Autor Wątek: prolaktyna estriadol kortyzol  (Przeczytany 4389 razy)

Offline maximus

• Nowy
  • *
prolaktyna estriadol kortyzol
« dnia: Października 22, 2020, 19:15:23 »
Witam
mam 32 lata od jakiegoś czasu mam obniżone libido robiłem badania w laboratorium i jest dość pare wyników ponad norme
cholesterol   202                   120-200
prolaktyna   23,73                 4,04-15,20
estriadol      62,58                 11,30-43,20
testosteron  10,49                  2,49-8,36
kortyzol       27,38                 4,82-19,5
 w hematologi
PLT              147                    150-400
%LYM          45,6                   20-45
 rozmaz manualny 
monocyty       12                      3-8
limfocyty         45                     20-45

w wynikach brak badania poziomu cukru

robiłem też USG jamy brzusznej i jąder z którego nic nie wyszło
seksuolog  zalecił bromergon pół tabletki co wieczór i egistrozol pół tabletki dwa razy w tygodniu
martwi mnie ten kortyzol chciałbym zastosować korzeń pokrzywy i ziele owsa czy razem z lekami można czy wg nie stosować leków tylko na naturalne sposoby się nakierować, zaznaczam że robiłem już badania rok wcześniej i tak samo miałem ponad normę te wyniki ale libido było w porządku, rok temu prolaktyna była wyższa niż teraz
proszę was o pomoc jak się do tego zabrać
pozdrawiam

Offline wzuo

• Więcej Pisze
Odp: prolaktyna estriadol kortyzol
« Odpowiedź #1 dnia: Października 22, 2020, 21:23:39 »
W jakich godzinach badanie było wykonane?

Offline maximus

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Października 22, 2020, 23:46:51 »
o godzinie 7,30

Offline maximus

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: Października 25, 2020, 11:45:31 »
żadnych chorób nie przechodziłem nie wiem dlaczego te hormony tak poszybowały
nie brałem żadnego towaru ani wspomagaczy nic tego typu
owszem miałem dość szybki tryb życia (praca po kilkanaście godzin dziennie a w weekendy trochę nadużywałem alkoholu, a jak nie to albo wycieczki w góry lub siłownia, za mało czasu poświęcałem na regeneracje, ale od pięciu lat ten stan się zmienił dużo mniej pracy zima to dla mnie czas regeneracji, dużo jazdy na rowerze, biegówki, lub wycieczki w góry, lepiej zacząłem się odżywiać i ograniczać alkohol, teraz przez okres letni trochę szalałem bo po pracy rower i to w tempie szybkim i mało poświęcałem na regeneracje,  ale czy to mogło na to wpłynąć od dwóch miesięcy zelżyłem, ale poprawy brak, w okresie luty maj schudłem 7 kilogramów wyeliminowałem wtedy alkohol i cukier no i zacząłem chudnąć ale poziom cholesterolu pozostał, wtedy libido było w porządku, ale nie idealne, waga lekko podskoczyła ale bardziej na masę mięśniową

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Października 25, 2020, 21:59:42 »
Rozumiem, że lekarz dał żeńskie hormony, by przyblokowały nadmiarową produkcję Twoich.
Korzenie pokrzywy blokują wytwarzanie estrogenów. One się bardzo przydadzą w kuracji. Dalej, do posiłków stosuj oleje z fitosterolami, na przykład z dyni lub z wiesiołka, przynajmniej łyżka 3 x dziennie, można więcej. Oleje dobrze jest zagryzać lub zapijać kwaśnym mlekiem lub twarogiem, wtedy się nie odbija.
Te oleje dadzą organizmowi materiał do wytwarzania hormonów płciowych.
Owies, to też dobry pomysł.

Ja patrzyłam na Twoje wyniki krwi. Cholesterol to jedna sprawa, ja bym się nim nie martwiła, ale ja widzę, że masz dużo limfocytów i monocytów i mało płytek krwi. Czy jednak nie masz jakiegoś stanu zapalnego? Coś Ciebie podgryza i to raczej nie jest związane z rowerem.

Może spróbuj dołożyć jeszcze liście pokrzywy i przetwory z aronii lub z kaliny. Może to wystarczy, by poprawić stan krwi.

Wiem, że teraz z medycyną trudno się rozmawia, ale spróbuj porozmawiać z kimś kompetentnym na temat wyników z krwi. Przydałaby się pełna morfologia krwi i inne podstawowe badania: mocz, kał na obecność krwi. Może medycyna coś więcej wymyśli.
Zrób to przy najbliższej okazji kontroli poziomu hormonów.

Dobrze przyprawiaj posiłki prawdziwymi przyprawami, czyli nie takimi, które mają dodatki chemiczne, to zwykle poprawia życie płciowe.

A teraz wątroba. Ona steruje poziomem cholesterolu we krwi i kieruje część do wytworzenia hormonów płciowych. Możliwe, że z powodu nadmiaru promili, wątroba wymaga szczególnej troski. Jako minimum, kup w aptece Sylimarol lub coś podobnego i stosuj. Poza tym możesz sobie zrobić jakąkolwiek mieszankę ziół do picia, które wspomogą wątrobę.
Na przykład w miarę po równo: mięta, melisa, nagietki, krwawnik, ostrożeń warzywny, rzepik, liście brzozy, owoce dzikiej róży, owoce jarzębiny, dziurawiec, kocanki

Pozdrowienia :-)

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Października 26, 2020, 13:54:55 »
Jeszcze sprawdź tarczycę. Może masz za mało jodu? Po prostu do posiłków dokładaj jakieś nori czy podobne morskie glony.

Pozdrowienia :-)

Offline maximus

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: Października 26, 2020, 17:19:44 »
lekaż zalecił bromergon który ma zmniejszyć ilość wydzielanej prolaktyny, jeżeli uda sie zbić tym lekiem to wporządku jęśli nie to morze być podejrzenie guza przysadki mózgowej, natomiast egistrozol dał na zachamowanie Estriadolu rzeńskiego hormonu który jest też ponad normą,  nie zalecał chamowć męskich hormonów tylko rzeńskie, testosteron uznał za bardzo dobry, nie zalecił natomiast nic na kortyzol o którym czytałem że jest  wrogiem z libido, nie wiem co właśnie zastosować na ten kortyzol za bardzo sie nie denerwuje a jest też wybity w kosmos,
jeśli chodzi o wyniki to robiłem dużo więcej badań tylko dodałem te ponad norme albo te podwyższone
hematologie
rozmaz manualny
badanie moczu
lipidogram
nie robiłem badania cukru
biochemia
immunologia
TSH        1.150                      0,270-4.200
F-T4       1.26                        O.93-1.71
F-T3       3,67                         2.57-4.43
pozdrawiam

Offline Darshan

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Października 27, 2020, 00:48:20 »
Masz też zablokowaną częściowo pracę tarczycy (niedoczynność) co jest wynikiem między innymi wysokich wartości hormonów stresu. Powiem wprost: masz dość duży problem i sam bromergan, lizuryd czy inne rzeczy antyprolaktynowe prawdopodobnie samodzielnie tego nie zmienią. trochę jestem zdziwiony, że trafiłeś na dość dobre rady swojego lekarza bo to rzadkość. Stosowanie inhibitorów aromatazy to dobry pomysł, robi to b. dobrze kwas acetylosalicylowy nawet w niezbyt dużej dawce, również niektóre zioła tego profilu np wierzbówka, wierzba czy wiązówka błotna. Czyli blokowanie bieżącego formowania estrogenów z testosteronu, którego Ci nie brakuje. Co jednak z tymi, które już zdążyłeś zapakować do organizmu? Po pierwsze powinieneś całkowicie przeorganizować system żywienia na mniej estrogenny (mniej roślinny), zaprzestać długotrwałych treningów i zmienić całkowicie ich formułę bo to właśnie utrwala i pogłębia ten stan. Najprostszym i najbardziej skutecznym antagonistą kortyzolu jest cukier. Tak, cukier. Najlepiej ze słodkich dojrzałych owoców, może być też miód albo zwykły cukier rafinowany w odpowiednich momentach doby. Spadek kortyzolu natychmiast ciągnie  inne hormony stresu w dół zwłaszcza adrenalinę, trochę estradiol ale też parathormon czy inne hormony przysadkowe, po części prolaktynę. To jest 1 etap którego i tak zawsze warto się trzymać. Drugi to podniesienie metaboliki  i produkcji  energii z mitochondriów dobrą dietą prometaboliczną. Trzeci równoległy to wyrównanie hormonów tarczycy poprzez zaprzestanie spożywania rzeczy będących bezpośrednimi blokerami pracy  tarczycy i są to w kolejności ważności wielonienasycone oleje roślinne, beta karoteny czy goitrogeny z warzyw krzyżowych czy fitotoksyn i spowalniaczy z nasion fasolowych i podonbych roślin. Odejście od nadmiernego spożywania surowych pektyn, surowej skrobii drobnocząsteczkowej (banany) i kilku innych rzeczy o których wiele można poczytać .Samo zapobieganie tworzenia czy gromadzenia nowych estrogenów nie wystarczy. Stosuje się wtedy naturalny progesteron wypierający częściowo estradiol z tych samych receptorów i tworzyć powoli system równowagi, który po ujednoliceniu jednostek z labu powinien wynosić ok 50:1 na korzyść progesteronu. Zaprzestanie długotrwałych obciążających wysiłków na korzyść krótkich (max 25 min) interwałowych i bardzo intensywnych. U połowy mężczyzn B6 potrafi obniżyć prolaktynę, podobnie pomaga niacynamid i wit E (najlepiej mix naturalnych tokoferoli). Sprawdziłbym dodatkowo poziom PTH bo potrafi on bardzo intensywnie drażnić (podobnie jak estrogeny) przysadkę co skutkuje wysokimi poziomami niszczącej prolaktyny i często powoduje zmiany strukturalne w obrębie samej przysadki doprowadzając czasem do guzów i innych rzeczy.. Jednym słowem dużo rzeczy jest do zrobienia i jednym wpisem czy kilkoma ziołami niczego się nie zrobi. Korzeń pokrzywy jest jak najbardziej ok ale dodatkowe jakiekolwiek oleje roślinne, omegi itp.  w Twoim stanie mogą to wszystko pogorszyć. Olej kokosowy czy masło klarowane promują odblok tarczycy. Kofeina (najlepiej kawa)promuje endogenną produkcję np. progesteronu, a pregnenolon nieznanym dokładnie mechanizmem mocno może wpłynąć na obniżenie kortyzolu chroniąc trochę nadnercza i niektóre mechanizmy w mózgu. Jeśli jednak będziesz dopuszczał do długotrwałego obniżenia poziomu glukozy zwłaszcza w czasie treningów czy w nocy - wszystkie te demony hormonów czy neuroprzekaźników stresowych zawsze będziesz budził do życia. Nawiasem mówiąc przy poziomie prolaktyny powyżej 20, przy wysokich stanach estradiolu czy kortyzolu u mężczyzn łysienie androgenne powinno mieć już miejsce. Przy poziomach prolaktyny powyżej 7-8 można się liczyć z niepłodnością i wieloma zmianami degradacyjnymi na wszystkich poziomach tkanek. W młodym organizmie nie zawsze są widoczne na pierwszy rzut oka.  Nie chodzi mi o straszenie bo można się z tej sytuacji wyciągnąć ale to oznacza naprawdę rewolucję. Podobnie z libido na które supresję założyła prolaktyna  i kortyzol niezależnie od wysokich i ochronnych wartości testosteronu.
Zioła nie są moją domeną ale w mojej opinii przydadzą Ci się na pewno dwa, bez interakcji z innymi środkami, które wymieniłem. Są to żeń szeń np koreański i tzw suma brazylijska z uwagi na ich profil wspierania antyandrogenów (progesteron) jak i testosteronu, oprócz wyżej wymienionych źródeł salicylanów.
To jest tylko zarys tego co myślę, że zastosowałbym gdybym miał podobną sytuację i wiadomo, że tych strategii jest znacznie więcej i u każdego może to wyglądać inaczej w szczegółach. Po prostu z własnego doświadczenia i studiowania innych wiem, że istnieje mnóstwo faktorów, które są odpowiedzialne za stan naszego organizmu i umiejętne naciskanie tych wielu guzików jest bardzo, bardzo trudne ale oczywiście możliwe.

Offline maximus

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: Października 29, 2020, 21:53:04 »
po pierwsze chciałbym podziękować za zainteresowanie i odpowiedzi, doceniam to że bezinteresownie uzyskałem takie wskazówki i jestem mile zaskoczony że są ludzie którzy znajdują czas aby podzielić sie swoją wiedzą,
Darshan jeśli chodzi o tarczyce to chyba rzeczywiście masz racje bo półtora roku temu wyniki były nieco wyższe czyli z czasem sie pogarsza, nie podawałem wcześniej wyników tarczycy bo były w Widełkach więc nie zwróciłem na to uwagi, poniżej podam jeszcze zestawienie całych badań które robiłem może coś tam jeszcze dopatrzysz,
w mojej diecie jest właśnie dość dużo warzyw krzyżowych a mianowicie kapusty kiszonej, lubię zajadać tak zwaną kwaśnice do tego wieprzowina ale ona chyba nie ma negatywnego skutku reasumując Twoje podpowiedzi, zacznę dostosowywać sie do diety prometabolicznej tak jak zaleciłeś trochę o tym poczytałem, jeśli chodzi o cukier i słodycze to jak ich używam w np. po obiedzie to robię się senny więc temu zacząłem go ograniczać ale przez to ograniczenie miałem więcej energii ale za to słabiej spałem w nocy i krócej, natomiast budziłem sie bardziej wypoczęty gotowy na nowy dzień, nie wiem czy to może być cukrzyca? miałem zapisane badania na cukier lecz ich nie wiem dlaczego nie zrobili, ale zacząłem dostarczać cukier w formie owoców, mam tylko jeszcze pytanie czy suszone owoce typu żurawina śliwki i inne mogą być? pytanie mam też odnośnie surowych pektyn przeanalizowałem trochę i w nich jest duża część owoców których jem i które dostarczają cukier mianowicie jabłka pomarańczę gruszki śliwki czy ich nie mogę jeść? czy po obróbce termicznej już można np. kompoty, to samo z skrobią czyli ziemniak kukurydza, tak samo beta karoteny eliminują dużo słodkich owoców pomarańcze morele brzoskwinie morele(też mam odrzucić?)
jeżeli chodzi o progesteron to zrobiłem sobie listę produktów które mają pomóc w produkcji progesteronu(witamina c, cynk, magnez, witamina e, witamina b6, l-arginina w naturalnych produktach wykluczając estrogenne i blokujące tarczyce, to miałeś namyśli pisząc o naturalnym progesteronie?
jeżeli chodzi o ćwiczenia to już się przeorganizowuje na interwały, tylko mam prace fizyczną mianowicie przez dzień dzwiganie cięższych rzeczy nie cały czas tylko np raz na 15 min dzwigam 40 kg przez try godziny czy to zaszkodzi, no i w ruchu cały dzień,
 za dwa tygodnie idę robić badania po miesięcznej kuracji bromergonem i egistrozolem, zobaczę co wyjdzie w wynikach libido póki co na pół gwizdka, tak samo z erekcją na pół gwizdka, na wcześniejszych badaniach też miałem prolaktyne jeszcze wyższą a kortyzol na tym samym poziomie a problemu nie było, niepokoi mnie to bardzo
do badań dołączę zalecane przez Ciebie  PTH, zrobie jeszcze SHBG i DHEA-S które mi zalecił lekarz
poniżej  załączam wyniki kompletne które robiłem gdyż nie dawałem tych które nie wykraczały poza widełki może coś w nich jeszcze ktoś dostrzeże

14/02/19                                   19/09/20                  norma

cholesterol ca                    204            *                               202                        120-200     *
kreatynina w surowicy         0.80                                          0.83                      0.7-1.2
eGFR                                 >60                                           >60                     
sód                                     137.8                                       138.8                    136-145
potas                                 4.2                                            4.45                      3.6-5.2
triglicerydy                        162           *                                 83                         <=150
HDL                                  68                                              78                         40-80
LDL                                    104                                           107                       <=115
kinaza kreatynowa              99                                             100                       55-170
bilirubina                                                                            0.66                      0.2-1.2
alat                                                                                     15                        5-46
aspat                                                                                    16                      5-40
wapń całkowity                                                                     9.85                    8.6-10
fosfor                                                                                   2.95                   2.7-4.5
magnez                                                                               2.08                    1.61-2.61
żelazo                                                                                 132                     49-181

TSH                                  1.68                                           1.15                      0.27-4.2
F-T4                                  1.47                                           1.26                     0.93-1.71
F-T3                                  3.36                                          3.67                       2.57-4.43

prolaktyna 2 gen.             33.04                   *                       23.73                   4.04-15.2          *
estriadol                          62.72                   *                       62.58                   11.30-43.20        *
progesteron                     0.48                                             0.62
testosteron                       9.55                   *                        10.49                     2.49-8.36        *
PSA                                 0.913                                          0.816                    <=4.4
Kortyzol                           27.46                  *                        27.38                      4.82-19.5         *

HEMATOLOGIA
WBC                                5.54                                           4.78                       4-10
RBC                                 5.46                                           5.33                      4.5-5.9
HGB                                16.3                                            15.8                      13.5-17.5
HCT                                46.5                                             47.1                      40-50
PLT                                 146                      *                        147                       150-400          *
PCT                                 0.175                                          0.171                    0.100-0.450
MCV                               85.2                                             88.4                      80-93
MCH                               29.9                                            29.6                     26-34
MCHC                             35.1                                            33.5                     31-37
RDW-CV                         12.5                                            12.8                     11-16
MPV                                12.0                                            11.6                     6.5-13
PDW                               16.2                                            14.7                     9-17
P-LCR                             42.4                                            37.1                    13-45
GRA                                1.99                                            2.02                    1.6-6.5
LYM                                2.9                                              2.18                     0.8-4.5
MON                               0.55                                            0.47                     0-1.2
EO                                  0.07                                            0.08                     0-0.5
BASO                              0.03                                            0.03                    0-0.1
%GRA                              36                       *                       42.3                   40-65
%LYM                              52.3                     *                       45.6                   20-45          *
%MON                             9.9                                              9.8                      0-12
%EO                                1.3                                              1.7                      0-5
%BASO                          0.5                                               0.6                       0-1

ROZMAZ MANUALNY
GRANULOCYTY SEGMENTY  37                   *                         42                        40-70        *
EOZYNOFILE                                                                      1                         1-5
MONOCYTY                        8                     *                         12                       3-8            *
LIMFOCYTY                       55                     *                        45                       20-45        *

MOCZ
BARWA                         ŻÓŁTY                                         ŻÓŁTY
PRZEJRZYSTOŚĆ          PRZEJRZYSTY                                PRZJRZYSTY
CIĘŻAR                          1.020                                           1.030
PH                               KWAŚNY-6                                    KWAŚNY-5
LEUKOCYTY                  NEG                                               NEG
AZOTYNY                      NEG                                               NEG
BIAŁKO                        NIEOBECNE                                   NIEOBECNE
GLUKOZA                     NIEOBECNA                                   NIEOBECNA
CIAŁA KETONOWE         NIEOBECNE                                   NIEOBECNE
UROBILINOGEN            W NORMIE                                         +
BILIBURINA                  NEG                                               NEG
ERTTROCYTY                NEG                                               NEG

Offline Darshan

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Listopada 04, 2020, 01:10:20 »
Idąc od końca postu nerki pracują dobrze wątroba raczej też chociaż trochę się musi napracować z eliminacją estradiolu i nie ma "czasu zgromadzić odpowiednio wysokiego poziomu glikogenu, który pomógłby Ci pospać dłużej bez startowania kortyzolu. Kortyzol skacze do góry nad ranem właśnie proporcjonalnie do braku odpowiedniego poziomu glukozy. Gdy jest jej za mało kortyzol wyszukuje ostatnie resztki glikogenu w organizmie, gdy go już wyczerpie rozpuszcza tkanki mięśniowe zamieniając je na aminokwasy a później glukozę (tłuszczu nie rusza ;-() Za kortyzolem podnosi się poziom adrenaliny w wyniku czego człowiek się przedwcześnie budzi, rozedrgany, zdenerwowany,pojawiają się lęki, wysoki puls i wyższa temperatura obwodowa, spowodowane zwężeniem naczyń obwodowych. Podobne rzeczy dzieją się w dzień np . na skutek stresu, niewłaściwego (żadnego?) jedzenia. Spadki cukru są zawsze groźne. Wystarczy umiejętnie podrzucać cukry proste w odpowiednim momencie i cały system zaczyna się wyrównywać. Estrogeny, kortyzol , adrenalina i serotonina zawsze ciągną prolaktynę do góry.
Skoro wiesz, że cukier gasi kortyzol to wiedz, że sól gasi adrenalinę.
Z wyników widać, że potrzebujesz znacznie więcej soli bo ją w tym momencie szybciej tracisz. Jeśli ona się kończy jej rolę przejmuje potas i magnez a te , mimo, że jesz dużo owoców (potas) nie są na  dobrym poziomie.
Gdzieś po drodze nazbierałeś sporo żelaza i powinieneś pomyśleć o jego redukcji.
Wapń też jest w górze zakresu co sugeruje, że jest to Twój wapń z kości i niewiele miałeś go w diecie.

O płytki się nie musisz martwić, masz po prostu mniej "wagoników" do transportu np. serotoniny co jest raczej korzystne.
Progesteronu malutko a to jedyny prawdziwy opozycjonista estrogenów. E2 masz w kosmosie, mogę tylko wspomnieć, że  jego poziom z krwi nie jest miarodajny i nie obrazuje tego co sie dzieje w tkankach (adipocyty). Poziom prolaktyny sam z siebie dość dokładnie obrazuje co się dzieje z kortyzolem, adrenaliną czy estrogenami. Panelik tarczycowy pokazuje niedoczynność czyli cały układ metaboliczny po prostu tak ją ciśnie, że nie może działać na 100% i to jest zazwyczaj problem nr 1 u większości ludzi, zwłaszcza kobiet. Tarczyca nie jest chora ale stan energetyczny organizmu jest obniżony, co ciągnie za sobą mnóstwo chorób, schorzeń czy po prostu przyspiesza degenerację całego organizmu. Oczywiście jest cały szereg dodatkowych wskaźników czy objawów które uściślają rodzaj, zakres, intensywność niedoczynności, trochę to kosztuje ale może pokazać wszelkie niuanse lub nawet uwidocznić ścieżkę po której cały ten cykl przeważa. Łatwiej wtedy o strategię działania.
Trójglicerydy są wysokie i to jest parametr o dużo większym znaczeniu niż cholesterol, który jest ok u Ciebie. Często dorzucenie niacynamidu  i magnezu (nie myl z niacyną) potrafi ten poziom  ogarnąć w dół.
 W badaniu na ludziach 400 mg magnezu dziennie przez 30 dni obniżyło ilość trójglicerydów o 47%. Wysokie trigli przeważnie oznaczają, że nie metabolizujesz dobrze cukru. Kofeina i aspiryna zarówno stymulują metabolizm cukrów, jak i w rezultacie obniżają poziom trigli. Nie jestem pewien, jaki jest mechanizm działania magnezu.
Co do diety to jeśli jesz obiad przy niskim poziomie glukozy, lepiej zacznij od dwóch łyżeczek miodu, cukru, czy bardzo słodkiego owoca bądż kompociku. Poczekaj 5-10 min i zacznij obiad. Raczej nie będziesz senny bo insulina, która skacze w niebiosa u głodnego jak zaczyna jeść, nie zabierze Ci resztek glukozy i zanim pojawi się nowa, nie opadniesz z sił.
Owoce suszone są dla mnie trochę zagadkowe, bo te przedziwne technologie suszenia, opary różnych gazów z wędzeniem włącznie itp. sprawiają, że nie  działają jak prawdziwe. Nie namawiam.
Z pektynami obrobionymi cieplnie wystarczy nie szaleć. Pomyśl więcej o prawdziwej wit. A np z wątróbki co bardzo usprawnia syntezę hormonów we właściwych proporcjach. Beta karoteny pochodzące z gotowanej marchewki, batatów czy szpinaku albo dyni - tu bym po prostu limitował, reszta owoców jest ok. A sok z pomarańczy jest tu królem anty estrogenowym z kilku powodów.
Praca to praca. Mnie bardziej chodzi o wysiłek długotrwały gdzie następuje często hiperwentylacja - jest to bardzo estrogenny proces o którym wiedzą wszystkie profesjonalne sportsmenki na świecie i ok połowa mężczyzn w sporcie. Porównaj postury i możliwości sprinterów z zawodnikami biegów długich. Jak chciałbyś wyglądać?

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
    • Plantacja Choinek Rezerwat Bobra
« Odpowiedź #10 dnia: Listopada 07, 2020, 15:08:31 »
Trójglicerydy są wysokie [...]. Często dorzucenie niacynamidu  i magnezu (nie myl z niacyną) potrafi ten poziom  ogarnąć w dół.

Mógłbyś przybliżyć kwestię powodu wyboru amidu kwasu nikotynowego zamiast niacyny?

Offline Darshan

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #11 dnia: Listopada 08, 2020, 14:32:02 »
Lekarze i pewna grupa pacjentów z jakiegoś powodu lubili niacynę widząc efekt flush (zaczerwienienie skóry twarzy, szyi "szczypanie" czy przebiegające impulsy "prądowe" w nawet większych partiach ciała). To nawet bywa dla niektórych przyjemne, zwłaszcza w zimne dni dając efekt ogrzania tych partii ciała. Myślę, że histamina rozszerza naczynia krwionośne wywołując efekt zaczerwienienia, poprzez wzrost przepływu krwi. Jednak dla dla innej części ludzi jest to nieprzyjemne doznanie i wiąże się z tym , że niacyna dość raptownie uwalnia serotoninę, histaminę i toksyczne prostaglandyny powodując pewien rodzaj wewnętrznej kaskady niekorzystnych zdarzeń biochemicznych. Amid kwasu nikotynowego ma inny sposób oddziaływania, potrafi gasić stany zapalne, wzmaga produkcję energii w mitochondriach, chroni układ nerwowy, jest hepatoprotekcyjny, antyzwłóknieniowy i ma parę innych zalet, które opisano w  bardzo wielu publikacjach. Oprócz tego wiele amatorskich tłumaczeń kopiowanych tekstów z internetu nie rozróżniało niacyny od niacynamidu czy ogólnej nazwy B3 i z reguły w tekstach pojawiała się po prostu niacyna, podczas gdy w badaniach używano kilku zamiennych form tej witaminy nawet w formach hexanikotynianu czy rybozydu lub zwykłej niacyny. W ten sposób wiele tekstów tzw popularnonaukowych wychwala i przypisuje dobre cechy głównie niacynie.
Istnieje spora grupa ludzi mających problem z nietolerancją czy nadmiarem histaminy dlatego decyzję o użyciu niacyny powinni podejmować bardzo ostrożnie. Dotyczy to również osób z cerą naczynkową i kilku innych grup. Niacynamid jest w większości pozbawiony tych wad. Ponadto warto wiedzieć, że b. wysokie dawki niacyny w niektórych suplementach (500mg/kaps) mogą dla niektórych stworzyć realnie niebezpieczną sytuację. Z tego powodu skreśliłem niacynę już dawno ze swojej orbity zainteresowań.

Pierwszy link z brzegu:   
https://www.researchgate.net/publication/23249979_Niacin-induced_Flush_Involves_Release_of_Prostaglandin_D-2_from_Mast_Cells_and_Serotonin_from_Platelets_Evidence_from_Human_Cells_in_Vitro_and_an_Animal_Model

Offline qwerta

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #12 dnia: Listopada 08, 2020, 19:39:33 »
U mnie już 100mg niacyny wywołuje bardzo silny efekt flush i dla mnie jest to bardzo nieprzyjemne i wcale nie jest mi ciepło. Przeciwnie, zawsze od tego strasznie marzłam. Zupełnie tak samo, jak po posmarowaniu się Amolem albo jakimś olejkiem miętowym. Do tego u mnie to zaczerwienienie występuje nie tylko na twarzy, ale prawie na całym ciele od pasa w górę, łącznie z dłońmi. Właściwie zaczyna się od twarzy i dłoni właśnie, zupełnie tak samo, jak w przebiegu silnej reakcji alergicznej. Kiedy miałam pokrzywkę, to obejmowała dokładnie ten sam obszar co zaczerwienienie po niacynie. Jakbym wzięła 500mg, to chyba bym umarła :P Szkoda, że wcześniej nie wiedziałam o tym rozróżnieniu :( To chyba wina tego, że ta wit.B3 ma tyle różnych nazw: PP, niacyna, kwas nikotynowy, nikotynamid... A czym właściwie kwas nikotynowy różni się od nikotynamidu i który jest lepszy? Bo ja już się gubię w tym zamieszaniu :(
« Ostatnia zmiana: Listopada 08, 2020, 23:05:06 wysłana przez qwerta »

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
    • Plantacja Choinek Rezerwat Bobra
« Odpowiedź #13 dnia: Listopada 10, 2020, 00:31:53 »
Dzięki Darshan za opinię w interesującej kwestii. Przyznam się, że występowanie flusha mi pomaga ustalić w miarę bezpieczną dawkę. Zauważyłem też, że nawet tak ustalona dawka (zmniejszanie aż do wielkości nie powodującej flusha) bywa, że wywołuje go - wystarczy napić się gorącej kawy kilka, kilkanaście minut po zażyciu niacyny. Z drugiej strony biorę od dłuższego czasu niacynę w sporych dawkach i nie zauważyłem złych efektów flusha (przez pierwsze kilka miesięcy codziennego). Po półrocznym zażywaniu 500mg zmniejszyłem do 250mg i flush nie występuje. Nie wiem czy to ma coś wspólnego z flushem, ale schudłem w czasie zażywania niacyny 10 kg, a nie zmieniałem jakoś drastycznie diety czy aktywności.

Offline maximus

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: Listopada 22, 2020, 12:57:08 »
Darshan zamieszczam część wyników resztę wstawię za tydzień bo na nie czas oczekiwania jest dłuższy(testosteron, testosteron wolny,DHEA-S,SHBG)
od trzech tygodni zastosowałem sie do diety prometabolicznej, ćwiczę interwały(duża potliwość) po nich czuje się nawet lepiej niż po siłowych, stosuje aspirynę 250 mg dziennie, B6, stosowałem niacynę ale po przeczytaniu Twojego postu przestałem i czekam na niacynamid w aptekach ciężko dostać, jak suplementować w jakich ilościach? wit E jeszcze nie kupiłem szukam najodpowiedniejszej jak zaleciłeś, co sądzisz o magnezie w formie chlorek magnezu sześciowodny?
po wynikach widać żę kortyzol poszybował w dół chyba za sprawą miodu którego używam przez dzień ale glukoza za to w górnej granicy
prolaktyna też sie unormowała ciekawi mnie co sie stanie jak bym odstawił bromergon, odstawić czy dalej go zażywać, libido jest ale brak pełnego wzwodu
pytanie o żelazo bo poszybowało w górę jak twoim zdaniem obniżyć te wartośći, poczytałęm coś na ten temat, ale licze na Twoje zdanie, i jeszcze pisałeś o naturalnym progesteronie w jakiej formie?

Glukoza 100 mg/dl * [ 65 - 99 ]
Sód 139.8 mmol/l [ 136.0 - 145.0 ]
Potas 4.75 mmol/l [ 3.60 - 5.20 ]
Wapń całkowity 9.79 mg/dl [ 8.60 - 10.00 ]
Fosfor 2.68 mg/dl * [ 2.70 - 4.50 ]
Magnez 2.14 mg/dl [ 1.61 - 2.61 ]
Zelazo 174 µg/dl [ 49 - 181 ]
Cholesterol całkowity 196 mg/d
Triglicerydy              89 mg/dl
HDL - Cholesterol        84
LDL-Cholesterol       94 mg/dl
Cholesterol nie-HDL 112 mg/dl
TSH 0.773 uIU/ml [ 0.270 - 4.200 ]
F-T4 1.34 ng/dl [ 0.93 - 1.71 ]
F-T3 3.75 pg/ml [ 2.57 - 4.43 ]
Prolaktyna 2 gen. 8.14 ng/ml [ 4.04 - 15.20 ]
Estradiol 53.93 pg/ml * [ 11.30 - 43.20 ]
Progesteron 0.30 ng/ml * [ 0.05 - 0.15 ]
Parathormon 21.02 pg/ml [ 15.00 - 65.00 ]  ten który kazałeś zrobić
Kortyzol 18.75 µg/dl
zastanawie mnie też ten fosfor budzi obawy?