Autor Wątek: [Film "Rok 1984. Totalitaryzm 2.0"] ZOBACZ! ZIEMKIEWICZ, GADOWSKI i inni  (Przeczytany 970 razy)

Offline 44

• Średnio Pisze
[Film "Rok 1984. Totalitaryzm 2.0"] ZOBACZ! ZIEMKIEWICZ, GADOWSKI i inni. Znakomicie opisują obecną rzeczywistość. Warto obejrzeć.

https://www.youtube.com/watch?v=-UWbn24iKy8&t=275s

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
    • Plantacja Choinek Rezerwat Bobra
Odp: [Film "Rok 1984. Totalitaryzm 2.0"] ZOBACZ! ZIEMKIEWICZ, GADOWSKI i inni
« Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 28, 2021, 13:21:27 »
Obawiam się 44, że dzisiejsze społeczeństwo już zostało, w swej masie, pozbawione możliwości właściwej oceny, a co najmniej właściwej reakcji...

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 28, 2021, 15:08:21 »
Im bardziej krzykliwe nagłówki, tym mniej adekwatny opis rzeczywistości, szczególnie jeśli jeszcze doprawiony tzw. "prawicowym Orwellem" - którego eseje krzykaczom swoją drogą bardzo polecam ale wiem, że nie przeczytają :v
Różnice, głupcze!

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
    • Plantacja Choinek Rezerwat Bobra
« Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 28, 2021, 18:11:02 »
Opis rzeczywistości niestety realistyczny do bólu - nie wiem z czego wnosisz odmienne wrażenie, ale wytłumaczeniem tego zjawiska może być lewicowa naleciałość w poglądach, którąż to celnie ujmują w ramy twórcy polecanego utworu ;-)

Co Twoim zdaniem jest nieadekwatne:

- twierdzenie, że informacja jest jednocześnie towarem i narzędziem władzy? Tak przecież było już w czasach faraonów...

- że wolność słowa to tylko ułuda dla naiwnych? W czasach kiedy władzę dzierżyły państwa zdarzało się, że była ona nadwyrężana, w naszych czasach jest totalnie nieaktualna, bo chyba nie będziesz bronił zamykania ust, na przykład, przez media społecznościowe...? Choć przyznaję, że frazesy mamy coraz piękniejsze :-)

- wojna ze zmianami klimatu jako usprawiedliwienie wszelkich niedogodności a nawet wyrzeczeń? Rozmawialiśmy tu ostatnio o formach wpływania na naszą planetę i jakoś dziwnym trafem adekwatne tu mają być narzędzia, które ograniczają naszą wolność osobistą, a absolutnie nie wolność korporacji do niszczenia planety...

Ok., wiem, że ideologia jest czymś, co wymyka się miarodajnej ocenie, bo to przekonanie o własnej nieomylności?! Byle tylko nie ingerowała w moją wolność, bo to już znamy... z historii

Co do samego Orwella - coś jeszcze pamiętam, ale wracać do jego twórczości w najbliższym czasie nie będę - warto się w zamian skupić na tym, co dzieje się tu i teraz :-)