Autor Wątek: zwyrodnienie siatkówki  (Przeczytany 5399 razy)

Offline Alinge

• Więcej Pisze
Odp: zwyrodnienie siatkówki
« Odpowiedź #15 dnia: Listopada 25, 2020, 15:31:34 »
... I jeszcze - z tego co się orientuję - znaczna część ( i ile nie większość) chorób zwyrodnieniowych w układzie nerwowym jest powiązana z dysfunkcją mitochondriów - można sprawdzić.

Leo, przyznam,  że świetnie się orientujesz w tym temacie, dodam od siebie,  iż  tematyka powyższej wiedzy – „dysfunkcji mitochondriów”  łączy się bardzo mocno z napięciami, bądź z mikrouszkodzeniami w odcinku szyjnym.
Przy tej okazji warto wspomnieć,  iż na co dzień można wielu spotkać "młode osoby ze stwierdzonym Parkinsonem" czy z diagnozą "SLA ?" gdzie ten znak zapytania jest tu kluczowy, bo medycyna nie jest do końca pewna tego rozpoznania  i stąd SLA ze znakiem zapytania.

Mało się mówi o fakcie, iż wiele upadków z wysokości, wypadków komunikacyjnych, gwałtowne hamowanie, upadki  w trakcie zabaw dziecięcych, upadki z roweru, na lodzie itp. oraz m.in. ciecie cesarskie ( dla noworodka) czy trudny poród  ( m.in. „pomoc” położnika poprzez  ( delikatnie to nazwę ) położenie się na brzuch rodzącej w trakcie porodu,  by pomóc wypchnąć malucha co  jest powodem powstania wspomnianych uszkodzeń czy napięć tej okolicy.

Jeśli u naszej zainteresowanej w okresie okołoporodowym, czy w wieku późniejszym mogło dojść do urazu tej części szyi to można domniemać,  że zacznie się pojawiać szereg symptomów związanych z efektem nadprodukcji tlenku azotu.  Ta nadwyżka niestety tworzy spory bałagan w organizmie, i  m.in obwiniać należy go  za indukcję powstania wielu stanów zapalnych a więc  degeneracyjnych  w organizmie ( cały ten biochemiczny schemat opisany jest w książęce dr Bodo Kuklinskiego , który od lat skutecznie udowadnia wpływ urazów odcinka szyjnego na szereg chorób. 

W związku z powyższym info dla Wioli P  - akurat temat związany z mitochondriami to mój konik zawodowy, dlatego też  nie zatrzymywałabym się na samej diagnozie, bo na ile ona jest na 100 % potwierdzona ? czy badania genetyczne były przeprowadzane ? Jesli tak, to w rzeczywistości z genetyką nie będziemy dyskutować, ale na szczęście mamy jeszcze epigenetykę i to czy dane zjawisko chorobowe  będzie się potęgować,  zależne jest dokładnie od tego co m.in Darshan napisał.

Z mojej strony  coś dopowiem, na pewno byłabym zainteresowana oceną odcinka szyjnego ( choćby  RTG)  ponieważ bywa,  że z badania na  badanie RTG tej okolicy jest coraz gorsze, a lekarze upierają się na diagnozie m.in. ch.Parkinsona, czy SM.   Mam takich podopiecznych i stąd uważam,  że warto być dociekliwym.

W Polsce pacjent staje się niewolnikiem diagnozy, gdy tym czasem okazuje się,  że pełna analiza może spowodować że zjawisko degeneracji w jakimś procesie się zatrzymuje. Najważniejsze by choroba nie postępowała. 

Z mojej strony mogę dodać,  ze warto ocenić parametry morfologii krwi, mnie interesuje cały rozmaz, ale dla zainteresowanej w tej chwili,  można by było sprawdzić m.in. poziom B12 – . Bo przy nadprodukcji  tlenku azotu  dochodzi m.in do bezpowrotnego zużycia B12  ( lub blokuje się wchłanianie)

Basiu :-)  wybacz mi !  wiem,  że poleciałam dużo poza tematem, ale przyznam,  że zainspirowałam się wpisem  Leo :-)

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #16 dnia: Listopada 25, 2020, 17:51:08 »
Siatkówka z zespole Stargardta ma bardzo charakterystyczny rysunek, dlatego też nazywają to w niektórych językach mozajkowatością siatkówki, tak, że okulista to rozpozna, to jest inny obraz, niż AMD u osób starszych.

Ponieważ to jest problem metaboliczny witaminy A, to może kombinacje na temat regulacji przemian w komórkach ma sens.
Analizując pomysły naszego Gospodarza, widać:
kwas galusowy - neuroprotektor
lecytyna - jej metabolitem będzie acetylocholina, która poprawi kontakt neuronów
antocyjany - poprawiają ukrwienie, stabilizują błony
luteina - barwnik, który się przyda w plamce żółtej. Należy pamiętać, by brać ją z tłuszczem lub po prostu przy posiłku
wąkrotka - adaptogen (czyli antydestruktor), też pobudza regenerację błon
HMB, kurkuma - poprawią trawienie i przyswajanie pokarmów

FIBS i Biostymina - jedno i drugie, to znane immunoMODULATORY oparte na pomysłach Władymira Fiłatowa. Biostymina jest polska.

Cytryniec to znany adaptogen, którego "okulistyczna" kariera podobno zaczęła się od podawania owoców radzieckim lotnikom w czasie II wojny światowej przed lotami bojowymi, dla poprawy ostrości wzroku.
i tak dalej.

Wniosek jest taki, że możliwości istnieją, tylko zostaje znaleźć te właściwe (he, he...)

Pozdrowienia :-)
« Ostatnia zmiana: Listopada 25, 2020, 21:54:46 wysłana przez Basia »

Offline WiolaP

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: Listopada 26, 2020, 22:48:47 »
Witam serdecznie

Właśnie odkryłam, że forum znowu działa. Uff :-)

No cóż, marzeniem byłoby by dziewczyna dostała się na konsultację do Pani Alinge, dziękuję Pani za wszelkie uwagi. Szkoda, że nie zajrzałam tu dziś wcześniej bo gościłam mamę chorej dziewczyny, mogłabym ją podpytać o wszystkie te dodatkowe kwestie.

Na chwilę obecną tworzymy listę zakupów, o co zostałam poproszona, bo Pani Lidka nie orientuje się kompletnie w zakupach przez internet. Ustaliłyśmy, że będziemy szukać przyjaznej apteki, która podejmie się utworzenia kropli a następnie zostaną w lodóweczce medycznej zawiezione na Ukrainę.

Czy możecie polecić mi źródło , z którego będę mogła jak najwięcej składników zamówić na raz, czy jednak nie obędzie się bez kilku różnych dostawców :-)

Ogromny szacunek i chylę czoła przed Państwa wiedzą :-)
I cudnie, że chcecie się tym z nami dzielić :-)

Pozdrawiam !!

Offline WiolaP

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: Listopada 29, 2020, 22:27:07 »
Alinge

Wspomniałaś o urazie, jak się okazuje dziewczyna w wieku 10 lat miała mocny upadek z wysokości na plecy. Ale nie zrozumiałam do końca czy badania wtedy były jej robione. Miesiąc czasu była smarowana jakimiś maściami aż ból przeszedł i w zasadzie nikt o tym nie pamiętał, dopóki nie zapytałam.

Prześlę im Twoje sugestie co do zrobienia nowych badań.

Na chwilę obecną -probowałyśmy zaangażować aptekę w robienie kropli po dostarczeniu im surowców, ale  apteka nie chce się tego podjąć, a Pani farmaceutka zasiała o tyle wątpliwości czy aby nie pogorszą sprawy, że skład będzie jeszcze konsultowany przez nią z nieznanym mi profesorem.

Pozdrawiam serdecznie

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #19 dnia: Listopada 30, 2020, 09:28:22 »
Konsultacji nigdy za dużo, może ktoś coś wymyśli mądrego, szczególnie, jesli jest jakiś profesor na podorędziu.
Pogorszyć już wiele nie można.

Zauważ, że w radach od naszego Gospodarza nie ma suplementacji witaminą A, tylko działania na poprawę ukrwienia i ochronę tkanki nerwowej. To ma sens.

Pomysły suplementacji można wdrożyć natychmiast, niezależnie od jakichkolwiek konsultacji.
Zamiast wyciągów z antocyjanów można od razu wdrożyć jedzenie do oporu przetworów z czarnych jagód, czarnych porzeczek i aronii.

Pozdrowienia :-)

Offline Alinge

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #20 dnia: Grudnia 17, 2020, 23:43:52 »
Witam serdecznie

Właśnie odkryłam, że forum znowu działa. Uff :-)

No cóż, marzeniem byłoby by dziewczyna dostała się na konsultację do Pani Alinge, dziękuję Pani za wszelkie uwagi. Szkoda, że nie zajrzałam tu dziś wcześniej bo gościłam mamę chorej dziewczyny, mogłabym ją podpytać o wszystkie te dodatkowe kwestie.

Nie trzeba konsultacji  :-) jeśli moje pisanie, może  dodatkowo wskazać ewentualny kierunek, to umówmy się, że mogę wam podpowiedzieć , na tyle na ile moja wiedza pozwala.
Na priv wyślę swój nr telefonu, proszę dzwonić bo może okazać się ze mają jakieś badania, więc może będzie szansa na jakieś analizy .

pzdr 

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #21 dnia: Stycznia 04, 2021, 18:14:40 »
Zanim WiolaP podała diagnozę  choroby - dystrofia siatkówki i zespół Stargardta, zalinkowałem artykuł: https://mito-med.pl/artykul/zwyrodnienie-plamki-zoltej-amd-zatrzymaj-postep-choroby . Dzisiaj zerknąłem do niego ponownie i zauważyłem to sformułowanie:
 "W naszych oczach wytwarzany jest barwnik – bisretinoid pirymidynowy (A2E), który jest toksyczny dla komórek.
W procesie starzenia barwnik ten odkłada się w komórkach prowadząc do zablokowanie enzymu łańcucha oddechowego – oksydazy cytochromu c powodując spadek syntezy energii. Neutralizację szkodliwego działania bisretinoidu wykazuje kardiolipina oraz kwasy omega-3 i koenzym Q10. Suplementacja tych substancji jest zarówno doskonałym sposobem profilaktyki narządu wzroku oraz skutecznie sprawdza się w terapii jaskry, czy zaćmy."
Bisretinoid to jest substancja, która niszczy wzrok w zespole Stargardta. Jednak można coś zdziałać w tej chorobie - jest jakaś szansa.
I - wpływanie na produkcję energii (mitochondria) ma sens.

Offline Alinge

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #22 dnia: Stycznia 06, 2021, 13:38:40 »
Zanim WiolaP podała diagnozę  choroby - dystrofia siatkówki i zespół Stargardta, zalinkowałem artykuł: https://mito-med.pl/artykul/zwyrodnienie-plamki-zoltej-amd-zatrzymaj-postep-choroby . Dzisiaj zerknąłem do niego ponownie i zauważyłem to sformułowanie:
 "W naszych oczach wytwarzany jest barwnik – bisretinoid pirymidynowy (A2E), który jest toksyczny dla komórek.
W procesie starzenia barwnik ten odkłada się w komórkach prowadząc do zablokowanie enzymu łańcucha oddechowego – oksydazy cytochromu c powodując spadek syntezy energii. Neutralizację szkodliwego działania bisretinoidu wykazuje kardiolipina oraz kwasy omega-3 i koenzym Q10. Suplementacja tych substancji jest zarówno doskonałym sposobem profilaktyki narządu wzroku oraz skutecznie sprawdza się w terapii jaskry, czy zaćmy."
Bisretinoid to jest substancja, która niszczy wzrok w zespole Stargardta. Jednak można coś zdziałać w tej chorobie - jest jakaś szansa.
I - wpływanie na produkcję energii (mitochondria) ma sens.

Uwielbia Twoje spostrzeżenia i analizy ...

Dobrego dnia !