"Badania przeprowadzone na zaszczepionych i nieszczepionych przeciw grypie pracownikach Pentagonu, które zostało opublikowane pod koniec 2019 roku, wykazało, że personel wojskowy, który otrzymał szczepionkę przeciw grypie, był o 36 procent bardziej narażony między innymi na koronawirusy. .............
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0264410X19313647?via%3Dihub
https://wolnemedia.net/rzad-zapowiada-druga-fale-covid-19-jesienia/
Czyli mamy jasność, po spokojnym przeczytaniu linków.
Wolne media nie mają (czy na pewno?) ludzi, którzy rozumieją język angielski, ale za to widzą wygodne liczby, to się cieszą.
Klasyczny przypadek, jak artykuł pro-szczepionkowy zamienić na anty-szczepionkowy.
Gdyby komuś się zechciało przeczytać artykuł źródłowy, to by się doczytał, że tabelka pokazuje, jakie wirusy były znalezione w pobranych próbkach - nic innego.
To, że człowiek jest zaszczepiony na grypę, w oczywisty sposób nie zapobiega kontaktom z innymi wirusami.
Artykuł analizuje, czy fakt zaszczepienia zmniejsza czy zwiększa ryzyko zachorowania na inne infekcje wirusowe.
Autorom wyszło, że ludzie zaszczepieni nie chorowali na grypę ale mogli chorować z innych powodów, jednak nie widzieli ścisłych związków z faktem zaszczepienia.
"The overall results of the study showed little to no evidence supporting the association of virus interference and influenza vaccination. Individual respiratory virus results were mixed, and some rebutted virus interference. Additionally those receiving the influenza vaccine were more likely to have no pathogen detected and reduced risk of influenza when compared to unvaccinated individuals. Further research is necessary to help character virus interference and validate or refute the validity of the test-negative design for influenza vaccine effectiveness."
Biorąc pod uwagę, że badanie dotyczyło tylko osób w służbie czynnej i obowiązkowo zaszczepionych, ale ogółem w dobrym stanie zdrowia, to nie wiem, skąd znaleźli osoby niezaszczepione. W opisie metodologii osoby zaszczepione w okresie krótszym niż 14 dni od pobrania próbek były uznane za nieszczepione. Osoby ze znalezionymi bakteriami były wykluczone z dalszych analiz.
Ja w tym artykule nie wszystko do końca rozumiem, ale zdecydowanie uważam, że wolne media zdecydowanie nadużyły wolności publikacji.
Pozdrowienia :-)