Autor Wątek: Pojawiły się dość dobrej jakości soki w sklepach zielarskich  (Przeczytany 1756 razy)

Offline 44

• Średnio Pisze
Już od jakiegoś czasu pojawiły się dość dobrej jakości soki w sklepach zielarskich. Ceny są wyższe, ale piję sok z aronii tej firmy i nie czuję różnicy pomiędzy nim a moimi sokami własnej roboty. Różnicy w działaniu.

Offline goewa

• Mało Pisze
  • **
Odp: Pojawiły się dość dobrej jakości soki w sklepach zielarskich
« Odpowiedź #1 dnia: Listopada 24, 2022, 11:11:47 »
a nazwę firmy podasz?

Offline qwerta

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Listopada 25, 2022, 06:50:20 »
Różnicy w działaniu.
A jakie to działanie w ogóle czujesz? Są jakieś zauważalne efekty? I jeśli tak, to po jakiej dawce i po jakim czasie stosowania te efekty widać?
Sok z aronii kupiłam raz, wyglądał dobrze, miał mocny, ciemny kolor. Natomiast smak był inny niż się spodziewałam, ale może taki właśnie smak ma aronia. Myślałam, że będzie kwaśny, a tymczasem był mdły i jednocześnie cierpki. Z tego powodu już go więcej nie kupowałam. Zresztą czytałam, że Polska jest wiodącym producentem aronii, a tymczasem dość trudno kupić sok z aronii i do tego jest bardzo drogi :(
Natomiast nie sądzę, aby miejsce zakupu robiło różnicę. Istotny jest producent
« Ostatnia zmiana: Listopada 25, 2022, 06:56:12 wysłana przez qwerta »

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Listopada 25, 2022, 08:36:39 »
...
Sok z aronii kupiłam raz, wyglądał dobrze, miał mocny, ciemny kolor. Natomiast smak był inny niż się spodziewałam, ale może taki właśnie smak ma aronia. Myślałam, że będzie kwaśny, a tymczasem był mdły i jednocześnie cierpki.
...

Jak ktoś lubi herbatę - sok z aronii smakowo b. dobrze komponuje się z herbatą. O działaniu - oczywiście najlepiej u Doktora: https://rozanski.li/1900/aronia-w-fitoterapii/
Sok najlepiej sobie zrobić samemu - owoc do nabycia/zbioru od końca sierpnia - z powodu niespecjalnego smaku - za parę zł.
« Ostatnia zmiana: Listopada 25, 2022, 08:40:53 wysłana przez leo »

Offline qwerta

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Listopada 25, 2022, 21:08:56 »
O działaniu - oczywiście najlepiej u Doktora: https://rozanski.li/1900/aronia-w-fitoterapii/
Sok najlepiej sobie zrobić samemu - owoc do nabycia/zbioru od końca sierpnia - z powodu niespecjalnego smaku - za parę zł.
Pytałam o takie zauważalne działanie, skoro autor tematu pisał, że nie odczuwa różnicy w działaniu pomiędzy domowym a kupnym. Czyli zauważył jakieś działanie i to mnie zaciekawiło.
Co do zakupu owoców aronii, to w życiu ich na oczy nie widziałam, a mieszkam przy giełdzie owocowo-warzywnej...

Od lipca do końca października prawie codziennie spożywałam porcję świeżych czarnych jagód/borówek amerykańskich. W listopadzie rzadziej, bo już mocno podrożały. Robiłam też często smoothie z bananów i czarnej porzeczki. Nie zauważyłam żadnej zmiany w samopoczuciu, zupełnie nic. Nie kwestionuję ich prozdrowotnego działania, ale może nie jest ono widoczne? Dlatego jestem bardzo ciekawa, co takiego zaobserwował użytkownik 404 pijąc ten sok z aronii. W jakiej ilości go przyjmował i po jakim czasie pojawiły się efekty ;) No ale wygląda, że tylko rzucił tematem i nie interesuje go dyskusja :(

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Listopada 25, 2022, 21:28:25 »
Myślałam, że będzie kwaśny, a tymczasem był mdły i jednocześnie cierpki. Z tego powodu już go więcej nie kupowałam.

A to się zgadza - aronia jest cierpka, ale nie ma kwasu. Mi sok z aronii pasuje, szczególnie z mocno mineralną wodą.

Pozdrowienia :-)

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
    • Plantacja Choinek Rezerwat Bobra
« Odpowiedź #6 dnia: Listopada 26, 2022, 01:56:19 »
Miks soku z aronii z sokiem malinowym jest doskonały! :-)