Autor Wątek: Astaksantyna?  (Przeczytany 1540 razy)

Offline qwerta

• Dużo Pisze
Astaksantyna?
« dnia: Luty 13, 2021, 03:37:03 »
Ostatnio jest o niej dość głośno. Nie wiem co myśleć, czy to kolejna moda, czy faktycznie taki wartościowy suplement. Warto, nie warto? Co myślicie?

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
    • Plantacja Choinek Rezerwat Bobra
Odp: Astaksantyna?
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 13, 2021, 12:09:06 »
Zauważ, że w zdecydowanej większości materiałów tego medialnego szumu podkreśla się naturalne pochodzenie... tymczasem po prostu produkuje się ją przemysłowo. Moim zdaniem kolejna cegiełka w marketingowej piramidzie suplementów. Korzystam z nich w ograniczonym zakresie i zdecydowanie ograniczonym czasie - z pojedynczymi wyjątkami - marketing mnie jakoś nie nakręca aby jeść każdy nowy wynalazek :-)

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 13, 2021, 19:48:46 »
Sama substancja rzeczywiście ma fajne działanie, o ile działa

To jest tak, że to wytwarzają jakieś glony w specjalnych warunkach: najpierw muszą się dobrze rozmnożyć, a potem mieć ciężkie życie, by zaczęły gromadzić ten barwnik dla ochrony. Widziałam nawet w internecie jakąś polską pracę dyplomową - projekt kontenerowej hodowli tych glonów razem z układem sterowania parametrami środowiska. To jeszcze można by uznać za pochodzenie w miarę naturalne.

Jednak wiem, że istnieją biologicznie nieaktywne syntetyki, które niby są podobne, ale oprócz koloru nic nie dają. One na przykład są dodawane do paszy hodowlanych łososi, by dostały marketingowego koloru.

Pozdrowienia :-)

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
    • Plantacja Choinek Rezerwat Bobra
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 13, 2021, 20:00:44 »
Według źródeł drukowanych, za Wikipedią:

"Większość astaksantyny produkowana jest za pomocą syntezy chemicznej. Wartość tej produkcji wynosi około 200 mln dolarów (lipiec 2012) [...] Produkt syntetyczny dostępny handlowo jest mieszaniną izomerów"

Offline qwerta

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 14, 2021, 00:59:36 »
Dziękuję za opinie :)