Autor Wątek: wymioty pianą i śluzem codziennie rano u psa  (Przeczytany 1704 razy)

Offline ikonka77

• Nowy
  • *
wymioty pianą i śluzem codziennie rano u psa
« dnia: Sierpnia 10, 2020, 15:54:22 »
dzień dobry ,
piszę z ogromną prośbą o rady i pomysły co moża zastosować o 3 letniej suni rasy york - piszę , że to yoreczka, bo one chyba  takie delikatne są :(
wycieczki po weterynarzach skończyły się kolejnym antybiotykiem i omeprazolem :( :((((
moja sunia od ponad miesiąca wymiotuje każdego ranka - najpierw budzi mnie mlaskaniem, potem biegnie do ogródka i zjada w desperacji każdy rodzaj trawy i tym samym prowokuje wymioty. Mam z reguły dwie serie wymiotów pianą, śluzem i tą właśnie trawą,  resztę trawy znajduję w kupach, które bywają różne.
Swego czasu odpuściłam jej leczenie i zaufałam weterynarzom, ale widzę że nic dobrego z tego nie ma. Mamy sporo różnych perypetii. Pies je gotowane mięsko i dodatki. Po próbach barfowych niestety było różnie i odpuściłam.
bardzo proszę o pomoc :(

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
Odp: wymioty pianą i śluzem codziennie rano u psa
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 10, 2020, 21:42:58 »
Swego czasu odpuściłam jej leczenie i zaufałam weterynarzom, ale widzę że nic dobrego z tego nie ma. Mamy sporo różnych perypetii. Pies je gotowane mięsko i dodatki. Po próbach barfowych niestety było różnie i odpuściłam.

Moje propozycje: psie probiotyki zawierające bifidobacterium, poza tym, do wody do picia dołożyć wywar z krwawnika z miętą i melisą, (stężenie oceń smakowo - to ma być smaczne, w razie czego dolej wody) + pływający skwarek, by zwierzątko wypiło bez przemocy. Do jedzenia dokładaj estragon, rozmaryn, tymianek lub majeranek (cokolwiek z naszych przypraw ziołowych)  do gotowania, tak, jakbyś przyprawiała dla siebie. Oceń smakiem stężenie. Nie bój się soli, ona też spełnia swoją funkcję, szczególnie teraz w upał.

Zwróć uwagę na to, by unikać asfaltu w upał, bo to trucizna, prawie gaz bojowy. Betonowy chodnik jest mniej szkodliwy.

Jak już zwierzątko z tego wyjdzie, zacznij wzbogacać posiłki o surowiznę, by jednak nie wpaść w awitaminozę.
W ideologie dietetyczne ja nie wierzę, ale w awitaminozę spowodowaną monotonną dietą (nawet tzw pełnoporcjową karmą) to tak ;-)

Pozdrowienia :-)

Offline kuneg

• Mów mi Małgorzato :)
  • Dużo Pisze
Odp: wymioty pianą i śluzem codziennie rano u psa
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 10, 2020, 22:39:36 »
Do rad Basi dorzucę jeszcze jedną rzecz do przemyślenia.

Koleżanki pies ma chorą trzustkę i wątrobę. Ma podawane regularnie enzymy, ale czasem coś zeżre w parku, szczególnie po sobotnio-niedzielnych grillach. Wymiotuje po tym i ma biegunki. Jak jest karmiony niskotłuszczowo, to jest o.k. Ten pies jest natomiast miłośnikiem warzyw i owoców, a za sałatę dałby się pokroić. Na ogródku wyżarł wszystkie dobre papierówki spod drzewa i nic mu nie było.

Poobserwuj swoją sunię, czy z trawieniem tłuszczu jest o.k.

Czy próby wątrobowe były robione?

Czy pies jada surowe warzywa i owoce? Czy wszystko jest wtedy o.k.?
Jeśli tak, to podawać.
Nigdy wcześniej wiedza nie była tak łatwo dostępna i tylko od nas zależy, czy z niej skorzystamy.