Autor Wątek: Picie samej wody jest niezdrowe  (Przeczytany 3045 razy)

Offline 44

• Średnio Pisze
Picie samej wody jest niezdrowe
« dnia: Lipca 31, 2021, 17:24:54 »
Picie samej wody jest niezdrowe, nie nawodni dobrze organizmu. Wręcz może zaszkodzić, bo wypłukuje minerały. To już ludzie wiedzieli kilka tysięcy lat temu:

(39): Podobnie jak szkodliwe jest picie samego wina, tak też i samej wody... [Biblia Paulistów, 2Mch 15]

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
Odp: Picie samej wody jest niezdrowe
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 31, 2021, 22:20:59 »
Nie mieszaj problemów z dezynfekcją wody u Arabów czy Żydów z ogólną teorią picia takiej, czy innej wody.

Nie należy się wypowiadać aż tak kategorycznie, powołując się na źródła sprzed kilku tysięcy lat bez zrozumienia przyczyn tego stwierdzenia.

Pozdrowienia :-)

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 02, 2021, 06:54:13 »
Picie samej wody jest niezdrowe, nie nawodni dobrze organizmu. Wręcz może zaszkodzić, bo wypłukuje minerały. To już ludzie wiedzieli kilka tysięcy lat temu:

(39): Podobnie jak szkodliwe jest picie samego wina, tak też i samej wody... [Biblia Paulistów, 2Mch 15]

Ja się z tym zgadzam. Sama woda to płyn hipotoniczny, samo wino hipertoniczny. Picie samej wody powoduje rozcieńczanie elektrolitów we organizmie, a organizm jest zaprogramowany na utrzymanie stałego stężenia sodu w płynach. Następuje zrzucanie nadwyżek wody z częścią elektrolitów przez nerki - finalnie zamiast nawodnienia organizm się odwadnia. Skądziś się wzięło zalecenie picia 2-3dm3 wody dziennie w celu nawodnienia - nie wiem kto takie coś pierwszy polecił. Dawka 7dm3 wody na raz już może zabić, a te 2-3dm³ czystej wody to regularne podtruwanie się. Samo wino z kolei to płyn hipertoniczy - samym winem też się nie można nawodnić, bo jako hipertonik ściąga wodę z organizmu do jelit i organizm też się odwadnia - przez jelita. Francuzi piją wino pomieszane z wodą - to już jest płyn zbliżony do izotonicznego - tym już można zaspokoić pragnienie.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 02, 2021, 08:34:07 wysłana przez leo »

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 02, 2021, 09:52:59 »
Woda a woda. Woda destylowana czy z odwróconej osmozy to trucizna, ale woda mineralna to coś innego.

Woda służy nie tylko do napełnienia przestrzeni międzykomórkowych, ale i do czyszczenia przestrzeni międzykomórkowej, dlatego wydalamy mocz i się pocimy i dlatego potrzebne są te litry wody w różnej postaci dla uzupełnienia.

W Biblii nie znano ani odwróconej osmozy, ani destylacji, a skutki nadmiernego picia tylko wina były oczywiste dla wszystkich. W ciepłym i półpustynnym klimacie czysta woda zdatna bezpośrednio do picia była rzadkością. Możliwe, ze rozcieńczanie wina wodą lekko dezynfekowało wodę, a z drugiej strony rozcieńczało skutki alkoholizmu.

Tak samo opór przed wieprzowiną - czy wieprzowina jest bardziej szkodliwa, niz inne mięso? Nie, ale bez porządnej obróbki termicznej można złapać robactwo łatwiej z wieprzowiny niż z innego mięsa. W klimacie półpustynnym, z małą ilością drewna, solidne gotowanie lub pieczenie wymaga większej pracy najczęściej kobiet i dzieci.

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 02, 2021, 11:00:52 »
 Basiu - powiedz, która woda mineralna jest izotoniczna?: Wody butelkowane, sprzedawane pod nazwą "mineralna" to w większości wody z ujęć głębinowych - to samo co w znacznej części wodociągów. Ta woda nie jest izotoniczna - prędzej hipotoniczna. Są też wody z tak dużą zawartością minerałów, że już są hipertoniczne - takiej nikt 2dm3 nie jest w stanie wypić. A jeśli chcesz się nawodnić, oczyścić organizm i jednocześnie nie popełnić samobójstwa - lepiej się napić wody z jakimś sokiem 100% - jabłkowym, pomarańczowym w proporcji 1:1 - to już jest izotonik i tego można pić 3dm3/dobę nie ryzykując niczego. Czystego soku też nie polecam samego.
Trochę teorii do tematu: https://wformie24.poradnikzdrowie.pl/odzywianie/suplementy-i-odzywki/izotonik-hipertonik-hipotonik-czym-roznia-sie-napoje-dla-sportowcow-aa-C9Hg-49UM-PBVH.html
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 02, 2021, 11:08:33 wysłana przez leo »

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 03, 2021, 10:13:03 »
A jeśli chcesz się nawodnić, oczyścić organizm i jednocześnie nie popełnić samobójstwa - lepiej się napić wody z jakimś sokiem 100% - jabłkowym, pomarańczowym w proporcji 1:1 - to już jest izotonik i tego można pić 3dm3/dobę nie ryzykując niczego. Czystego soku też nie polecam samego.

To ja już nie żyję ;-)

Ale na poważnie: zaczęliśmy od biblijnej opinii o wodzie i winie, skończyliśmy na izotonikach i samobójstwie.

Sok jabłkowy rozcieńczam rzeczywiście ok 1:1 - 1:2 i mam zwyczaj to robić z wodą typu Galicjanka, czyli solidnie mineralną i jest mi z tym dobrze.
Sok z aronii lub czarnej porzeczki rozcieńczam bardziej, ok 1:10, bo tak mi smakuje. Soku pomarańczowego w zasadzie nie pijam, bo nie mam pomarańczy na działce i mam zawsze dość soków w piwnicy, by nie kupować sklepowych.

Poza tym piję dużo różnych herbat i piję kwaśne mleko, a od czasu do czasu zupę.

Jeśli uważasz, że w taki sposób popełniam samobójstwa, to trudno, ale za to mi z tym jest dobrze ;-)

Offline Luu

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 03, 2021, 10:31:40 »
O proszę, temat od lat zajmujący mi głowę. Pamiętam z dzieciństwa, jak chodziło się na wycieczki to nigdy i nikt nie miał wody! Były termosy, a w nich herbata lub jakaś kawa, ale nie było wody. W ogóle nie piło się wody, wodę z sokiem, herbaty, ziółka. Jak już koniecznie trzeba było wypić wodę, to ze strumienia. Ale w sumie to tylko łyk, ile się wzięło w pięść. Wyjątkiem był mój wujek, który miał studnię i wodę źródlaną. Była tak pyszna i zimna, że zawsze u Niego wypijało się szklankę :)

I od razu pytanie. Należy pić wodę z sokiem w proporcji 1:1 - to dla mnie za dużo, szklanka soku na szklankę wody... stężenie nie do wypicia. Ja daję ze 2 łyżki soku na szklankę wody. Dodam, że soki mam słodzone cukrem, domowej roboty. Jak to przełknąć?
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 03, 2021, 10:38:08 wysłana przez Luu »

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpnia 03, 2021, 11:08:11 »
Jednocześnie kontrujesz i potwierdzasz to co mówię. Samobójstwem - na raty nazywam picie samej, czystej wody. To ma uzasadnienie przy posiłku - wtedy wchłaniasz wodę z czymś jeszcze i już nie jest to sama czysta woda. Jeżeli w trakcie intensywnego wysiłku/ pracy zaczniesz pić czystą wodę - szybko się to źle skończy. Wypłukane zostaną minerały w takiej ilości, że może to być zejście śmiertelne. Spróbuj - gwarantuję, że zbliżysz się do tematu i więcej tego nie będziesz robiła :) .
Lubię tekst czymś podeprzeć :) : https://wiadomosci.onet.pl/ciekawostki/smierc-po-wypiciu-zbyt-duzej-ilosci-wody/0jzl5
Co do "biblijnej opinii o wodzie i winie" - 44 podparł się cytatem z biblii w kontekście " już wtedy o tym wiedzieli" - mnie to nie przeszkadza, skoro mieli rację :) .
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 03, 2021, 11:19:41 wysłana przez leo »

Offline lelka

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpnia 03, 2021, 17:13:29 »
Moja najdłuższa głodówka na wodzie to 35 dni. Chociaż najlepiej mi wychodziły i najwięcej zrobiłam tych 21-dniowych. 2 litry wody dziennie z czajnika minimum :D :D :D
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 03, 2021, 20:59:02 wysłana przez lelka »

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpnia 04, 2021, 06:31:55 »
...

I od razu pytanie. Należy pić wodę z sokiem w proporcji 1:1 - to dla mnie za dużo, szklanka soku na szklankę wody... stężenie nie do wypicia. Ja daję ze 2 łyżki soku na szklankę wody. Dodam, że soki mam słodzone cukrem, domowej roboty. Jak to przełknąć?

Wspomniałem o soku 100% - obojętnie jakim, ale bez dodatków. Wino (prawdziwe) to też sok, tyle że sfermentowany - zamiast cukru trochę alkoholu, minerały b/z. Ten z cukrem rzeczywiście będzie trochę mocny w tych proporcjach. Pięknie zaspokaja pragnienie herbata z pokrzywy z miętą i miodem. Jak się zioła ususzy samemu to ma też piękny kolor - płynu Ludwik :) .
Do tych proporcji doszedłem po wpadce, którą zaliczyłem podczas pracy w upale na pełnym słońcu. Chciało się pić - to piłem - wodę z koncentratem smakowym - w sumie jak policzyłem - przeszło pół wiadra. pod koniec myślałem, że jestem tylko zmęczony, ale na drugi dzień już  pracy nawet nie mogłem zacząć, taki byłem słaby. Wtedy dopiero mi dokapało co zrobiłem. Zaraz poszedłem do sklepu po sok pomarańczowy (100%) i do picia była już tylko woda z sokiem 1:1. O dziwo - tego wystarczyło wypić trochę i starczało na długo zanim znowu się zachciało pić. Tej teorii do tematu doszukałem się później.

Offline Luu

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpnia 04, 2021, 16:56:43 »
A jak jest z wodami zdrojowymi? Od jakiegoś czasu jeżdżę do źródełka i napełniam butelki wodą ze źródła, to jest akurat - źródło Marysieńka – charakterystyka wody: 0,02% woda słabo zmineralizowana miękka. Suma rozpuszczonych składników stałych ok. 220 mg/dm3.
Wskazania: woda smaczna do przygotowywania posiłków w gospodarstwie domowym, kamica dróg moczowych, skaza moczanowa - dna.
Zauważyłam, że jak pijemy taką wodę, to pijemy jej o wiele mniej. Wcześniej Cisowianka szła jak woda :) po prostu nie wyrabiałam z plastikami. A teraz, spokój. Pragnienie ugaszone, a woda ciągle jest. Czy to specyfika wody zdrojowej?

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpnia 04, 2021, 18:33:14 »
Niebezpieczeństwem jest wypicie w krótkim czasie dużej ilości wody właśnie niskozmineralizowanej - ona się b. szybko wchłonie, nerki nie zdążą zrzucić nadmiaru wody, pojawia się obrzęk - m.in  mózgu . Wypijana w dużej ilości, ale małymi porcjami w dłuższym czasie z kolei przyczynia się do wypłukiwania minerałów i ponieważ ilość wody w organizmie jest proporcjonalna do ilości sodu - w płynach ustrojowych, potasu w przestrzeni komórkowej - globalnie, jeśli tracimy minerały, to się odwadniamy - też niedobrze. Jeżeli taką wodę zmiesza się z czymś jeszcze np. z sokiem owocowym, czy użyje do gotowania, parzenia herbat - problemu już nie będzie.
W przypadku tej wody - wypitej w małej ilości działa to, że się ona b. szybko wchłania uzupełniając wodę która z nas odparowała - trzeba uważać na duże ilości - wtedy potrzeba uzupełnić minerały.

Offline Luu

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpnia 04, 2021, 19:14:40 »
No to tragos, moje dzieci wypijają takie ilości wody, że nie ma szans ich przestawić. Oczywiście będę musiała jakoś zadziałać, może z tym sokiem pomarańczowym 100% da radę... albo jabłkowym.

ps. pamiętam kilka lat wstecz, byłam u kuzynki w Wiedniu i ona właśnie wszystkie soki rozcieńczała wodą. Smaczne to było i piłam potem jakiś czas takie rozcieńczone soki. Chyba czas wrócić do tych nawyków.
Pozdrawiam :)

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpnia 04, 2021, 19:56:34 »
Przekładając na skutki - to może być przyczyną uporczywych zatwardzeń i hemoroidów po jakimś czasie, mogą się pojawić problemy ze stawami, kręgosłupem. Znajomy, który wypijał 2 butelki mineralnej (2x1,5l) miał też odnawiające się co kawałek kamienie nerkowe - możliwe, że to zależało od rodzaju wody, którą pił.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpnia 05, 2021, 10:23:58 »
Leo, jesteś bardzo 0-1 w tej sprawie.

Oczywistym jest, że wypicie na raz 5 litrów wody nie wyjdzie nikomu na zdrowie. Wypicie na raz 5 litrów soku z jabłek rozcieńczonego 1:1 też nie posłuży.

Oczywistym jest, że przy pracy w upale napoje muszą zawierać przynajmniej dość soli i innych minerałów. Oczywistym jest, że jak człowie zaczyna popijać po łyku, to ciągle się chce pić, lepiej wypić od razu litra z normalnym posiłkiem (tu się odezwie sekta jedzenia o suchym pysku ;-) ), a potem funkcjonować bez problemów ileś godzin, nawet w upale.

Związek picia wody z kamieniami nerkowymi jest pośredni. Prawdopodobnie człowiek najpierw miał stan zapalny w nerkach i niewydolność, a potem kamienie. Teraz najpierw człowiek musi ustalić rodzaj kamieni, czy to szczawiany, węglany czy coś innego.

Musi tą wodę, którą pije zaprawiać odpowiednimi ziołami (lawenda?) i musi się nauczyć z tym żyć. Możliwe, że musi pić wodę miękką a nie typu Muszynianka, jesli ma niewydolne nerki.

Jeśli nerki są w miarę zdrowe i nie rozmawamy o podagrze, to problemy z kręgosłupem i stawami pojawiają się w wyniku braku odpowiedniego wzmacniania mięśni stabilizujących stawy i dużej ilości statycznych obciążeń.

Cwiczenia siłowe w pewnym wieku powinny być przeprowadzane przy w miarę odciążonych stawach, by płyny z substancjami odżywczymi miały szansę dojść do zrytych panewek i odpłynąć zabierając odpady.

Kiedyś dzieci wywijały fikołki wisząc na trzepakach i to trzeba wykonywac też w wieku lat 40 i wyżej, właśnie po to, by rozciągnąć kręgosłup, a mięśnie by wpompowały to, co trzeba do przestrzeni międzystawowych.

« Ostatnia zmiana: Sierpnia 05, 2021, 11:09:42 wysłana przez Basia »