Autor Wątek: Życie bez bólu kręgosłupa  (Przeczytany 11256 razy)

Offline mysznikowski

• Więcej Pisze
Odp: Życie bez bólu kręgosłupa
« Odpowiedź #15 dnia: Kwietnia 05, 2018, 11:31:45 »
Ból odcinka lędźwiowego kręgosłupa znam z autopsji. Pierwszy raz "poszczyknęło" a może powinno być "postrzyknęło" - tak mawiało się u mnie na wsi, w wieku 20-21 lat. Schyliłam się żeby zerwać chaber rosnący w zbożu. Potem jeszcze wiele razy zdarzały mi się podobne przypadłości. Każdy, kolejny raz to ostrzejszy stan.
Przyczyn wiele, nieumiejętne dźwiganie, nadwaga, bezruch, siedząca praca.... Ale gdzie było szukać wiedzy 40 lat temu ?
Dziś ten odcinek kręgosłupa mi nie dokucza. Po wielokrotnym leczeniu, licznych rehabilitacjach dochodziłam do normalności a raczej odchodziłam od bólu.
Wreszcie nauczyłam się pływać. I pływanie na plecach kilka razy w tygodniu przez kilka lat dało trwały efekt. Wokół kręgosłupa powstał dosłownie wał mięśni, które go trzymają. Teraz krzyż mnie nie boli.
Leczenie, rehabilitacja są nieocenione w stanach ostrych ale kiedy uda się wyjść na prostą, chcąc utrzymać kręgosłup w dobrej kondycji gorąco polecam pływanie na plecach, koniecznie na plecach.
I jeszcze jedno ćwiczenie z pływania na plecach, które znakomicie prostuje kręgosłup. Płyniesz na plecach tylko przy pomocy nóg. Ręce wyprostowane wyciągasz jak najdalej za głowę, jakby tam było coś co chcesz złapać, dłonie splecione razem i tylko nogi pracują - przekonaj się jak to działa cudnie.

Offline lucjann

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: Maja 11, 2018, 12:30:54 »
Akurat o kręgosłup należy zadbać odpowiednimi ćwiczeniami, które wzmocnią mięśnie okalające poszczególne odcinki (szczególnie mięśnie głębokie). W tym wypadku ziołolecznictwo raczej będzie działało objawowo, nie uchroni zaś przed kolejnymi urazami (bo słaby kręgosłup to podatny kręgosłup).
Tak jak ktoś wyżej napisał - pływanie jest świetne na kręgosłup poza tym polecam ćwiczenia na piłce gimnastycznej (wzmacnia właśnie mięśnie głębokie), ew. pilates jest świetny, yoga czy callanetics.
Drogi na skróty w tym wypadku nie ma. :]

Offline szyszka

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: Marca 06, 2019, 16:39:48 »
Młody wiekiem, ale przez siedzącą pracę za biurkiem już za wczasu myślę o kręgosłupie, może dlatego, że dość się nasłuchałem o spracowanych 40-latkach, którzy borykają się z bólem kręgosłupa - ot narzekanie czasem może komuś pomóc.
Regularnie uprawiam sport, 3x w tygodniu robię rozciąganie oraz trening mięśni głębokich - ćwiczenia statyczne, mające na celu wzmocnienie mięśni stabilizujących, staram się przynajmniej co 2-3 godziny wstać z krzesła i pochodzić przez kilka minut. Myślę, że to jest recepta na zdrowy kręgosłup, jeśli chodzi o osoby pracujące tak jak za biureczkiem. Do tego oczywiście jeszcze odpowiednie krzesło, ustawienie krzesła i zoptymalizowanie miejsca pracy, aby postawa była jak najmniej obciążająca kręgosłup.

Offline Zdrowa Chwila

• Nowy
  • *
  • Żyj w zgodzie z naturą
    • Ziołolecznictwo
« Odpowiedź #18 dnia: Stycznia 28, 2020, 20:07:12 »
Hmm... Dzięki z pewnością przeczytam :)
Z pozdrowieniami od założyciela strony Zdrowa Chwila

Offline mania987

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: Listopada 17, 2020, 14:28:43 »
Ja właśnie sobie radziłam z bólem odcinka lędźwiowego pływając na basenie, ale teraz pozamykali i nie wiadomo co tu robić... A przez moje ostatnie wycieczki rowerowe chyba sobie zepsułam kolana :) Bolą jak nigdy, gdy wstaję po dłuższym unieruchomieniu. Myślicie, że to coś poważnego czy tylko przeciążenie?
PS. Polecam poczytać o metodach rehabilitacji kolan tutaj.
« Ostatnia zmiana: Listopada 26, 2020, 12:47:17 wysłana przez mania987 »

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #20 dnia: Listopada 17, 2020, 17:46:56 »
Ja właśnie sobie radziłam z bólem odcinka lędźwiowego pływając na basenie, ale teraz pozamykali i nie wiadomo co tu robić... A przez moje ostatnie wycieczki rowerowe chyba sobie zepsułam kolana :) Bolą jak nigdy, gdy wstaję po dłuższym unieruchomieniu. Myślicie, że to coś poważnego czy tylko przeciążenie?

To taka samonapędzająca się dolegliwość - nie ruszasz się, bo boli, a boli bo się nie ruszasz. Stawy odżywiają się w trakcie ruchu, optymalny jest ruch niezbyt intensywny, ale regularny - codzienny. Pływanie spełnia te kryteria - może za wyjątkiem codzienności. A teraz baseny w ogóle pozamykane. Alternatywa to chodzenie z kijkami - codziennie. Poruszy, rozgrzeje się każdy staw, intensywność, czas ćwiczenia zależy tylko od ciebie.Tylko - ma to być chodzenie prawidłowe, z pracującymi nogami i rękami - kijkami trzeba się odpychać, a nie tylko stukać nimi. Wtedy kręgosłup jest odciążony, można przejść więcej i nie pobolewa. Co do bolących stawów - wszystkie masz w kiepskim stanie, tylko bolą te najbardziej obciążane (na początek). Teraz jakbyś usiadła, przestała się ruszać - już nie wstaniesz.
« Ostatnia zmiana: Listopada 17, 2020, 19:30:59 wysłana przez leo »

Offline mania987

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: Listopada 18, 2020, 09:55:02 »
Dzięki za odpowiedź. Czyli z tego wynika, że teraz kolana bolą, bo są obciążone nową aktywnością, ale po jakimś okresie regularnych przejażdżek rowerowych przestaną boleć? Ok to jeszcze się nie zniechęcam, pojeżdżę, a jak nie przejdzie to przerzucę się na kijki.

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #22 dnia: Listopada 18, 2020, 10:34:21 »
Ustaw dobrze siodełko, żeby noga w dolnym położeniu była całkowicie wyprostowana - będzie mniej zgięta w górnym położeniu i mniej obciążony staw kolanowy. Dystanse przejechane zwiększaj stopniowo, żeby stawów nie sforsować.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #23 dnia: Listopada 18, 2020, 13:50:51 »
No i weterynaryjny Arthrovet na stawy do łykania. Można kupić na Allegro albo u weterynarzy. Stosuje się na według wagi konsumenta, chyba 1 tabl /20kg.

Jeśli chodzi o chodzenie dla zdrowia, to staraj się chodzić na miękkim podłożu. to samo dotyczy chodzenia z kijami. Może zrobisz mniej kilometrów, ale stawy bedą mniej obciążone uderzeniowo.

Pozdrowienia :-)

Offline mania987

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: Listopada 18, 2020, 15:20:29 »
Dziękuję za porady.
Jeszcze jedno pytanie - czy przed jazdą na rowerze trzeba robić rozgrzewkę?

Offline zielarz polski

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #25 dnia: Listopada 18, 2020, 16:41:23 »
Po tym jak od wielu lat obserwuję znajomego kolarza – amatora, który ma blisko 80 lat, jeździ rowerem odkąd sięgam pamięcią – to stwierdzam, że rozgrzewka to podstawa.
Obserwować jak się rozciąga (sięga głową kolan bez problemu), stepuje w miejscu, wygina nadgarstki, itd. – bezcenne.

Offline mania987

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: Listopada 19, 2020, 09:28:01 »
Coś pięknego i inspirującego :)

Offline Katinka

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #27 dnia: Marca 04, 2021, 14:36:44 »
Sprawdźcie vitafon, używam od roku i z czystym sumieniem mogę polecić nie tylko na kręgosłup, na dnę,ja na cukrzycę i zmiany w oczach. Bóle stawów czy zębów.