Autor Wątek: H e r b a t y  (Przeczytany 47631 razy)

Offline Ingwer

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 927
H e r b a t y
« dnia: Listopada 03, 2011, 22:29:31 »

„Nie pij herbaty jak ktoś, kto przełyka kawę w czasie przerwy w pracy.
Rób to powoli i z namaszczeniem, tak jak pracuje oś, wokół której kręci się Ziemia –
powoli, równo, bez pośpiechu. Żyj w teraźniejszej chwili. Tylko ona jest życiem”

(Thich Nhat Hanh)

Offline Ingwer

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 927
Odp: H e r b a t y
« Odpowiedź #1 dnia: Listopada 03, 2011, 22:30:59 »
Fragmenty o herbacie rooibos w tej i nastepnej wiadomości pochodzą ze stron:

http://www.kawaherbata.com.pl/15-rooibos/index.html
http://irydolog.info/leczenie.htm
http://www.kapsztad.com/herbata_rooibos.html
http://www.laboratoriumurody.pl/forum/rooibos,t603.html
***

Aspalathus linearis, Aspalat prosty
Rooibos
(czyt. Rojbos, Rojbusz), albo Red Bush czy Rotbush, wymawiaj  “rojbos”,
to południowoafrykańskie słowo oznaczające “czerwony krzew”, czerwonokrzew.
Liście od dawna stosowane do przyrządzania napoju o nazwie Rotbush lub Rooibos.
Jest uprawiana  w Górach Cedarberg na południowoafrykańskim Przylądku Zachodnim i nigdzie więcej na świecie.
Jej zielone, igiełkowate liście i łodygi fermentujące na słońcu nabieraja jaskrawej czerwonej barwy – stąd nazwa.
Często bywa nazywana herbatą zdrowia, herbata życia, cudowną herbatą z powodu swojego zdrowotnego działania.
Potocznie rooibos czy inaczej red bush jest określana mianem herbaty, ale tak naprawdę to napar ziołowy z liści czerwonokrzewu.

Pierwsze wzmianki o herbacie Rooibos pochodzą z roku 1772,
wtedy to botanik Carl Peter Thunberg wspomniał o herbacie pitej przez lokalnych mieszkańców.
Wartości czerwonego krzewu, po raz pierwszy docenił dr David Livingstone, był wielkim miłośnikiem Afryki,
który w Afryce spędził trzydzieści lat. Byl odkrywcą, podróżnikiem, ale ponad wszystko - lekarzem.
Poprzez swoich czaroskórych przyjaciół -  lud zwany Khoisan, poznawal zastosowanie rosliny, nauczyl sie jej pic
i wykorzystywal z pozytywnym skutkiem do leczenia ran po ukaszeniach, odkazania, przy obrzekach.
W XVIII w. botanik  Carl Humberg poddał badaniu jej właściwości.
Ciekawostka -  szwedzki zespół ABBA napisał na jego cześć piosenkę: "What About Livingstone".
Lecznicze i smakowe skarby Rooibosa dla współczesnego świata odkrył rosyjski emigrant Beniamin Ginsberg.
On to rozpoczął handel czerwonym krzewem z tubylcami w 1904.
W Niemczech znana jest pod nazwa Massai Tea.

W obrzedach i rytualach ludow Afryki był symbolem słońca i ciepła wewnętrznego.
Uwazany byl za rośline słoneczna, wzmacniał siły, dodawał energii i woli walki.    
Szamani pili  przed seansami uzdrowicielskimi napary z krzewu, podawano go starszyznie,
kobietom przed porodem i wojownikom przed polowaniem lub walką.
Uzywano go w minimalnych ilościach (tak był cenny) przy obrzędach inicjacyjnych chlopcow do dorosłego życia.
Uważano, że w krzewie tym mieszkają dusze ważnych przodków czuwających nad losem plemienia.
Napój z liści i pokruszonej kory nazywano „ogrzaną krwią nieba".
Wystające korzenie, które często obumierały, zamieniano na amulety
dla bezpłodnych kobiet (aby spowodować płodność) i dla chorowitych dzieci.
Stosowano specjalne obrzędy przy obcinaniu galazek, zbieraniu lisci,
by rośliny nie urazić i nie sprowokować gniewu bóstwa opiekuńczego.

Roiboos jest naturalnie bezkofeinowa i znana ze swoich dobroczynnych właściwości.
Herbatę Rooibos jest idealna do picia przez cały dzień.
Rano pobudzi organizm do życia, w ciągu dnia skutecznie ugasi pragnienie,
a wieczorem uspokoi i odpręży.
Olejki eteryczne odgrywają dużą rolę w zwalczaniu złego nastroju,
flawonoidy obecne w Rooibosie są naturalnymi środkami antydepresyjnymi,
które pobudzają hormon serotoninę – „hormon dobrego nastroju”.
« Ostatnia zmiana: Listopada 07, 2011, 13:32:06 wysłana przez Basia »

Offline Ingwer

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 927
Odp: H e r b a t y
« Odpowiedź #2 dnia: Listopada 03, 2011, 22:33:20 »

Przeciwskazania: nieznane.
Działanie niepożądanie: nieznane.
Interakcje z innymi roślinami i suplementami: nieznane.
Interakcje z lekarstwami: nieznane.

Ponieważ proces fermentacji, jakiemu zwyczajowo jest poddawany czerwonokrzew sprawia,
iż roślina ta traci część swoich właściwości antyoksydacyjnych,
dlatego produkuje się również rooibos suszony niefermentowany, który nosi nazwę rooibos zielony.

W jaki sposob delektowac sie smakiem czerwonego naparu ?

Najlepiej zaparzać ją około 5 minut.
Czesto pije sie herbatę rooibos tak jak zwykłą czarną, dodając do niej mleko, plasterek cytryny lub trochę miodu, a czasem nawet kostki lodu.
Rooibos jest z natury slodka, nie trzeba jej dosladzac. Ma poprzez to korzystny wplyw na sylwetke.
Wielokrotne podgrzewanie nie umniejsza jej smaku.

Wielu kucharzy uwielbia gotowanie z użyciem rooibosa.

Ma zastosowanie w kuchni w przyrządzaniu zup, sałatek, dan mięsnych i rybnych, sosow, i oczywiscie deserow.
Świetnie sprawdza się przy pieczeniu mięsa, napar z czerwonokrzewu może zastąpić
płynne składniki podczas pieczenia, ma  właściwości zmiękczające mięso.
Niemal we wszystkich potrawach można zastąpić nim mleko.
W Afryce z rooibosa robi się m.in. lody.

Do owsianki lub do muesli dodajcie suszonych owoców,
zostawcie je na noc, aby się namoczyły w herbacie „Rooibos”.
Następnego dnia dostarczycie organizmowi składniki odżywcze zawarte i w owocach i w „Rooibos”.
Gotując dżemy możemy zastąpić wodę……naparem z „Rooibos”

Podaje dwa przepisy do wypróbowania w domu:

Marynata do kurczaka:

szklanka mocnej herbaty rooibos (z trzech saszetek),
szklanka jogurtu naturalnego,
łyżka soku z cytryny.
sol, pieprz
Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i obtocz w nich kurczaka.
Wstaw na godzinę lub na całą noc do lodówki.
Przed smażeniem, pieczeniem lub grillowaniem oskrob mięso z marynaty.

Mrożona herbata:

3 łyżki liści rooibosa zalej litrem wrzątku i odstaw, aby przestygł.
Dodaj dużą łyżkę miodu i sok z połowy cytryny.
Dokładnie wymieszaj, przecedź i wstaw do lodówki.
Podawaj z kostkami lodu.
Taka herbatka sprawdza się nie tylko w upały – możesz ją podać na każdym przyjęciu.

Rooibos z dodatkiem jagód, truskawek,
czarnej porzeczki i róży jest szczególnie atrakcyjna dla dzieci,
które zachwycają sie jej słodkim, miodowym smakiem.

Uroda tej nietypowej herbaty nie polega tylko na jej unikalnych właściwościach zdrowotnych.
Egzotyczny aromat czerwonokrzewu wspaniale komponuje się z rozmaitymi dodatkami:
cytrusami, wanilią, czekoladą, imbirem, cynamonem, miętą,
a nawet ogrzewająco dla koneserów z rumem i likierem migdałowym.

Jest to połączenie herbaty owocowej i ziołowej z pięknym aromatem i zapachem.
Napój Rooibos nie zawiera konserwantów i barwników.


Offline Ingwer

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 927
Odp: H e r b a t y
« Odpowiedź #3 dnia: Listopada 03, 2011, 22:36:33 »

Lekarze zalecają stosowanie naparu z Rooibosa
w przypadku kolek u trzymiesięcznych niemowląt, do kąpieli dzieci.
Zimne, wilgotne saszetki herbaty „Rooibos” można z powodzeniem
stosować na zmęczone i zaczerwienione oczy.

Zawiera flawonoidy, które stymulują wydzielanie hormonu szczęścia – serotoniny.
Pomaga w wahaniach nastroju, poprawia humor i samopoczucie.


Jest szczególnie polecana sportowcom i osobom o dużym wysiłku fizycznym, uzupełnia wszystkie braki mikroelementów.
Badania wykazały, że napoje z rooibosa świetnie uzupełniają niedobory elektrolitów u sportowców.

200 ml herbaty zawiera:
wapń -1,09ml
miedź -0,07ml
fluor -0,22ml
żelazo -0,07ml
magnez -1,57ml
mangan -0,04ml
potas -7,12ml
sód -6,16ml

Posiada 50-krotnie więcej enzymu SOD ( dysmutazy ponadtlenkowej),
niż inne rodzaje zielonej herbaty.
SOD jest antyoksydantem, produkowanym przez organizm ludzki .

Herbata ta bogata jest równeż w witaminę C oraz fluor, zawierając dużo fluoru
korzystnie wpływa na szkliwo zębów i zmniejsza podatność jamy ustnej na infekcje.
Rooibos pomoże też na problemy dermatologiczne, takie jak wypryski, łuszczyca i zapalenie skóry.
Łagodzi pieluszkowe zapalenie skóry i poprawia stan skóry u cierpiących na trądzik.

Wartości terapeutyczne:

1. dba o układ trawienny, ułatwia przyswajanie pokarmów, zapobiega nudnościom i wymiotom;
2. wzmacnia układ immunologiczny; można ją podawać dzieciom, ponieważ nie jest alergenem i działa uspokajajaco;
3. wzmacnia układ kostny i zęby, dostarcza organizmowi wapń, mangan oraz fluod
4. przeciwdziała chorobom naczyń krwionośnych; wypłukuje zły cholesterol; uspokaja nerwy; wyrównuje pracę serca;
5. dla kobiet w ciąży i dzieci: w czasie karmienia piersią uzupełnia poziom żelaza,
łagodzi podrażnienia skóry u dzieci (egzema, tradzik niemowlęcy, wysypki), łagodzi kolki jelitowe,
6. w kosmetyce: zawarty w nim kwas alfahydroksy i cynk dbają o młodość i elastyczność naszej skóry;
7. dzięki magnezowi pomaga przy kłopotach z zaśnięciem i napięciem psychicznym oraz przy spowodowanych stresem bólach głowy;
8. silny antyutleniacz czerwonego krzewu łagodzi podrażnienia skóry,
 przyspiesza gojenie i może stanowić terapię wspomagającą przy leczeniu nowotworów;
9. dzięki potasowi i manganowi oczyszcza układ moczo-płciowy;
10. zmniejsza podatność jamy ustnej na infekcje: pleśniawki, zapalenia dziąseł, choroby przyzębia;

Czerwonokrzew hamuje tworzenie się zwapnień w tętnicach (arteriosklerozę), zapobiega miażdzycy.
Obecność kwasów fenolowych ochronnie działa na błonę śluzową,
pomaga też przy refluksie żołądkowym, reguluje poziom kwasów żołądkowych.
Rutyna obecna tworzeniu się zakrzepów, obniża poziom cukru we krwi.
Aktywne przeciwutleniacze znajdujące się w rooibos to kwercetyna, luteolina, izokwercytryna i rutyna.
Poprzez regularne picie herbaty rooibos wspomaga bóle głowy, kolkę, astmę, katar sienny i bezsenność.

Roślina zawiera:
ze składników mineralnych: żelazo, potas, cynk, mangan, miedź, wapń, sód, magnez i fluor.
Z witamin: A, B, C i PP. Oraz antyoksydanty (przeciwutleniacze),
które spowalniają starzenie organizmu i stosowane są w terapii antynowotworowej.
Niektóre przeciwutleniacze  są zarezerwowane wyłącznie dla tej rośliny.
Herbata Rooibos nie zawiera kofeiny, w jej skład wchodzą tylko niewielkie ilości tanin
(które w herbatach są szkodliwe dla żołądka).

Teiny można się pozbyć - :)
Istnieją dwa sposoby pozbywania się teiny z herbaty.
Pierwszy sposób praktykowany jest od lat i polega na wypłukiwaniu teiny za pomocą różnych związków chemicznych.
Liść herbaciany jest wiele razy płukany w roztworach chemicznych, aż teina zostaje wypłukana z rośliny.
Niestety, każdy z tych płuczących związków pozostawia po sobie ślad, co nie jest bez znaczenia dla naszego zdrowia.
Drugim sposobem (mającym wielu przeciwników) jest genetyczna modyfikacja rośliny,
co jest na pewno zdrowsze niż chemiczne ingerencje.( ? )

Nie ma żadnych przeszkód, żeby pić go przed snem lub podawać go dzieciom.
Polecany jest dorastającej młodzieży, ponieważ zawiera dużo żelaza, wapnia, cynku i magnezu.
Ze względu na niską zawartość kalorii i dużą ilość mikro i makroelementów jest składnikiem diet odchudzających.
Duża zawartość żelaza i działanie przeciwwymiotne sprawiają, że rooibos zalecany jest kobietom w ciąży.
„Fusy” czasami się stosuje jako okład na trudno-gojące, swędzące rany.
Nie zawiera kwasu szczawiowego, poprzez to jest bezpieczny dla osób
mających kamienie nerkowe, polecany jest osobom chorym na nerki. 
Ułatwia pracę układowi krwionośnemu,gdyż czyni je bardziej elastycznymi. 
Jego spożywanie zapobiega zakrzepom krwi oraz zmniejsza ryzyko tworzenia się zwapnień w tętnicach (arteriosklerozę).
Zapobiega miażdżycy, cierpiącym na nadciśnienie, wskazana dla osób z osteoporozą.
Zawiera kwercetynę, która hamuje uwalnianie histaminy
(główny związek odpowiedzialny za objawy alergii),
toteż powinna być stosowana przez alergików i astmatyków.
Wspomaga leczenie alergii na kurz domowy, roztocza czy środki spożywcze.
Wyrównuje poziom cukru we krwi oraz łagodzi przebieg cukrzycy.
Wspanialy jest na kaca albo przy niestrawnościach.

W kosmetyce weszła ostatnio do produkcji szeroka gama środków pielęgnacji skóry i mydeł.
Francuscy naukowcy odkryli że domieszka rooibos w środkach na porost włosów
powiększa szybkość odrastania włosów i zmniejsza wypadanie.

Informacje internetowe.
Prawa autorskie należą do dr Zofii Górnickiej-Kaczorowskiej
Magdalena Prus, Sebastian Karwala,
Aleksandra Dwórznik.

Offline vitara

  • Więcej Pisze
  • ****
  • Wiadomości: 363
  • nr gg 14 987 97
Odp: H e r b a t y
« Odpowiedź #4 dnia: Listopada 04, 2011, 22:31:25 »
Kupujmy herbatki sypane bo te w torebkach mielone są
fałszowane bardzo dosypać coś do czegoś zmielonego
do całych liści już dużo trudniej i łatwiej to sprawdzić......

Offline Ingwer

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 927
Odp: H e r b a t y
« Odpowiedź #5 dnia: Listopada 23, 2011, 14:59:52 »


Podaje zrodla z ktorych korzystalam i korzystam przy dalszym opracowaniu tematu.


Moje opracowania sa bardzo skrotowe, w porownaniu z opracowaniem kolezanki Krystyny :)
http://dobrytarot.pl/viewtopic.php?f=75&t=1398
http://runy.p2a.pl/viewtopic.php?pid=9420

Dla ciekawych tematu - w jezyku rosyjskim:      http://leit.ru/modules.php?name=Pages&a … p;pid=1450 
(na szczescie automatyczne tlumaczenie dziala, wiec kazdy moze sie zapoznac )

Osobne adresy z opracowania Krystyny.

Interesujaca jest Herbata numizmatyczna
http://www.antoranz.net/CURIOSA/ZBIOR3/ ... numizm.HTM
Herbaciane dania.
http://www.antoranz.net/CURIOSA/ZBIOR3/C0311/23-QZC08011_herbaciane-dania.HTM
http://www.antoranz.net/CURIOSA/ZBIOR3/ ... zdobna.jpg
http://www.antoranz.net/CURIOSA/ZBIOR3/ ... zdobna.jpg
http://www.antoranz.net/CURIOSA/ZBIOR3/ ... zdobna.HTM
Najkosztowniejszy gatunek herbaty.
http://www.antoranz.net/CURIOSA/ZBIOR3/C0309/18-QZC07069_droga-herbata.HTM
Wiele ciekawych informacji na temat herbat uzyskac mozna tu :
http://www.e-drinks.com.pl/herbata/
Historia herbaty
http://www.stylikomfort.pl/warto_wiedziec/historia_herbaty.html
uzupelniajace wiadomosci
http://herbata.webm.pl/
Poradnik
http://www.teejanowicz.pl/?lng=en&id=site&idt=39

Offline Ingwer

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 927
Odp: H e r b a t y
« Odpowiedź #6 dnia: Listopada 23, 2011, 15:03:05 »


Pazdziernik, jak co roku rozpoczal polski sezon na herbate,
kupujemy jej wowczas wiecej, tem samym wiecej pijemy...

Jeśli ci zimno, herbata rozgrzeje cię.
Jeśli ci gorąco, ochłodzi cię.
Jeśli ci smutno, podniesie cię na duchu.
Jeśli jesteś wzburzony, uspokoi cię.”

~ William Gladstone

Rodzaje herbat:
    herbata biała (z nierozwiniętych pączków)
    herbata ciemna (Pu-erh)
    herbata Oolong (półfermentowana)
    herbata zielona (niefermentowana)
    herbata czarna (pełna fermentacja)
    herbata czerwona (pół fermentacja)
    herbata zielona (bez fermentacji)
    herbata żółta (z nierozwiniętych, ale dłużej schnących pączków)
    herbaty smakowe (Aromatyzowana)
    Yerba mate -
    pył herbaciany - najgorszy rodzaj „surowca” używany do produkcji
    herbaty ekspresowej wszelkich gatunkow.

Tradycyjnym krzewem herbacianym  jest Camellia sinensis.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... eh-025.jpg
Uprawia się dwie odmiany Camelii, chińską sinensis, oraz indyjską assamica.


Offline Ingwer

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 927
Odp: H e r b a t y
« Odpowiedź #7 dnia: Listopada 23, 2011, 15:08:02 »

Herbata Biala.
Eliksir Mlodosci - to wlasnie biala herbata. Najsubtelniejsza ze wszystkich herbat.
Jest specyficznym rodzajem, nie dajacym sie porownac z pozostalymi herbatami.
Uwazana jest za rarytas wsrod herbat.
Biala herbate uzyskuje sie wylacznie z pączkow krzewu herbacianego,
(tzw. silver tips). Srebrne Koniuszki.
Jest to herbata zbierana wylacznie w sloneczne dni,
wg starej, chinskiej, rygorystycznie przestrzeganej metody.
Ma ekskluzywny i delikatny smak.. ,charakteryzuje się najdelikatniejszym aromatem.
Jest okreslana jako Biala, gdyz paki nadaja suchej herbacie szarobialy kolor.
Szlachetne panaceum
Biala herbata posiada trzykrotnie silniejsze wlasciwosci antyoksydacyjne i
antymutagenne niz herbata zielona.
Zawiera 47% polifenoli, w porownaniu do zielonej, w ktorej jest 20%.
W przeliczeniu zawartosci polifenoli 1 filizanka Bialej herbaty =
12 szklanek soku pomaranczowego.
Biala herbata ma wiele cennych, dla naszego zdrowia, wlasciwosci.
Poprawia krazenie, obniza poziom cholesterolu, wspomaga koncentracje,
a to tylko niektore jej zalety.
Dzieki zawartym polifenom, chroni przed zawalem serca.
Pijac trzy, cztery filizanki herbaty bez cukru, ewentualnie
z dodatkiem odtluszczonego mleka,
zmniejszamy ryzyko zapadania na choroby serca i naczyn krwionosnych.
Juz po wypiciu jednej filizanki poczujemy się odprezeni, uwolnieni od napiec i stresow.
Te wykwintna herbate parzyc mozna trzykrotnie w temperaturze 85 °C.
Nalezy ja parzyc ok. 5-7 min,
wtedy biala herbata zachowuje najlepsze wartosci smakowe.

Całowanie przypomina picie herbaty z sita -
ani jednym, ani drugim nigdy sie nie mozna nasycic.

Przysłowie chinskie.

Offline stukam kopytkami

  • Ekspert forum
  • Dużo Pisze
  • ****
  • Wiadomości: 1192
Odp: H e r b a t y
« Odpowiedź #8 dnia: Listopada 23, 2011, 19:07:21 »

„Nie pij herbaty jak ktoś, kto przełyka kawę w czasie przerwy w pracy.
Rób to powoli i z namaszczeniem, tak jak pracuje oś, wokół której kręci się Ziemia –
powoli, równo, bez pośpiechu. Żyj w teraźniejszej chwili. Tylko ona jest życiem”

(Thich Nhat Hanh)


Picie herbaty powinno przypominać medytację.
A parzenie jej powinno być medytacją.

Offline ineslik

  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 2121
    • herbiness
Odp: H e r b a t y
« Odpowiedź #9 dnia: Listopada 23, 2011, 19:41:32 »
Cytuj
Picie herbaty powinno przypominać medytację.
A parzenie jej powinno być medytacją.

Może kiedyś stanie się to moim udziałem. Marzę o tym.
Jak na razie - po prostu łykam.
z dostępnych w marketach - zielona liściasta Dilmah
z czarnych - liściaste Ahmad Tea . Dostępne w sieci Auchan.
kupując herbatę w markecie upewniam się, że nie jest pakowana w Polsce.
« Ostatnia zmiana: Listopada 23, 2011, 20:04:02 wysłana przez ineslik »

Offline Basia

  • Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 11103
Odp: H e r b a t y
« Odpowiedź #10 dnia: Listopada 23, 2011, 23:13:27 »
Herbaty liściaste z POSTI są dobre - lubię je.
Pozdrowienia :-)

Offline Ingwer

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 927
Odp: H e r b a t y
« Odpowiedź #11 dnia: Grudnia 03, 2011, 23:16:36 »

            Najsmutniejszy z napoi - filiżanka słabej herbaty


W okolicy gory Liuchasan rosnie prastare drzewo qingmao, nazywane "krolem drzew herbacianych". Ma około 2000 lat,
32 m wysokosci i ponad 1 metr srednicy. Do dzisiaj z lisci tego drzewa powstaja czerwone herbaty najlepszej jakosci. Drzewo to pokrywaja duze, owalne i wiecznie zielone liscie, a swym zapachem urzekaja piekne, biale kwiaty.

Najbardziej tajemnicza herbata...
W Chinach uprawiana jest od ponad 1700 lat.

Wywodzi sie wylacznie z Chin, z prowincji Yunnan, a jej nazwa pochodzi od miejscowosci Puer.
Dawno temu, przywilej picia tej herbaty nalezal wylacznie do cesarza. Przygotowywana jest w/g tajemniczej receptury,
a czas jej dojrzewania trwa nawet 50 lat... Najdrozsze gatunki tej herbaty dojrzewaja w tajemniczych grotach 
nawet do kilkudziesieciu lat.
Amerykanie nazywaja ja - Morderca Tluszczu, Pozeracz Tluszczu, Herbata Cesarska.
                                     Jest to czerwona herbata  PU-ERH.
Herbata ta ma bardzo specyficzny smak... dosc gorzki, ziemisty posmak, dlatego najczesciej sa dodawane do niej rozne aromaty dla zlagodzenia intensywnosci oryginalnego smaku. Na dziesiec "odmian" najlepsza jest Pu-Erh w lisciach.
Sklad jest dosc interesujacy, gdyz herbata ta zawiera zwiazki mineralne, mikroelementy, fluor, wapn, magnez, kofeine, olejki eteryczne i bialko.

Posiada wlasciwosci prozdrowotne.
Najczestsze zastosowanie ma jako herbata odchudzajaca.
Walczy z nadwaga, atakujac tkanke tluszczowa, znaczaco obniza poziom cholesterolu, wspomaga watrobe, hamuje zmiany miazdzycowe, ma dodatni wplyw na krazenie mozgowe, poprawia pamiec, obniza cisnienie, oczyszcza organizm z toksyn, wzmacnia organizm, poprawia nastroj, a nawet stany depresyjne, zostalo udokumentowane p/prochnicowe dzialanie tej herbaty , dobra na "kaca" - niweluje skutki alkoholu, ogolnie - przedluza zycie...

Skladniki zawarte w herbacie Pu-Erh aktywuja enzymy pokarmowe, przywracajac prawidlowy metabolizm organizmu.
Jako ciekawostka - we Francji przeprowadzono badania na osobach pijacych regularnie te herbate.
Wyniki byly zaskakujace. 88% pacjetow w przeciagu miesiaca stracilo od 3 - 10 kg. wagi,
co najwazniejsze - nie zmieniajac sposobu odzywiania.

Kupujac te herbate nalezy zwrocic uwage na to, by oznaczona byla jako PU-ERH, i zeby byla pakowana w Chinach.
Zaparzanie:
Herbatka jest zalewana wrzatkiem na 3-5 minut. Mozna ja zalewac do trzech razy, jesli jest dobrego jakosci .
Nie nalezy jej niczym slodzic, gdyz wszelkie dosladzanie niszczy w niej jej cenne wlasciwosci.
Herbate Pu-Erh pijemy po jedzeniu.

Offline Ingwer

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 927
Odp: H e r b a t y
« Odpowiedź #12 dnia: Grudnia 03, 2011, 23:19:16 »

Wspaniala smakowo herbata, o pieknym zapachu...
Osobiscie - uwielbiam ja.  ;D

                                  Lapacho
to naturalny immunostymulator. Oczyszczajaca z toksyn.
Oczyszcza, działa antybiotycznie, antymutagennie i odkażająco, przeciwirusowo.

Lek ludowy Indian Ameryki Południowej.
Wywar z kory spożywany jest przez rdzennych mieszkańców lasów tropikalnych. 
Działa zabójczo na szczepy bakterii, takich jak: Brucella (pałeczki brucellozy),
Candidia albicans (bielnik biały), Staphylococcus albicans (bielnik złocisty)
oraz Tricophyton mentragrohytes.
Wykazuje aktywne działanie przeciw wielu wirusom,
w tym przeciw wirusowi opryszczki (typ I i II), wirusom grypy i poliwirusowi.
Ze względu na wysoką zawartość żelaza działa krwiotwórczo,
oczyszcza krew i narządy wewnętrzne od nadmiaru toksyn i trucizn.

 Lekko drzewna, korkowa nuta, dla smaku można osłodzić miodem.

Sposób przygotowania:

    W rondelku zagotuj 2 szklanki wody
    Do gotującej wody dodaj 1 łyżkę stołową Lapacho i gotuj na wolnym ogniu 10 minut
    Odstaw po zagotowaniu na 10 minut
    Wypij wywar, można dosłodzić miodem
    Tę samą korę można powtórnie zagotować kolejny raz bez
    utraty walorów zdrowotnych..
    Kuracja oczyszczająca z toksyn i wolnych rodników polega na
    7-dniowym spożywaniu 2-3 szklanek dziennie.

 Picie Lapacho pozwala zwalczać infekcje i wirusy, dlatego warto pić ją w okresie spadku odporności.

 http://www.smaksztuki.pl/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=644&category_id=28&vmcchk=1&option=com_virtuemart&Itemid=846

Offline ineslik

  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 2121
    • herbiness
Odp: H e r b a t y
« Odpowiedź #13 dnia: Grudnia 03, 2011, 23:21:44 »
Lapacho – lek i alternatywa dla herbaty.
http://rozanski.li/?p=2348


Ingwer zainspirowała mnie so odświeżenia wiedzy o lapacho,  oto perełka z
z komentarza Pana Romana
Cytuj
częstym błędem naukowców w XX wieku było: „… poszukiwanie pojedynczej substancji czynnej. Wysiłki takie przypominają rozbieranie radia, aby spróbować wyodrębnić pojedynczy element wytwarzający dźwięk. Naukowcy powinni raczej skupić się na całej roślinie lub kombinacji roślin z ich niezidentyfikowanymi składnikami aktywnymi biologicznie ….”

I tak pijąc lapacho na przeziębienie, cichaczem leczymy ewentualną chorobę Alzheimera. Zioła to mają magiczną moc, co nie?
« Ostatnia zmiana: Grudnia 03, 2011, 23:43:57 wysłana przez ineslik »

Offline Alchemik

  • Ekspert forum
  • Dużo Pisze
  • ****
  • Wiadomości: 839
Odp: H e r b a t y
« Odpowiedź #14 dnia: Grudnia 04, 2011, 08:45:32 »
Może nie tyle magiczną, a bardziej przez ludzi zapomnianą i odrzuconą.
Wszystko, co jesteś w stanie zrobić, czyń to z całą swoją mocą. Nie jutro. Teraz.