,35%).
Zolta herbate parzy sie tylko raz.
Sposob parzenia:
1 lyzeczka/filizanke, temperatura wody: 70-80 stopni Celcjusza, czas pierwszego parzenia 2-3 min.
Odmiany (edycja)
Junshan Yinzhen (Żółte Igły) - nazwę zawdzięcza swemu podobieństwu do białej herbaty Yinzhen (Srebrna Igła). Ekskluzywna odmiana, bardzo poszukiwana przez koneserów. Była ulubioną herbatą Mao Tse Tunga. Można ją parzyć trzykrotnie w temperaturze 85°C.
Huoshan Huangya - jej tradycja sięga czasów dynastii Ming i Qing. Podobno receptura, według której ją wytwarzano, zaginęła i odkryto ją ponownie w latach 70 XX wieku. Można ją zaparzać trzykrotnie.
Huang Da Cha - herbata produkowana według buddyjskiej receptury. Odznacza się korzennym delikatnym aromatem. Mniej znane odmiany to Da Ye Qing, Huang Tang oraz Meng Ding Huangya.
LEGENDAhttp://katespiehole.blogspot.com/2011/08/oolong-zwany-smocza-herbata-konkurs.htmlDawno, dawno temu, tak dawno, że nawet ja tego nie pamiętam, w odległych południowo-wschodnich Chinach, w prowincji Fujian żył rolnik. Jego kruczoczarne włosy i śniada cera iskrzyły się w słońcu, a ciemne oczy z zachwytem patrzyły na swoje poletko zielonej herbaty. Listki rosły zdrowo, pielęgnowane każdego dnia, chłonęły ciepłe promienie słońca.
Nagle, tuż przed chłopem, znikąd pojawił się wielki czarny smok. Buchnął on ogniem w kierunku naszego bohatera, że ten o mało nie zdeptał krzaczków herbaty uciekając w popłochu do chaty. Przez wiele dni chłop nie przychodził na swe poletko, obawiając się spotkania z potworem. Kiedy wreszcie się odważył, listki zdążyły ściemnieć, co bardzo go zasmuciło. Obracając w dłoniach ciemne listki, martwił się niezmiernie, ale i zastanawiał się, jak je spożytkować.
"Przecież ich nie wyrzucę!" - myślał rozgoryczony.
Postanowił zatem zaparzyć filiżankę "zepsutej" herbaty. Ku jego zdziwieniu, herbata zachwyciła go smakiem i aromatem na tyle, że powtórzył dłuższy proces jej suszenia. I chociaż w rzeczywistości smokiem okazał się jadowity wąż, nowa herbata zyskała potworną nazwę Wu-loong, tj. smocza herbata, na pamiątkę tamtego słonecznego dnia.
Czarny Smok - Herbata Oolong.Herbaty Oolong to tzw. niebieskie, szmaragdowe lub turkusoew herbaty.
Mozna je rozpoznac po kolorze zaparzonych lisci - maja ciemne brzegi, tak jak czarna herbata, srodek jest o wiele jasniejszy, przypomina liscie zielonej herbaty.
Parzy się w temperaturze 90 C przez 3-4 minuty.
Mozna ja parzyc kilkakrotnie. Pierwszy napar - to prawdziwa esencja. Ze wzgledu na to, ze jest to herbata o calych lisciach, ktore sa poprzez suszenie zrolowane, nalezy ja parzyc w duzych imbrykach, aby wydobyc z niej caly aromat.
Liście herbat Oolong nigdy nie są połamane przez zwijanie.
Produkcja tej herbaty jest pracochlonna, dlatego Oolong najwyższej klasy jest bardzo drogi.
Wlasciwosci herbat oolong:
Codzienne spozycie chociazby polowy filizanki herbaty typu Oolong, moze zmniejszac ryzyko wystapienia nadcisnienia tetniczego nawet o 50%. Herbate ta nie stwarza problemow z zasnenciem, gdyz posiada bardzo niska zawartosc cofeiny,
Bardzo dobre informacje o HERBATACH
http://www.smaksztuki.pl/czytelnia/rady-i-ciekawostki-o-herbacie.html
Czarna herbata.Takze historie tej herbaty przedstawia nam Legenda:
Mowi nam iz czarna herbata powstala przypadkowo na skutek zamokniecia herbaty zielonej, ktore spowodowalo fermentacje) podczas przewozu do Anglii.
Jest to herbata, ktora musi byc zaparzana wrzatkiem, woda o temperaturze 100°C. 5 min. Dopiero wowczas uwalnia sie tanina, neutralizujaca pobudzajace dzialanie cofeiny i teofiliny.Herbata ma smak gorzki.
Czarna herbata jest dobra gatunkowo im ciasniej sa zwiniete listki wskazuje to na moc herbaty.
Milk Oolong http://eherbata.pl/produkt/opis/126(edycja)
- wysokojakościowy oolong pochodzący z Anxi w prowincji Fujian, znanej z produkcji wyśmienitych herbat. Swój niepowtarzalny smak herbata ta zawdzięcza specjalnej technice która pozwala przed wysuszeniem liści w wyjątkowy sposób nadać mleczny aromat.Liście są duże, zwinięte w małe nieregularne kuleczki o mlecznym aromacie.
Herbata ta wyśmienicie nadaje się do wielokrotnego zaparzania. Kremowo-mleczny napar ma kolor żółto - złoty. Smak i zapach tej herbaty są tak niesamowite, że tworzą piękną i aromatyczną, harmonijną kompozycję, której wielu nie może się oprzeć.
Sposób przygotowania: 1 łyż./filiżankę zalać wodą o temp. 90 st. C, parzyć 5 min. Zaleca się zaparzać tą herbatę przynajmniej trzy razy (choć znane są przypadki i siedmiokrotnego zaparzania), za każdym razem uzyskując pełny smak i aromat. Od trzeciego parzenia warto wydłużyć czas zaparzenia o 1-2 minuty.