Autor Wątek: Zamiennik ketonalu żel  (Przeczytany 3622 razy)

Offline maniulka

• Nowy
  • *
Zamiennik ketonalu żel
« dnia: Sierpnia 17, 2020, 16:09:20 »
Drodzy,
czy ktoś mógłby proszę pomóc dobrać zamiennik żelu ketonal, mam ból żebra, lekarz zalecił tą maść i wit b1, b6 i b12. Chodzi mi oczywiście o jakieś zioła, którymi mogłabym okładać obolałe miejsce. Dziękuję pięknie i serdeczności!
Magda
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 17, 2020, 19:06:18 wysłana przez maniulka »

Offline leo

• Dużo Pisze
Odp: Zamiennik ketonalu żel
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 18, 2020, 06:22:09 »
Zaproponowałbym MSM: https://wiedza.cc/metylosulfonylometan-organiczny-zwiazek-siarki-schorzenia-stawow-i-inne-dolegliwosci.html - wprawdzie to nie zioło, ale jest pochodzenia roślinnego. Ma nie tylko działanie p-w zapalne i przeciwbólowe, ale też p-w obrzękowe, regenerujące - poczytaj. Można to zażywać doustnie (bezpieczne), można dokładać do jakichś smarowideł - dobrze się wchłania przez skórę. Współdziała z witaminą C - stosuje się je w mieszance 1:1 (jak doustnie)
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 18, 2020, 06:26:41 wysłana przez leo »

Offline maniulka

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 18, 2020, 07:23:08 »
Dziękuję. Myślałam też o dmso, muszę poczytać co będzie lepsze w moim wypadku.

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 18, 2020, 11:31:56 »
DMSO to pochodna MSM - jedno i drugie są suplementami siarki, mają zbliżone działanie. DMSO dużo lepiej się wchłania przez skórę (wystarczy rozetrzeć drobinę na dłoni, a po chwili czuje się smak tego w ustach), pomaga innym substancjom przenikać. To zaleta i wada - trzeba uważać z czym się to miesza, skóra musi być czysta przed smarowaniem, żeby nie zaaplikować sobie sobie przy okazji czegoś przypadkowego i niepożądanego. DMSO rozpuszcza skrzepy, działa p-w zakrzepowo - to może być czasem pożądane działanie, ale też na to też trzeba uważać. No i - ma paskudny smak, a po dłuższym stosowaniu doustnym cały człowiek tym pachnie (niezbyt przyjemnie :-) ).

Offline maniulka

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 18, 2020, 20:02:15 »
Leo, dziękuję za przybliżenie działania, bardzo mi pomogłeś! Zamówiłam już DMSO i książkę jako ściągę :) Czytam też w necie i oglądam filmiki.
Z tym smakiem w ustach to dopiero ciekawostka. A nadal są lekarze, którzy uważają, że przez skórę to się nic nie wchłania...  ::) A polecasz rozrobić z wodą czy jakimś olejem (np. kokos nierafinowany) czy w zasadzie nie ma to większego znaczenia? Zdania są podzielone.

Offline zielarz polski

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 18, 2020, 20:34:02 »
Bo przenikanie przez skórę to nie jest prosta sprawa (skóra chroni nas przez dostępem substancji zewnętrznych inaczej nie spełniała by swojej roli), a wiele produktów - choćby kwas hialuronowy - wchłania się tylko na ulotach marketingowych.
Akurat dmso jako środek ułatwiający wchłanianie leków przez skórę znany jest w medycynie (zarówno "ludzkiej" jak i weterynaryjnej) od dawna.

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 18, 2020, 20:52:35 »
Tu: https://biomus.eu/msm-i-dmso-organiczna-siarka-jako-wszechstronny-uzdrawiacz/ - następny opis działania jednego i drugiego - na uzupełnienie.
DMSO do smarowania trzeba rozcieńczyć do 70% wodą, w tłuszczach się nie rozpuści.
Wg mnie wystarczyłoby zastosowanie MSM + wit. C doustnie. Przykład: starsza osoba po zdjęciu gipsu z ręki po złamaniu - ruchomość ręki niewielka, nie była w stanie utrzymać nią szklanki, z bólu od tygodnia nie spała. Po zażyciu MSM + C zaraz tego samego dnia mogła zasnąć, na drugi dzień już w tej ręce nosiła jakieś zakupy, po tygodniu rękę mogła podnieść ponad głowę.

Offline qwerta

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpnia 19, 2020, 04:00:53 »
Kurcze, a ja zjadłam cale opakowanie 250g tego MSM, wit.C też przy tym brałam i nie zauważyłam najmniejszej różnicy w samopoczuciu :(

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpnia 19, 2020, 07:08:47 »
Kurcze, a ja zjadłam cale opakowanie 250g tego MSM, wit.C też przy tym brałam i nie zauważyłam najmniejszej różnicy w samopoczuciu :(

Pierwszy raz o MSM przeczytałem u Tomakina na forum vegie (strona już nie działa, ktoś ją przejął) - z 10 lat temu - jeszcze wtedy nie była dopuszczona do obrotu aptecznego. Opisywał jej działanie u siebie - po jakiejś kontuzji nie mógł się schylić do samej ziemi. Po zastosowaniu MSM to się zmieniło skokowo - praktycznie z dnia na dzień. Nadmienił, że nie u wszystkich to działa - niektórzy nie reagują na suplementację siarką.

Offline maniulka

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpnia 19, 2020, 18:36:43 »
Ciekawe info, dzięki. Ja już mam DMSO, Biomus właśnie, więc tego spróbuję. Wit. C oczywiście też łykam, wiem że ta sypana byłaby lepsza, ale mam rozjechany żołądek i ponoć to nienajlepszy pomysł. DMSO zmieszać z wodą zwykłą, filtrowaną, bez znaczenia? I jeszcze takie pytanie techniczne: jaką ilość tego psikać na obolałe miejsce? I czy roztwór może sobie stać dłużej? A czy wiecie jakie są przyczyny, że nie każdy reaguje na suplementację siarką?

Offline qwerta

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpnia 20, 2020, 02:23:58 »
A czy wiecie jakie są przyczyny, że nie każdy reaguje na suplementację siarką?
Też mnie to ciekawi. Ja ogólnie spożywam dużo siarki w diecie, ale chyba nic mi to nie daje

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpnia 20, 2020, 07:26:34 »
Ciekawe info, dzięki. Ja już mam DMSO, Biomus właśnie, więc tego spróbuję. Wit. C oczywiście też łykam, wiem że ta sypana byłaby lepsza, ale mam rozjechany żołądek i ponoć to nienajlepszy pomysł. DMSO zmieszać z wodą zwykłą, filtrowaną, bez znaczenia? I jeszcze takie pytanie techniczne: jaką ilość tego psikać na obolałe miejsce? I czy roztwór może sobie stać dłużej? A czy wiecie jakie są przyczyny, że nie każdy reaguje na suplementację siarką?

W tej sytuacji można użyć wit. C otoczkowanej ( np. CETEBE) - czas uwalniania z tego to ~8h, albo rozpuścić dzienną dawkę w jakimś napoju i rozpijać po trochu w ciągu całego dnia. Woda - może być zwykła, przegotowana. Dawkowanie - dopracuj sobie sama - to bezpieczna substancja, LD50 tego to ~15g/kg masy ciała - tzn. człowiek 100kg musiałby zjeść na raz 1,5kg tego, żeby mieć 50% szans na zejście śmiertelne.
Co do różnej reakcji ludzi na to - nie każdy musi mieć niedobory tego, to raz, dwa - za przemiany siarki w organizmie odpowiada mikroelement molibden - można mieć np. niedobór Mo . Sprawa prosta - jak nic się nie zmienia na +  - widać nie było potrzebne, nie brać tego.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpnia 20, 2020, 09:45:26 »
DMSO w połączeniu z ziołami będzie promotorem przejścia. Dobrze się sprawdza w połączeniu z żywokostem. Można zrobić wywar z zywokostu na roztworze wodnym 10% DMSO i stosować na okłady.

Ale: nie jest znany do końca mechanizm działania przeciwbólowego DMSO. Jego kariera zaczęła się od tego, że w USA smarowano nim konie wyścigowe - najważniejsze było zwycięstwo, a koń potem mógł iść do rzeźni. Dopiero później weterynarze zaczęli badać konie i po wyścigach, by wykluczyć tego typu pomysły. Naukowcy używają DMSO do zabijania komórek nerwowych do dalszych badań mikroskopowych - zabija bez zmiany struktury. To daje do myślenia.

Prawdopodobnie, jak każdy inny lek, stosowany właściwie nie zaszkodzi, ale przedawkowany będzie szkodzić. To nie jest witamina.

Pozdrowienia :-)

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpnia 20, 2020, 10:58:10 »
...

Prawdopodobnie, jak każdy inny lek, stosowany właściwie nie zaszkodzi, ale przedawkowany będzie szkodzić. To nie jest witamina.

...

:-) - witaminy przedawkowane też szkodzą, a przedawkować można wszystko, nawet wodę. Po prostu - trzeba wiedzieć co się robi, szukać informacji, weryfikować ją.

Offline maniulka

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpnia 20, 2020, 15:18:46 »
Ciekawe informacje wyciągacie :) wit. C mam liposomalną, droga jest pioruńsko, a i podobno nie każda jest faktycznie w otoczce lipidowej mimo napisu na opakowaniu. Z tą dawką to zacznę po prostu od kilku psiknięć na obolałe żebro plus będę stosować okłady z żywokostem - dziękuję Basiu za podpowiedź. Czytam i sprawdzam, wielu ludziom pomaga, a zakres tego specyfiku wydaje się wręcz nieprawdopodobny. Teraz czas sprawdzić na sobie. Bardzo istotne jest też to, że jest to środek naturalny a nie chemiczny wytwór. O molibdenie też czytałam, ale raczej w kontekście alergii na dmso spowodowanej niedoborem Mo.