Autor Wątek: Biegunka u psa  (Przeczytany 1358 razy)

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
Biegunka u psa
« dnia: Września 11, 2019, 11:04:04 »
Moja psica coś zjadła, a może wypiła z jakiejś kałuży, faktem jest, że przez 3 dni, co kilka godzin, nocą też, strzelała płynem pod wysokim ciśnieniem, zamiast kupy. Na trzeci dzień już była rzeczywiście słaba.
To postanowiłam spróbować kurację: zagotowałam ziele 7pałecznika, dziką miętę i liście arcydzięgla i wlałam to do wiaderka zamiast wody.
Psica na początku patrzyła na mnie z wyrzutem, ja jej tłumaczyłam, że to nie jest gorsze, niż woda z kałuży, aż w końcu poszłam po rozum do głowy, czyli po kawałeczek masła do lodówki i wrzuciłam do wiaderka z wywarem.
Dalej już poszło bez przemocy, a ja i psica miałyśmy przespaną noc.

Może to się komuś przyda?

Pozdrowienia :-)

Offline Darshan

• Średnio Pisze
Odp: Biegunka u psa
« Odpowiedź #1 dnia: Września 11, 2019, 14:06:07 »
Tak mi się skojarzyło. Oczywiście badacze sprawdzają rożne rzeczy jednak chyba te podstawowe, jak po prostu właściwa karma wydają się być kluczowe.
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114881,25179191,norwegia-tajemnicza-choroba-zabija-psy-nie-mamy-zadnych-wskazowek.html#s=BoxOpImg9

Przy okazji czy węgiel jest dobrą opcją dla psa przy okazji chwilowej  biegunki?

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
Odp: Biegunka u psa
« Odpowiedź #2 dnia: Września 11, 2019, 14:25:49 »
Tak mi się skojarzyło. Oczywiście badacze sprawdzają rożne rzeczy jednak chyba te podstawowe, jak po prostu właściwa karma wydają się być kluczowe.

Nie upilnuje się do końca zwierzaka. Psica napiła się ze strumyka z bardzo żelazistą wodą, w którym się ewidentnie zbierała przyszła ruda darniowa - to też moglo poszkodzić. Już nie dojdę.

http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114881,25179191,norwegia-tajemnicza-choroba-zabija-psy-nie-mamy-zadnych-wskazowek.html#s=BoxOpImg9

No, więc to było w Norwegii, ale na północy, tam w zasadzie nic nie doszło. Ale mówiono mi o tym

Przy okazji czy węgiel jest dobrą opcją dla psa przy okazji chwilowej  biegunki?

Nie miałam węgla na podorędziu, ale miałam zioła.
Z drugiej strony, by dać węgiel, to bym musiała go zwinąć w coś smacznego, a już trzeba było raczej wprowadzić szlaban na jedzenie.
Na dodatek to się działo pod koniec cieczki, widać było, że znów z pupy zaczęła mocno cieknąć prawie czarna krew, więc chciałam też zatrzymać krwawienie.

Na szczęście się udało :-)

Pozdrowienia :-)