Autor Wątek: Keloid - lokalny nowotwór  (Przeczytany 2543 razy)

Offline Wesoły Sen

• Więcej Pisze
  • Ojcze Święty Janie Opalo módl się za nami
Keloid - lokalny nowotwór
« dnia: Czerwca 28, 2020, 18:34:59 »
Keloid jest złośliwym miejscowo nowotworem tkanki łącznej wywoływanym przez bacillus calmette guerin (BCG). Nowotwór bardzo silnie przerasta od leków retinoidów na trądzik, które małe zmiany zamienia w rozsiane a potem w wielkie łączące się. Bardzo mocnym trigerem do przerostu tego nowotworu jest również regularnie wypijane czerwone wino z sulfitami. Nowotwór, przerzut, powstaje w miejscu rozprzestrzenienia się bacillusa nie koniecznie w miejscu rany.

Poglądowo wklejam dwa zdjęcia

Objawami nowotworu poza blizną może być swędzenie zmian, oraz ból. Zmiany mogą powstawać zarówno wewnątrz jak i na skórze. Leczenie polega na podawaniu na skórę preparatów z nanojonami złota oraz wewnętrznie i zewnętrznie preparatów krzemu po 4 miesiącach należy brać połowę rekomendowanej na opakowaniu dawki, może to być forma zewnętrznie żelu krzemowego z nanojonami złota np. Silaurum, a wewnętrznie balsamu krzemowego. Poczatek leczenia może być bardzo nieprzyjemny i bolesny, w ciągu doby zmiany mogą zacząć gwałtownie puchnąć, napier...ć niemiłosiernym bólem, może lecieć ropa, jednak trwa to do kilku tygodni a później stany zapalne ustępują. Całość leczenia nim blizna zniknie może trwać nawet do dwóch lat. Ważne jest by rozpoznać zmiany małe i szybko zacząć leczenie, oraz uważnie obserwować skórę po szczepieniu BCG.

Uważam że to powinien być kierunek w leczeniu nowotworów, lek antybakteryjny albo przeciwwirusowy i środek przeciwzapalny, jak widać takie połączenie działa w 100%.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 12, 2021, 00:47:13 wysłana przez Wesoły Sen »
Jedna nitka DNA jest + a druga nitka -.  Całkowite sterowanie falami elektromagnetycznymi wszystkimi chorobami człowieka, komórkami, wirusami. Prąd powstaje z rozmagnesowania które zabija planetę obniżając pasy Van Allena. Walka z totalną kontrolą systemu śmierci się zaczyna

Offline zielarz polski

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
Odp: Keloid - lokalny nowotwór
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 28, 2020, 20:50:03 »
Ale BCG to nie jedyna przyczyna występowania bliznowca (podane niżej dane wykazują, że niespełna 10 procent), co więcej to samo badanie w oparciu o próbki histopatologiczne nie wykazało większych różnic między bliznowcami powstałymi na skutek indukcji BCG a pozostałymi.

Tu link:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19215254/

Offline Wesoły Sen

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 28, 2020, 23:04:21 »
Pubmed to ci nawet udowodni że retinoidy to leczą
Jedna nitka DNA jest + a druga nitka -.  Całkowite sterowanie falami elektromagnetycznymi wszystkimi chorobami człowieka, komórkami, wirusami. Prąd powstaje z rozmagnesowania które zabija planetę obniżając pasy Van Allena. Walka z totalną kontrolą systemu śmierci się zaczyna

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 29, 2020, 11:28:34 »
Jest znane z podręczników zdjęcie pleców pobitego czarnego niewolnika z XIX wieku - to są ewedentnie keloidy.
Podobno akurat rasa czarna jest bardziej wrażliwa. Jednak to nie ma nic wspólnego ze szczepionką, ale na pewno z zakażeniami i złymi warunkami życia.
To, co dawniej chirurdzy nazywali "bujającą raną" czy "bujającym mięsem" lub "dzikim mięsem" po paskudnych zabiegach lub zranieniach, to też keloid. Dawniej je nawet przyżegano.

Kiedyś w Międzyborowie nasz Gospodarz nam opowiadał o traktowaniu keloidów.
Warto stosować jonoforezę, by leki gojące i przeciwzapalne (na przykład ziołowe wyciągi) głębiej wprowadzić. Jako żel - nośnik warto stosować jakąś "końską maść".

Pozdrowienia :-)

Offline Wesoły Sen

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 29, 2020, 18:17:56 »
Każdy ma prawo do swojego zdania, ja swojego nie zmienię, żeby nawet wszyscy na forum się ze mną nie zgadzali. Kiedyś używano naturalnie istniejących drobnoustrojów, więc bcg istniało długo, długo przed szczepionką. Dzisiaj mamy genetyczne modyfikacje i szczepionki z drobnoustrojami atenuowanymi.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 29, 2020, 18:28:19 wysłana przez Wesoły Sen »

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwca 29, 2020, 20:22:40 »
Każdy ma prawo do swojego zdania, ja swojego nie zmienię, żeby nawet wszyscy na forum się ze mną nie zgadzali. Kiedyś używano naturalnie istniejących drobnoustrojów, więc bcg istniało długo, długo przed szczepionką. Dzisiaj mamy genetyczne modyfikacje i szczepionki z drobnoustrojami atenuowanymi.

Ja nie zaprzeczyłam Tobie, ja tylko uzupełniłam Twoją informację o keloidach.

Offline Asiaa

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 16, 2021, 23:53:19 »
Czy można czymś zlikwidować blizny patologiczne? Powstałe w miejscu rozcięcia. Są ciemniejsze od skóry takie charakterystyczne dla keloidowych i bolą. Na wierzchu dłoni duże blizny po przecięciu szkłem.

Offline Asiaa

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpnia 17, 2021, 01:23:14 »
Stworzyłam nowy wątek ale widzę że jest. Powtórzę a Basia jeśli możesz to skasuj tamten. Jaki preparat krzemowy brać wewn i jaki zewn. zew polecali celo-cote ale jest dosyć drogi. Czy oprócz tego coś podawać jakieś leki przeciwzapalne? Zmiany mają w sumie ok 5 cm wzdłuż rany i szer ok 0,5 cm. Bolą . Facet się boi lekarzy więc na pewno nie zaciągnę go za nic w świecie. Blizny powstały po dosyć głębokim przecięciu szybą z drzwi

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpnia 17, 2021, 06:55:55 »
Czytając na temat blizn keloidowych - nasuwa się zastosowanie MSM lub/i DMSO:
https://wiedza.cc/metylosulfonylometan-organiczny-zwiazek-siarki-schorzenia-stawow-i-inne-dolegliwosci.html
https://biomus.eu/msm-i-dmso-organiczna-siarka-jako-wszechstronny-uzdrawiacz/
Mają działanie zmiękczające blizny, p-w zapalne , p-w bólowe, p-w obrzękowe, sprzyjają gojeniu ran, ... . DMSO szybko wchłania się przez skórę - można byłoby użyć miejscowo - do smarowania blizny. W tej bliźnie  jeszcze coś się dzieje - jakby nie zakończone gojenie - może użyć dodatkowo rojnika - b. szybko wygaja rany ( można sok z rojnika pomieszać z DMSO (ten ułatwia przenikanie innych substancji przez skórę) i tym mixem smarować bliznę.
MSM i DMSO współdziałają z witaminą C - równocześnie też by się przydała - np. 1,5 g/ dobę w kilku dawkach.

Offline qwerta

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpnia 17, 2021, 13:35:33 »
Na keloidach się nie znam, ale co do preparatów z krzemem, to ja przez dłuższy czas zażywałam 2 i najwyraźniej któryś musiał być skuteczny, bo bardzo wzmocnił i zagęścił mi włosy. Do tego stopnia, że zaczęłam wyglądać, jakbym miała czapkę na głowie. Efekt był naprawdę bardzo wyraźny, bo wcześniej włosy wypadały mi z powodu stresu i były osłabione farbowaniem. Niestety, nie zauważyłam nawet najmniejszego wpływu na stan skóry i paznokci ani na stany zapalne, także nie wiem co o tym myśleć ???
Preparaty, które zażywałam nie były drogie. Jeden to Bamboo extract marki Swanson, a drugi Skrzyp+vit z bambusem od Nord Farm. Nie wiem, który bardziej skuteczny, bo zażywałam jednocześnie - rano jedną tabletkę Skrzyp+vit, a po południu jedną Bamboo extract. Efekty można było zauważyć dopiero po kilku miesiącach, no ale to dość oczywiste, bo przecież kuracja nie mogła działać na włosy, które już były wyrośnięte.
Natomiast sama mam tendencję do powstawania wypukłych blizn od byle czego. Ostatnio zaryzykowałam i wypaliłam jedną azotanem srebra. Ku mojemu zdumieniu, po bliźnie nie został nawet najmniejszy ślad, ale oczywiście trzeba odpowiednio intensywnie i umiejętnie pielęgnować ranę po takim zabiegu. To akurat była nieduża blizna, ale na twarzy, więc mnie drażniła. I na pewno nie był to keloid
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 17, 2021, 13:39:48 wysłana przez qwerta »

Offline Asiaa

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpnia 18, 2021, 12:39:34 »
Dziękuję Leo.  :)

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpnia 19, 2021, 11:37:07 »
Scaliłam obydwa wątki.

Z tego, co pamiętam z Międzyborowa, to na keloidy nie ma jednej metody, trzeba próbować różne, aż się w końcu trafi. Retinoidy, podobnie, jak sterydy są dobre na krótką metę, ale potem więcej dają szkody, niż pożytku, jeśli nie prowadzi się dalej odpowiedniej kuracji regenerującej po wygaszeniu problemu.