Autor Wątek: rak trzustki  (Przeczytany 6059 razy)

mira

• Gość
rak trzustki
« dnia: Października 10, 2011, 04:46:20 »
W zwiazku ze smiercia Steva Jobs'a (wspoltworca Apple) opublikowana zostala rozmowa z Dr. Nicholas Gonzales z NY, ktory jest znany z leczenia chorych na raka trzustki (przyczyna choroby Jobs'a) metodami alternatywnymi na tyle skutecznie, ze jego wielu pacjentow zyje po 20 lat od diagnozy. Konwencionalne metody leczenia gwarantuja przezycie 12 do 18 miesiecy. Program leczenia jaki prowadzi Dr. Gonzales sklada sie z 3 glownych czesci:
zindywidualizowana dieta dostosowana do metabolocznego typu (pacjenta),
rowniez idnywidualnie dobrany program suplementow witaminowych, mineralnych i enzymow, oraz program odtruwania organizmu (wlaczajac rowniez lewatywy z kawy i oczyszczania jelit).

Z opisu przypomina to ayurvedyjskie podejscie, ktorego program oczyszczania (tzw 5 akcji) panchakarma jest bardzo skuteczny w przywracaniu zdrowia, a w uproszczonej formie moze byc nawet przeprowadzany w domu.

Co jest rowniez ciekawe, Dr Gonzales przyrownuje wspolczesna medycyne do ostatniej religii ktora sie ostala w Ameryce, gdzie lekarze w swoich swiatyniach, w bialych kitlach wystepuja jak kaplani, praktykujac swoje rytualy, poslugujac sie specjalnym jezykiem, i narzedziami. Natomiast to, ze chorzy nie sa uleczani jest calkowicie ignorowane, pacjent umiera, a kaplan nadal praktykuje, pozostajac w glorii i otrzymujac sowite donacje od wdow i wdowcow po celebrytach. Natomiast leczenie raka odpowiednia dieta i lewatywa, przez lekarza, ktory wierzy ze to jest jedyne podejscie ktore bedzie skuteczne, wyglada smiesznie w porownaniu z najbardziej nowoczesnymi koktajlami wspolczesnej medycyny, bo w jaki sposob moze pomagac dieta i substancje odzywcze, jezeli nie pomagaja najsilniejsze trucizny w zabiciu raka.

Tu jest link do rozmowy (audio) z Dr Gonzales i spisane streszczenie (angielski).
http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2011/10/09/dr-nicholas-gonzalez-on-steve-jobs.aspx?e_cid=20111009_SNL_Art_1 

Offline ewula K

• Dużo Pisze
Odp: rak trzustki
« Odpowiedź #1 dnia: Października 10, 2011, 08:09:10 »
Miro! Poruszyłaś bardzo interesujący temat. Ja również jestem świadoma na ile suteczna jest medycyna akademicka w kwestii wyleczalności nowotworów złośliwych. Wiem też jak tworzone sa dane w kwestii przezycia 5-cioletniego.
Trochę o kimś innym, znanym człowieku na gruncie polskim: Krzysztofie Krauze. Jest on chory na raka prostaty...tak jak mój mąż. W linku , który przesyłam znajduje się fragment:
"Rozpocząłem leczenie. Kilka tygodni później życie wyrzuciło mnie na brzeg Oceanu Indyjskiego, w Durbanie, w RPA. Przyjechałem tu pisać scenariusz, ale rak szybko to skorygował – terapia rozpoczęta w Polsce okazała się nieskuteczna. Pojawiły się nowe przerzuty. Onkolog, który się tu mną zajął, Polak dr Waldemar Szpak, zaproponował ścieżkę, której nie przewidywały żadne procedury. Podjęliśmy leczenie, którego nie zrefundowałby żaden ubezpieczyciel. Ani w Polsce, ani w RPA, ani w USA. Po upływie pół roku mogę powiedzieć, że założyliśmy chorobie kaganiec."
Zresztą poczytajcie:
http://rawolucja.pl/warto-przeczytac/antyrakowy-dekalog-krzysztofa-krauzego/

Offline halina1

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Października 10, 2011, 15:09:01 »
Rak trzustki- to ogromne wyzwanie.
Bardzo mnie poruszyła śmierć Jobsa- był weganem, buddystą- skąd rak?
Po rozpoznaniu raka leczył się kilka miesięcy medycyną alternatywną - i nic. Potem medycyna tradycyjna ale też trochę inaczej niż u typowych pacjentów.
Czy po czymś takim  nasuwa się myśl, że jedna i druga medycyna mocno przereklamowują swoje osiągnięcia.

Offline ewula K

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Października 10, 2011, 15:45:47 »
No właśnie...dzisiaj rozmawiałam na ten temat ze swoją córką. Jest ona znacznie bardziej anglojęzyczna niż ja...mówiła mi, ze czytała informacje o tym, ze zażywał lsd... to była luźna rozmowa, linku nie podam. Jak było nie wiem. Mogę ew. poprosić córkę, aby mi podesłała link, w którym podano taką informację.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Października 10, 2011, 19:22:27 »
Nie trzeba być anglojęzycznym, po polsku też o tym było, na przykład na Onecie. To był po prostu typowy hippie. Dobrze, że przerwał, zanim nie spadł na dno. Ja bym o to do niego nie miała pretensji. Nie pierwszy i nie ostatni hippis, który pojechał do Indii i tam został wegetarianinem i buddystą.

Mnie bardziej złości polityka firmy Apple, która jest jednym z filarów amerykańskiego cyrku absurdalnych patentów. Sami skorzystali z najbardziej liberalnego wolnego (od wolność) systemu operacyjnego - BSD, ale sami nie oddali od siebie nic dla wolności.

Użyteczność niektórych inowacji dla mnie jest dyskusyjna - ot, drogie zabawki dla dzieci bogatych rodziców. Niestety, te zabawki, pomimo swojej ceny są produkowane w Chinach w paskudnych warunkach. Ostatnio było głośno o fali samobójstw robotników w chińskiej fabryce Foxconn - na przykład:
http://wyborcza.biz/biznes/1,101562,7936750,Samobojstwa_w_Foxconn__Apple_jest__zasmucony_.html
Ale, czy firma zerwała kontrakty?
A może on, jak firmowy wizjoner nie zajmował się sprawami praktycznej realizacji owych wizji?

Chyba tylko ludek podpisujący się wszędzie w Onecie jako "sławni wegetarianie" wierzy, że dieta wegańska całkowicie chroni przed rakiem, a i to nie jestem pewna, czy to nie jest jednak zawodowy prowokator na etacie Onetu.

Czy buddyzm gwarantuje cokolwiek za życia? A czy chrześcijaństwo gwarantuje cokolwiek za życia? Czy jakikolwiek system medyczny gwarantuje cokolwiek? Czy widział ktoś osobę nieśmiertelną i wiecznie zdrową?

Oczywiście, jak zawsze szkoda człowieka. Miał rzeczywiście niebywałą rękę do rozwoju firm - trafił we właściwy czas i we właściwe miejsca.
Jak opadną emocje i żal, jego pracownicy za kilka lat go osądzą i to będzie najlepsze podsumowanie jego życia. Na plus lub minus, ale to będzie najlepsze podsumowanie jego życia.

Pozdrowienia :-)

Offline alicjusia

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: Października 21, 2011, 15:19:09 »
tak byl buddysta i wegetarianinem, co najprawdopodobniej mialo wplyw na przebieg choroby, dieta wegetarian sklada sie glownie z weglowodanow - wysoka produkcja insuliny przez trzustke, ktora jest zaatakowana przez chorobe...poza tym mial przeszczep watroby

wklejam pare ciekawych wg mnie linków

- postac niejakiego Otto Warburga, ktory juz w latach trzydziestych dostal nagrode nobla za zbadanie funkcjonowania komorek rakowych, jego hipoteza rakowa - z polskiej wikipedii: Udowodnił, że rozwój raka jest procesem anaerobowym. Twierdził, że: komórki nowotworowe odżywiają się glukozą, a nie tlenem, jak komórki zdrowe. Spożycie cukru przeto podnosi poziom glukozy i dostarcza paliwa selektywnie zużywanego przez komórki nowotworowe.

http://en.wikipedia.org/wiki/Otto_Heinrich_Warburg

-  ostra w swojej wymowie strona - antyweglowodanowa

http://www.carbohydratescankill.com/2739/steve-jobs-dies-vegetarian-diet-at-fault/comment-page-1#comment-4427