Autor Wątek: Zacieki pod oczami u psa  (Przeczytany 10247 razy)

Offline Donni87

• Nowy
  • *
Zacieki pod oczami u psa
« dnia: Lutego 09, 2020, 13:32:41 »
Cześć, jakiś czas temu mój pies zaczął mieć straszne zacieki pod oczami - stosowałem takie okłady z naturalnych ziół na nie, ale nie pomogło. Znalazłem także takie krople do oczu dla psa na zacieki https://gigakarma.pl/higiena-i-pielegnacja-psa/3297-krople-do-oczu-trixie-pro-care-preparat-czyszczacy-50ml-4011905025599.html , ale sam nie wiem czy to jest warte w ogóle kupować. Poradźcie co zrobić i może podeślijcie jakie zioła używaliście na taki problem i czy może te krople pomogą coś :(. Jestem już bezsilny!!

Offline Darshan

• Średnio Pisze
Odp: Zacieki pod oczami u psa
« Odpowiedź #1 dnia: Lutego 09, 2020, 14:26:43 »
https://dogsfirst.ie/health-issues/weepy-eyes-dogs/

A ustaliłeś już, co jest przyczyną? Ja zmieniłbym karmę, dał czyste mięso przez kilka dni i zrobił chwilowy porządek w jelitach psa.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Lutego 09, 2020, 18:12:41 »
Najpierw weterynarz, niech wykluczy jakieś zakażenia.

Urozmaicić zwierzakowi posiłki - to zawsze jest możliwe.

Do porządków w psich jelitach nadają się probiotyki, które będą zawierać dwoinki bifidobacterium bifidum, bo to jest naturalny mieszkaniec zdrowych, młodych psów.

Jeśli zwierzak ma bardzo skróconą mordkę i wyłupiaste oczy, to częściej będą problemy z oczami.
Tak samo u starszych zwierzątek.
Jeśli problem jest związany ze zbyt gęstymi łzami, to warto przemyśleć rozrzedzenie śluzów. Psie tabletki z juką DezoTabs się nadarzą do tego celu

Oczy można zmywać mocną herbatą, na przemian z rumiankiem. W podlinkowanym artykule jest rada, by zaparzone torebki z fusami użyć do okładów. Też może być.

Krople do oczu dla psa? Spróbować można, czemu nie? Byle bez przemocy ;-)

Pozdrowienia :-)

Offline anavilma

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 16, 2020, 15:01:07 »

Krople do oczu dla psa? Spróbować można, czemu nie? Byle bez przemocy ;-)

Da sie, da sie, przy odpowiednim wynagrodzeniu psiego cierpienia ;)  Mój piechol na widok buteleczki z kropelkami ze swietlika natychmiast siada gotowy i juz od razu zaczyna sie slinic. A slini sie poteznie bo to nowofundland... Poczatki byly gorsze, ale odkad zalapal ze po zabiegach na oczy i uszy leci zawsze nagroda, to nie mam z nim problemow. :)

Offline basiap.

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 20, 2021, 18:05:59 »
My też mamy mega problem z zaciekami u naszej białej suni. Czasem chodzimy do groomera w Chełmnie https://www.doggie-studio.pl/, bo tam Pani wie jak zrobić, żeby nie nawracały tak szybko. W domu też cośtam działamy kropelkami, ale jak Pani z Doggie nam ogarnie to mamy dłuższy spokój. Jeszcze planujemy się wybrać z tym do weta. Może ktoś poleci dobrego w Kujawsko-Pomorskim?

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Marca 22, 2022, 19:57:19 »
Chyba marketing?

Pozdrowienia :-)