To jaka tam jest wilgotność? Zgodnie z normami max. to 70% - PN-78/B-03421. Cisnąć zarządcę, żeby to ogarnął, bo to zagraża życiu i zdrowiu. Dodam, że 70% jeżeli już, to powinno występować tylko w pomieszczeniach "mokrych", tzn. łazienka, pralnia.
Bez osuszacza było ponad 95%, z osuszaczem można zejść nawet do 45%, ale ze względu na to, że ostatnio bardzo wysychają mi oczy i gardło (prawdopodobnie mam Zespół Sjogrena, tak podejrzewa okulista), to obecnie utrzymuję pomiędzy 60 a 70%, chociaż staram się bliżej 60. Wilgotność jest tak duża, bo nie mam ogrzewania i nie bardzo mnie na nie stać, o wymianie podłogi nie wspominając
![Tongue :P](https://rozanski.ch/forum/Smileys/aaron/tongue.gif)
Zresztą ogrzewanie jest tu kosztowne, bo raz że parter a pode mną nieogrzewana piwnica, dwa że trzeba by najpierw wymienić stare okna, a trzy to że mieszkanie jest wysokie i całe ciepło ucieka pod sufit. Cyrkulacji nie ma też dlatego, że okna wychodzą tylko na jedną stronę (nigdy nie świeci w nie słońce, bo zasłania budynek z naprzeciwka, co też sprzyja wilgoci). Blok jest z lat 60-tych, parter bardzo niski, można przez okno wejść do mieszkania. Jednym słowem ogrzewanie tej nory, to wywalanie kasy w błoto. Dodatkowo w ogóle teren jest tu chyba jakiś podmokły, bo trawa wokół bloku nigdy nie wysycha, zawsze jest ciemnozielona, nawet jak niby jest susza. Wilgotność za oknem w tym miejscu też zawsze jest dość wysoka. Rzadko spada poniżej 60%, a jeśli już się to zdarzy, to tylko na kilka godzin w ciągu dnia, a wieczorem znów rośnie.
A ozonator uruchamiaj na przedłużaczu i wyłączaj w innym pokoju godzinę przed używaniem łazienki, lub zwyczajnie wykręć korek na łazienkę, nie wchodź tam bezpośrednio po użyciu wyłączać bo zniszczysz sobie płuca
Jak wchodzę do łazienki, to wstrzymuję oddech i jestem tam tylko ze dwie sekundy, więc chyba nie ma szans dostać się do płuc, skoro wtedy nie oddycham?
Najlepsze sposoby to też używanie probiotyków do domu typu Homebiotic, które zawierają bakterie ziemi naturalnych wrogów pleśni.
Nie słyszałam nigdy o czymś takim. To muszę się zainteresować, dzięki za info
![Smiley :)](https://rozanski.ch/forum/Smileys/aaron/smiley.gif)