Witam Zielarzy,
20 lat temu zbierałem zioła w okolicach gminy Wilków 15 km od Kazimierza Dolnego. Zbierałem lebiodkę, krwawnik i wrotycz.
Pamiętam taką historię z wrotyczem. Pojechalismy z bratem ciotecznym "koniem" zbierać wrotycz, sierp i jazda. Nazbieralismy tego cały wóż drabiniasty. Pamiętam gorzki smak w ustach i żólte ręce po zbiorze. Jak wracaliśmy wieczorem do domu brat zaczął się dziwnie czuć mówi że go coś łaskocze w gardle a jechalismy na wozie drabiniastym pełnym wrotyczu.
Brat zlazł z wozu bo coś mu przeszkadzało w gardle, jakie było nasze zdumienie i przerażenie kiedy wypluł z siebie glistę. Czyliśmy się dziwnie następny cały dzień ja pamiętam, że swędziała mnie pupa jak diabli. Rano dostałem biegunki, po której poczułem się jak w innym stanie świadomosci, czułem się super jakiś taki wolny, niesamowita koncetracja i jasnośc umysłu. Moja citeczna siostra powiedziała, ze wygląda na to, że pozbyłem się owsików. Cóż wtedy byłem młody nie zroumiałem tego co dzieje się wokół mnie toraz dociera do mnie, ze zbierając wrotycz wyleczyliśmy się z bratem z robaczycy. On z glizdy a ja prawdopodbnie z owsików.
Koniec wspomnień teraz mam pytanie o leczenie gardiozy w ciąży. Okazało się że jesteśmy
w ciąży i że mamy gardiozę. Wynik dodatni dostalismy u Pani Dr n. wet Marta Bogdanowicz-Kamirska w Feliksie w Warszwie, badanie było robione tradycyjnie znaczy szkiełko i oko. PAnie doktor stwierdziła nieliczne cysty lambii. Przed ciążą cała rodzina przeleczyła się tynidazolem 2 mg w jedorazowje dawca bo nasz syn miał w kale "dość liczne" cysty lamblii. Teraz syn nie ma ja nie mam a żona niestety ma.
Proszę o kilka rat jak sobie z tym radzić, a może teraz tego nie ruszac poczekać i leczyc po ciąży. Na razie jemy codzienie czosnek ale nie wiem czy to cos pomaga.
A ha dodatkowo wszystkim nam wyszło w badaniu "dość liczne" drożdzaki candida albican, nie wiem czy to faktycznie leczyc czy nie. Żona na razie odpda ala ja z synem? Mały ma na głowie taki pstry łupierz a ja skolej od czasu do czasu bolące wypryski na głowie które pękają i sącza z siebie limfę.
Pozdrawiam