Autor Wątek: Problem z wątrobą u mojego psiaka.  (Przeczytany 36 razy)

Offline Marta2

  • Nowy
  • *
  • Wiadomości: 1
Problem z wątrobą u mojego psiaka.
« dnia: Listopad 26, 2021, 10:08:53 »
Dzień dobry,
chcę się z Wami przywitać, ponieważ to mój pierwszy wpis na forum.
Proszę o pomoc jakie zioła mogę zastosować w takiej historii jaką opiszę niżej:
Maja ma 10-11 lat, jest ze schroniska. Była sterylizacja.
USG z czerwca:
Badanie echo serca nie wykazało odchyleń od normy. Jelita cienkie dostępne do badania z zachowaną prawidłową budową warstwową, bez objawów niedrożności PP, w świetle znikoma ilość treści pokarmowej i gazu, zachowane prawidłowe ruchy perystaltyczne, moczowody bz,nerka lewa i prawa o prawidłowej strukturze korowo rdzeniowej. Pole trzustkowe czyste, brak objawów zapalenia tk.tł. pęcherz moczowy dobrze wypełniony aechogennym moczem, normechogeniczny, ściana pęcherza normechogenna żołądek o prawidłowej budowie warstwowej, w świetle żołądka znikoma ilość płynu, zachowane prawidłowe ruchy perystaltyczne. śledziona normechogenna z prawidłowym światłem naczyń krwionośnych, brzegi narządu ostre watroba heteroechogenna w stosunku do śledziony, hipoechogenne obszary w miąższu wątroby, brzegi narządu zaokrąglone woreczek żółciowy normechogenny wypełniony homoechogenną żółcią.

Zlecono badanie kontrolne po 3 tygodniach.
Kolejne badanie z 20 lipca:
Wynik badania: Miąższ wątroby hiperechogeniczny, w całym miąższu rozsiane , słabo odgraniczone, hipoechogeniczne obszary, największy w okolicy pęcherzyka żółciowego o wymiarach 1x1,3 cm. Diagnostyka różnicowa: przerost drobnoguzkowy, przerzuty, chłoniak, pierwotny nowotwór wątroby, ropień, martwica, krwiak. Zalecone kontrolne USG co 6 miesięcy.
Na dalszą diagnostykę nie wyraziłam zgody ze względu na wiek mojej suni .
Zlecono tylko silimarol.
Niestety ALT podnosi się, weterynarz nie ma żadnych pomysłów na leczenie.
Wyniki badań krwi z czerwca:
29 czerwca 2021


Sód 156,1   norma 142-153

Chlorki 121,4 norma 98,7-120,6

Fosfor 4,3 Norma 2,5-6,3

Wapn 11 norma 8,4-11,5

Potas 5,4 Norma 4,2-5,8

T4 24,4 Norma 15-40

FT4 1,51 norma 1-4

Vitamina B12 291 Norma 155-362

ALT 120 , norma 5-60

AST 40  norma 3-45

ALP 88 norma 5-155

Glukoza 76 Norma 70-120

Bialko calkowite 7 norma 5,5-7,5

Kreatynina 0,8 norma 0,8-17

Fosfor 3,58 Norma 2,5-6,3

Amylaza 385 norma 300-1800

CPL ilosciowy – wynik w normie

MPV 10,6 norma 6-9 , reszta wynikow morfologi w normie.

Wyniki badań z 20 lipca:
Krew:

MPV 9,8  Norma: 6-9. Pozostale parametry morfologii OK. Hemoglobina 15,3 przy normie 12-18.

ALT 122 Norma: 5-60

AST 26 Norma:3-45

ALP 78 Norma: 5-155

GGT 5 Norma: 5-25

Cholesterol 219 Norma: 128-360

Trojglicerydy 54 Norma: 18-115

Bialko calowite 7 Norma: 5,5-7,5

Mocznik 42,3 Norma: 20-50

Albuminy 36,4 Norma 28-43

Próby wątrobowe z listopada tego roku:
Badania krwi (proby watrobowe) 23 listopada 2021.

ALT 188 Norma:5-60

AST 35 Norma 3-45

ALP 84 Norma 5-155
Ogólnie : pies wygląda dobrze, ma apetyt i błyszczącą sierść. Robimy codziennie trasy 10-12 km :)
Proszę BARDZO o radę jak wspomóc jej wątrobę? Ostatnio przybrała na wadze. Miała 20 kg, obecnie 22,5. Wet uważa, że po silimarolu (?).
Będę bardzo Państwu wdzięczna.
Marta.