Czosnek niedźwiedzi - przepisy
Susz;
- dobrze wysuszone liście pokruszyć, przetrzeć przez plastikowe sitko lub sproszkować w
młynku do kawy; zażywać 3 x dziennie ¼ płaskiej łyżeczki.
Nalewka;
- drobno pokrojone liście lub cebulki zalać wódką 40% i odstawić w ciepłe miejsce,
przecedzić, odstawić na 2 tygodnie w ciemne miejsce; zażywać 3 x dziennie po 15 kropli z
wodą.
- zewnętrznie; przemywanie nalewką przy chorobach skórnych o podłożu bakteryjnym oraz
przy opryszczce
Napar z czosnku niedźwiedziego;
- 2 łyżki liści czosnku zalać 2 szklanka mi wrzątku, parzyć pod przykryciem 15 – 20 minut
- pić ½ szklanki naparu 3 – 4 razy dziennie
- zewnętrznie; przemywanie naparem przy chorobach skórnych o podłożu bakteryjnym oraz
przy opryszczce
Wino;
- garść drobno pokrojonych liści zalać ¼ ltr dobrego białego wina, krótko zagotować,
przecedzić, ostudzić i do smaku osłodzić miodem; pić po parę łyków dziennie.
Kisielina (przepis gospodyń z Doliny Dunajca);
- 1 ltr ząbków czosnku zmiażdżyć, rozbełtać z litrem miodu i sokiem wyciśniętym z 10
cytryn, pomieszać i odstawić do lodówki na 1 tydzień; pić po 4 łyżki dolewając wody.
Czosnek niedźwiedzi kiszony;
- słoik 0,5l upchać ciasno całymi lub drobno pociętymi liśćmi (mogą być z ogonkami)
- zalać przegotowaną i wystudzoną wodą, usunąć pęcherzyki powietrza
- dodać płaską łyżeczkę soli
- zakręcić, przechowywać w chłodnym pomieszczeniu
Wytrzymuje rok i dłużej; można jeść prosto ze słoika lub dodawać do zup i sałatek.
Czosnek niedźwiedzi kiszony 1;
- oczyszczone liście czosnku zwijać po kilka razem w rulonik, układać w wyparzonych
słoikach ( najlepiej o zawartości 3 szklanek) , dosyć ściśle upychając
- na wierzch wsypać po 1 płaskiej łyżeczce soli kamiennej, zalać do pełna letnią
przegotowaną wodą , zakręcić dobrze nakrętką
- wynieść do chłodnej spiżarki
Wytrzymuje rok i dłużej; można jeść prosto ze słoika lub dodawać do zup i sałatek.
Zielne Pesto;
- 2 łyżki podprażonych na suchej patelni orzeszków (pinii + pistacjowe nadają piękny kolor),
50 g startego sera dojrzewającego (np. parmezan), 4 – 5 łyżek czosnku niedźwiedziego
(najlepiej przepuszczonego przez maszynkę do mięsa), 3 łyżki oliwy, do smaku sól i pieprz
- czosnek najlepiej przepuścić przez maszynkę do mięsa – zachowuje największy aromat, ale
można go również drobno posiekać lub utłuc w moździerzu
- orzechy utrzeć w moździerzu lub zmiksować, dodać ser i czosnek, ucierać na gładką masę
- powoli dodawać oliwę dalej ucierając, przełożyć do czystego słoiczka
- przechowywać w lodówce
Należy zwracać uwagę, by warstwa oliwy zawsze przykrywała pesto.
Pesto z czosnku niedźwiedziego;
- ok. 30 listków czosnku, 4 łyżki podprażonych orzeszków piniowych lub włoskich, kilka
szczypt soli, 5 łyżek mleka kokosowego, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 łyżeczka płatków
drożdżowych (opcjonalnie)
- listki umyć, zblendować z orzechami i oliwą, miksować, dodać mleko kokosowe, zamieszać,
dodać płatki, posolić, można wcisnąć odrobinę soku z cytryny.
pesto z czosnku niedźwiedziego Pesto z czosnku niedźwiedziego 1;
- 200 g liści z czosnku niedźwiedziego, 50 g orzeszków piniowych, 50 g łuskanych ziaren
słonecznika, 50 g łuskanych ziaren dyni, 100 g startego parmezanu, 3 ząbki czosnku, 250 do
300 ml oliwy z oliwek, pieprz, gruboziarnista sól morska
- wszystkie ziarna podprażyć na suchej patelni ta, aby nie zmieniły zbytnio koloru
- liście czosnku niedźwiedziego posiekać, ząbki czosnku przecisnąć przez praskę
- do malaksera włożyć liście i ząbki czosnku, uprażone ziarna, zalać oliwą i dobrze
zmiksować
- wymieszać masę z serem, doprawić solą i pieprzem; jeśli masa będzie zbyt gęsta,
rozcieńczyć oliwą
- włożyć do wyparzonych słoiczków, nalać na wierzch oliwę (by zablokować dostęp
powietrza), szczelnie zamknąć
- słoiczki owinąć w folię aluminiową (brak światła zachowa zielony kolor) i przechowywać w
lodówce nawet pół roku
Czosnek solony;
- liście czosnku niedźwiedziego zebrane przed kwitnieniem poszatkować, ułożyć warstwami
w słoiku przesypując solą i dobrze ubijać
- zalać oliwą z oliwek, słoiki zakręcić i trzymać w ciemnym, chłodnym miejscu
Zimny sos serowy;
- 100 g startego żółtego sera, 2 łyżki posiekanych listków czosnku niedźwiedziego, sól,
pieprz, ½ szklanki majonezu
- wszystkie składniki dokładnie wymieszać, schłodzić; podawać jako pastę do chleba, dodatek
do jaj na twardo, lub do wędlin
Pasta twarogowa z czosnkiem niedźwiedzim;
- 100 g twarogu, 2 ugotowane na twardo jajka, 2 łyżki masła, 2 łyżki jogurtu, 1 łyżeczka pasty
sardelowej, 2 łyżki usiekanych listków czosnku, pieprz
- białka jajek drobno posiekać; żółtka utrzeć z masłem, jogurtem, pastą sardelową, pieprzem i
twarogiem na jednolitą masę
- połączyć z listkami czosnku i białkami jajek, wymieszać, lekko schłodzić.
Pasta z czosnku niedźwiedziego Pasta z czosnkiem niedźwiedzim;
- 30 g czosnku niedźwiedziego, 80 g orzeszków nerkowca, 50 g parmezanu, 5 łyżek oliwy z
oliwek
- czosnek i orzeszki zmiksować w blenderze, dosypać parmezanu i wlać oliwę
Można ją stosować do grzanek z bagietek, do wiosennego grilla, lub stosować w zastępstwie pesto.
Chrzan z czosnkiem niedźwiedzim Chrzan z czosnkiem niedźwiedzim;
- 2 łyżki startego chrzanu, 2 ugotowane na twardo jajka, 10 liści czosnku niedźwiedziego,
jogurt naturalny, sól, łyżeczka cukru, szczypta pieprzu
- chrzan, jajka, czosnek, cukier i pieprz zmiksować w blenderze, dodając powoli po łyżce
jogurtu, do uzyskania konsystencji kremowej, doprawić solą
- podawać do zimnych wędlin; można go przechowywać w lodówce przez ok.1 tydzień
oeufcocotte2 Czosnek niedźwiedzi i zapiekane jajka;
- 2 do 3 łyżek masła lub oliwy z oliwek, 200 g pieczarek, 1 szalotka lub mała cebula, 2 do 3
liści czosnku niedźwiedziego, ok. 180 ml śmietany, 120 g żółtego twardego ostrego sera, 4
jajka, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, szczypiorek do dekoracji, masło do smarowania
foremek
- szalotkę (cebulę) drobno poszatkować i zeszklić na maśle
- dodać oczyszczone i starte na grubych oczkach pieczarki, udusić, doprawić do smaku
- liście czosnku poszatkować, dodać do pieczarek po zdjęciu ich z ognia
- foremki dobrze wysmarować masłem, na dno wlać 1 do 2 łyżek śmietany, nałożyć 1 do 2
łyżki startego sera, odrobinę gałki muszkatołowej, 2 do3 łyżek uduszonych pieczarek, na to
znów trochę startego sera, 1 do 2 łyżek śmietany, odrobinę gałki muszkatołowej, na koniec
wbić jajko i posypać serem
- piec w kąpieli wodnej ok. 10 do 12 minut w temp/ 1800 C
- przed podaniem udekorować szczypiorkiem
Kremowa zupa z czosnku niedźwiedziego;
- 450 g ziemniaków, 200 g porów, 30 g masła, 80 ml bulionu z kurczaka, 50 g czosnku
niedźwiedziego, sól, pieprz
- masło roztopić w garnku, dodać pokrojone pory i smażyć kilka minut
- wlać bulion, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, doprowadzić do wrzenia, przykryć i
gotować na małym ogniu 20 minut
- dodać posiekane liście czosnku, krótko zupę zagotować, następnie zmiksować
- doprawić do smaku solą i pieprzem
Napój jogurtowy;
Jogurt z dużej butelki przelać do dzbanka, dodać starty zielony ogórek (najpierw odcisnąć wodę), 3 poszatkowane listki czosnku, kilka posiekanych listków mięty; doprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny; wyśmienicie gasi pragnienie w czasie upałów.
Dip jogurtowy;
- 1 szklanka jogurtu naturalnego, 1 łyżka posiekanej i sparzonej pokrzywy, 1 łyżka
posiekanego czosnku niedźwiedziego, sól, pieprz
- wszystkie składniki dokładnie rozdrobnić w blenderze
Podawać np. do grillowanych mięs.
serek_kozi_ziola2Serek z ziołami;
- można stosować ser krowi lub kozi, oraz mieszankę posiekanych ziół (np. czosnek
niedźwiedzi, pietruszkę, szczypiorek)
- jeśli serki są dosyć suche, smarujemy je najpierw oliwą z oliwek, następnie dokładnie
obtaczamy w posiekanych ziołach z dodatkiem soli i pieprzu i lekko je dociskamy, by
dokładnie przykleiły się do sera; można udekorować jadalnymi kwiatami
Mrożone liście;
- sporządzamy jak każde inne zioła, zachowują długo swoją wartość i aromat
Bułki ślimaczki z czosnkiem niedźwiedzim;
- 500 g mąki pszennej, 1 łyżeczka soli, 20 g świeżych drożdży, 1 jajko, 250 ml mleka, 3 łyżki
oliwy, 4 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego, olej do smarowania formy
- wsypać do miski mąkę, sól, pokruszone drożdże, mleko jajko, wymieszać aż ciasto będzie
odchodziło od naczynia
- wyjąć ciasto na stolnicę, podsypać mąką i dalej wyrabiać aż przestanie się kleić
- przełożyć ciasto do miski oprószonej mąką, przykryć odstawić do wyrośnięcia (ma podwoić
swoją objętość)
- ciasto wyrobić jeszcze chwilę, rozpłaszczyć rękami i rozwałkować na prostokąt 30x40 cm
- posmarować go oliwą i rozsypać równo czosnek, zawinąć jak roladę
- pokroić ostrym nożem na 12 równych części
- ułożyć kawałki w nasmarowanych wcześniej oliwą foremkach (muffinkach), odstawić na 20 do 30 minut do wyrośnięcia
- piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 – 30 minut w temp. 2000 C
Sałatka z soczewicy, awokado i czosnkiem niedźwiedzim;
- 100 do 120 g zielonej soczewicy, 1 awokado, garść kwiatów czosnku niedźwiedziego
(można go zastąpić szczypiorkiem, rukolą lub sałatą)
- dressing; 5 do 6 łyżek oliwy, sok z ½ cytryny, ½ łyżeczki kminu rzymskiego, ½ łyżeczki
sproszkowanej papryki, 1 łyżka posiekanych liści mięty, 1 łyżka posiekanych pączków
czosnku niedźwiedziego, sól, świeżo mielony pieprz
- soczewicę opłukać i ugotować w lekko osolonej wodzie; odcedzić i ostudzić
- przygotować sos vinaigrette; posiekane zioła wymieszać z oliwą, sokiem z cytryny i
przyprawami
- połączyć liście rukoli lub sałaty z soczewicą i kwiatami czosnku niedźwiedziego; delikatnie
wymieszać z sosem
- na wierzchu ułożyć kawałki awokado
Pomidory w sosie z czosnku niedźwiedziego;
- 3 pomidory, 1 cebula, 7 liści czosnku niedźwiedziego, 4 łyżki naturalnego jogurtu, 1 łyżka
śmietany, pieprz kolorowy, sól morska
- cebulę posiekać i posolić, odstawić by zmiękła
- pomidory umyć, osuszyć, pokroić w kawałki
- na półmisek układać warstwę posiekanej cebuli i kawałki pomidora
- sos; liście czosnku pokroić, zmiksować z jogurtem i śmietaną, doprawić solą i pieprzem
- sos schłodzić i zalać pomidory z cebulą; podawać zimne
Czosnek niedźwiedzi marynowany w oleju Czosnek niedźwiedzi marynowany w oleju;
- 300 do 500 g liści lub samych łodyżek czosnku niedźwiedziego
- sól
- oliwa z oliwek lub olej rzepakowy
Czosnek ciasno ułożyć w słoiku, lekko posolić, zalać oliwą.
Czekać, aż ulecą bąbelki powietrza, szczelnie zakręcić. Przechowywać w suchym, zaciemnionym i chłodnym miejscu.
Podawać do mięs, jako dodatek sałatek, makaronów.
Zebrał i opracował
Andrzej Mikołajewicz
Przepisy pochodzą ze strony
http://www.czorsztyn.com.pl/indexm.php?id=33&r=4