Klasyczny przykład kompromitacji u osób napędzających epidemię strachu:
1. Po pierwsze podlinkowana strona jest niekompletna bo brakuje wykresów, na które się powołuje autor. Poza tym, albo arytmetyka się nie zgadza, albo tych samych nieboszczyków zgłoszono kilka razy - innej możliwości nie widzę.
Wiadomo, jakie mamy statystyki śmierci w Polsce: COVID-19, związane z COVID-19, śmierć po prostu i nadumieralność.
W takim razie, dlaczego mnoży się x100 skutki szczepionek, a nie x100 skutki kowida?
Dodatkowo mieszanie miernoty naszej piłki kopanej do szczepionek jest durnym argumentem. Wszyscy kopacze piłki kopanej na tych mistrzostwach byli zaszczepieni. Żeby były dobre wyniki, to trzeba dbać o małe boiska, trampkarzy i dzieci na podwórkach, a nie o wielkie stadiony, gigantyczne transfery i za przeproszeniem "honor narodowy".
2. Wariant indyjski: Matka Kurka jako autorytet od Indii, geografii i kowida. To ja stwierdzam, że byłam w Polsce na pogrzebie po kowidzie i też jestem kompetentna, a może nawet kompetentniejsza.
W związku z tym informuję, że w UK jest mnóstwo imigrantów z Indii i Pakistanu oraz etnicznych Brytyjczyków, którzy na urlop jeżdżą po świecie. W Izraelu za to jest mnóstwo robotników z Indii, bo w końcu ktoś tam musi pracować, jeśli Arabów zamknęli w gettach a religijni Żydzi są zajęci religią, a nie pracą fizyczną na budowach.
3. Grafen to węgiel, czym jest tlenek grafenu? Tlenkiem węgla, czyli czadem, który w obecności tlenu jednak szybko zamienia się w dwutlenek węgla, a może już od razu dwutlenkiem węgla? W skrócie, ktoś się świetnie bawi pisząc takie brednie i patrząc, jak się rozłażą po świecie i może nawet ktoś w to wierzy.
4.
https://www.globalresearch.ca/15472-dead-1-5-million-injured-50-serious-reported-european-union-database-adverse-drug-reactions-covid-19-shots/5748346
To już jest gorszy przykład: źródeł statystyk nie podano, podano tylko, że są trudno dostępne.
W stopce artykuł powołuje się na dane EudraVigilance
http://www.adrreports.eu/en/background.html, gdzie oczywiście nic nie było.
Musiałam się nieco wysilić, zanim znalazłam w tym systemie coś podobnego.
W oryginale napisano "case" (przypadek), w podlinkowanym tekście "injuries", czyli szkody. Poza tym w oryginale były inne, niższe liczby, dotyczące poważnych skutków, niż samych śmierci w podlinkowanym raporcie. Podejrzewam, że ktoś w prawdziwej strukturze podał dane lepiej pasujące do założeń ktosia.
Link do oryginału, np Moderna:
https://dap.ema.europa.eu/analyticsSOAP/saw.dll?PortalPages&PortalPath=%2Fshared%2FPHV%20DAP%2F_portal%2FDAP&Action=Navigate&P0=1&P1=eq&P2=%22Line%20Listing%20Objects%22.%22Substance%20High%20Level%20Code%22&P3=1+40983312Tam jest wiele zakładek, można sobie obejrzeć różne opcje.
Osobiście uważam, że im więcej osób jest zaszczepionych, szczególnie, że zaczęto od starszych i chorych osób, to sama demografia wzbogaci te statystyki o kolejnych nieboszczyków po szczepieniach.
Przy okazji okazuje się, że punkt 1 ma znacznie niższą ilość nieboszczyków, niż raport podlinkowany przez Werbenę z punktu 4, który ma dotyczyć tylko części Europy, czyli Europejskiego Obszaru Gospodarczego, czyli obecnej UE + Norwegii + Islandii
5. W ostatnim linku od Werbeny piszą jak wół:
"This study in a nationwide mass vaccination setting suggests that the BNT162b2 mRNA vaccine is effective for a wide range of Covid-19–related outcomes, a finding consistent with that of the randomized trial."
Podsumowanie:
Co innego mieć wątpliwości w stosunku do oficjalnej linii partyjno-panstwowej, a co innego szerzyć oczywiste brednie.
Pozdrowienia :-)