Autor Wątek: Sprzedaż mieszanek do kąpieli / spalania w kadzidełkach  (Przeczytany 3116 razy)

Offline Sprytny

• Nowy
  • *
Sprzedaż mieszanek do kąpieli / spalania w kadzidełkach
« dnia: Lipca 08, 2019, 21:33:59 »
Witam,

nie mogę znaleźć jasnej odpowiedzi na tym forum, a zauważyłem, że wiele osób tutaj zna się na rzeczy.

Chcę sprzedawać mieszanki do kąpieli, które sam tworzę z ziół różnych dostawców.

Otwieram paczkę zakupionych ziół,
Tworzę mieszankę,
Pakuję samodzielnie.

Nie mam wykształcenia z fitoterapii czy farmaceutycznego, ani kursów. Czy taki produkt można sprzedawać w celu użytku do wanny lub spalenia jako kadzidło?

Offline zielarz polski

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
Odp: Sprzedaż mieszanek do kąpieli / spalania w kadzidełkach
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 09, 2019, 10:12:36 »
Nie trzeba mieć wykształcenia farmaceutycznego, choć dobrze byłoby wiedzieć co się sprzedaje (czyli umieć dobrać odpowiednie zioła do danej kąpieli oraz prawidłowo przygotować opis przygotowania kąpieli).

Mieszanki do spalania to w ogóle czarno widzę, znajomi kiedyś o tym myśleli, wymiękli jak usłyszeli od SANPID-u, że potrzebują opinii toksykologicznej. Można by popatrzeć jak opisane są mieszanki ziołowe do okadzania  w kościołach, zawsze to może być jakiś trop.

No i musisz mieć gdzie to wytwarzać. Bo jeśli myślisz o tworzeniu nowego produktu z własnym opisem, samemu pakowanym to kłania się posiadanie zakładu produkcyjnego ze wszelkimi wymogami.

Rozwiązaniem może być posiadanie zielarni w której sprzedajesz zioła na wagę. Przychodzi klient, chce np. zioła do kąpieli na łuszczycę a ty odważasz odpowiednie ilości poszczególnych ziół, masz gotową karteczkę jak stosować i gotowe.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 09, 2019, 14:16:40 »
Przy ważeniu i mieleniu ziół trzeba pamiętać, że to paskudnie pyli, czyli musi być do tego inne pomieszczenie z wyciągiem lub przynajmniej otwieranym oknem. Nie chcesz chyba, by klienci z alergiami na pył lub astmatycy z Twojego sklepu wyjeżdżali na sygnale na OIOM.
Mielenie ziół to może być hałas - sąsiedzi moga się zdenerwować, a klienci wystraszyć.

Pozdrowienia :-)

Offline Pracownia ziół

• Nowy
  • *
    • Pracownia ziół i zdrowej żywności
« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 09, 2019, 19:43:42 »

Chcę sprzedawać mieszanki do kąpieli, które sam tworzę z ziół różnych dostawców.

P
Więc obowiązuje Cię Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1223/2009 dnia 30 listopada 2009 roku dotyczącego produktów kosmetycznych.

Każdy produkt przeznaczony do kontaktu ze skórą, który chcesz sprzedawać potrzebuje atest bezpieczeństwa, który uzyskuje się od Safety Assesora.
Obecnie:
sklep zielarski w Legnicy
sklep z przyprawami Legnica

https://www.pracowniaziol.pl

Po godzinach szukam dalszych perspektyw :)

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Lipca 09, 2019, 21:30:11 »
Po polsku to się nazywa Sanepid ;-)

A praktycznie? Jest Farmakopea europejska i surowce wymienione w niej w zastosowaniach kosmetycznych / dermatologicznych przejdą bez problemów, jesli zechcesz zarejesrować kosmetyk. Najlepiej porozmawiaj w Sanepidzie.

Formalnie najprościej jest sprzedawać zielsko bez opisu zastosowania, nabywca zrobi sobie z nimi, co zechce. To możesz robić we własnym sklepie lub bezpośrednio przez internet, jednak to nie przejdzie, jesli byś chciał, by ktoś inny Tobie sprzedawał.

Jeśli masz gospodarstwo rolne, to uruchamiasz rolniczy handel detaliczny. Jeśli masz działkę ogrodniczą, to możesz sprzedawać osobiście swoje plony.

Offline Sprytny

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: Lipca 12, 2019, 17:55:21 »
Cześć!

Dziękuję Wam za rzeczowe odpowiedzi.
A w praktyce, jeżeli mam gospodarstwo rolne, ale produkty i tak kupowałbym w hurtowni, mieszał je w domostwie, pakował i sprzedawał - da się to robić bez większych problemów ze strony sanepidu?

Kolega zielarz wspomniał, że musi to być zakład produkcyjny spełniający wszystkie wymogi. Czy zielarze działający legalnie na rynku i sprzedający swoje drobne ilości ziół faktycznie takie wymogi muszą spełniać i spełniają? Czy może jest na to jakiś sensowny sposób?

Pozdrowienia

Offline old

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Lipca 12, 2019, 18:10:05 »
Witam,

nie mogę znaleźć jasnej odpowiedzi na tym forum, a zauważyłem, że wiele osób tutaj zna się na rzeczy.

Otwieram paczkę zakupionych ziół,
Tworzę mieszankę,
Pakuję samodzielnie.

Nie mam wykształcenia z fitoterapii czy farmaceutycznego, ani kursów. Czy taki produkt można sprzedawać w celu użytku do wanny lub spalenia jako kadzidło?

Uważam że nie jesteś upoważniony do sprzedaży jakichkolwiek mieszanek z powodu braku wiedzy.
Dla mnie zielarz to pasjonat i osoba która chłonie wszystko o właściwościach roślin.
Ja od Ciebie niczego by nie kupił i nikomu bym nie polecił.
Zielarstwo to nie zabawa i niesie za sobą odpowiedzialność nawet jeśli są to tylko mieszanki do kąpieli.
Na tym forum jest wiele fantastycznych osób do których można mieć zaufanie w dziedzinie fitoterapii jak choćby Basia [przepraszam że nie wymieniam dalej] i uważam że podejście zaprezentowane przez Ciebie jest swoistym afrontem wobec osób zajmujących się zielarstwem.
Także najpierw nauka, nauka i jeszcze raz nauka a dopiero po tym ewentualnie pomyśl o sprzedawaniu czegokolwiek komukolwiek.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Lipca 13, 2019, 22:28:55 »
E... może nie aż tak... Wykształcenie formalne nie jest konieczne, ale wiedza się przydaje, a wiedzę się nabywa, jeśli się chce.

Jako rolnik mógłbyś sprzedawać swoje plony, to może byś wtedy mógł opisać nie/stosowane zabiegi agrotechniczne.

Wracając do przepisów: porozmawiaj w Sanepidzie, to przynajmniej powiedzą coś o ziołach do kąpieli. Możliwe, że nie ma do tego żadnych szczególnych przepisów, oprócz ogólnych, czyli dane wytwórcy i skład. Ważne jest by na etykiecie nie pisać cudów o działaniu mieszanki, bo to nie przejdzie - jeśli nie ma na to oficjalnych dowodów naukowych lub wieloletniej tradycji stosowania, to wpadnie sprawa pod nieuczciwą reklamę.

Jeśli chodzi o kadzidełka, to nawet nie wiem, czy tym się zajmuje Sanepid? O to też możesz zapytać w Sanepidzie. Możesz popatrzeć na opakowanie indyjskich kadzidełek sprzedawanych w Polsce - może coś jest na nich napisane o dopuszczeniach?

W sklepach z kadzidłami religijnymi kupuje się albo mieszanki różnych żywic, z dodatkiem nawet aromatów, albo pojedyncze żywice. Ja tak kupiwałam mirrę i kadzidło, ale to były czyste składniki.

Offline Pracownia ziół

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: Lipca 19, 2019, 10:18:09 »
Cześć!

Dziękuję Wam za rzeczowe odpowiedzi.
A w praktyce, jeżeli mam gospodarstwo rolne, ale produkty i tak kupowałbym w hurtowni, mieszał je w domostwie, pakował i sprzedawał - da się to robić bez większych problemów ze strony sanepidu?

Kolega zielarz wspomniał, że musi to być zakład produkcyjny spełniający wszystkie wymogi. Czy zielarze działający legalnie na rynku i sprzedający swoje drobne ilości ziół faktycznie takie wymogi muszą spełniać i spełniają? Czy może jest na to jakiś sensowny sposób?

Pozdrowienia

Mieszanie czegokolwiek jest już produkcją i obowiązują Cię przepisy jak w zakładach produkcyjnych. Może masz możliwość porozmawiać z jakimś technologiem ? Jak nie to popytaj doktorów/ profesorów na odpowiednich uczelniach ;)
Obecnie:

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Lipca 19, 2019, 10:53:54 »
Profesorowie i doktorzy, jeśli nie mają własnych firm produkcyjnych, to nie mają pojęcia o biurokracji i przepisach. Pytać się można tych, co przez to przeszli.

Jeśli chodzi o normalną rzeczywistość normalnych zielarzy, to się bujamy w szarej strefie: zbierać i sprzedawać możemy wszystko, o ile nie jest chronione. Na przykład mogę legalnie sprzedać miotłę wrotyczu + miotłę krwawnika i nie wnikać w to, co nabywca z tym zrobi. Jeśli chcę to sprzedać jako herbatkę, czy środek do kąpieli, to znów: na targu, czy w internecie czy bezpośrednio mogę takie rzeczy sprzedawać, pod własnym imieniem i nazwiskiem, szczególnie, jeśli to są plony z mojej ziemi (lub działki). Jeśli chcę, by ktoś to miał dla mnie sprzedawać, to wchodzi się w całą machinę Sanepidu i GIS, o ile to będzie żywność lub suplement diety.

Jeśli jednak chcę obiecywać jakieś szczególne własności lecznicze to wchodzi się w prawo farmaceutyczne.

Jeśli dyskutujemy z odbiorcą ziół o jego chorobach i próbujemy coś wymyślić poza tym, co już wymyślili lekarze, czyli diagnozujemy i leczymy, to wchodzimy w ustawę o zawodzie lekarza.

Na przykład:

A. Przychodzi człowiek i prosi coś na kamienie żółciowe, dajemy paczkę kurdybanku i mówimy, by dawał to codziennie do obiadu. Zachowujemy się jak apteka lub sklep spożywczy - nic nam nie grozi.

B. Przychodzi człowiek i mówi, że ma drażliwe jelita, co nie zje, to go boli, nic nie pomaga, a my twierdzimy, że to moze kamienie, odsyłamy na USG i ewentualnie dajemy ta paczkę kurdybanka, to już stajemy się jakby lekarzami. Teoretycznie w takim przypadku tylko prosimy o łagodny wymiar kary, powołując się na klienta, który jest nam dozgonnie wdzięczny za pomoc.

« Ostatnia zmiana: Lipca 19, 2019, 21:45:49 wysłana przez Basia »

Offline Pracownia ziół

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: Lipca 23, 2019, 16:22:29 »
Profesorowie i doktorzy, jeśli nie mają własnych firm produkcyjnych, to nie mają pojęcia o biurokracji i przepisach. Pytać się można tych, co przez to przeszli.

Owszem, mają. Projektowanie zakładów produkcyjnych wg obowiązujących przepisów robią nawet studenci na wydziałach technologii żywności. Niektórzy z kadry naukowej robią także projekty na zlecenie firm i przeprowadzają audity :)
Obecnie:

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #11 dnia: Lipca 23, 2019, 20:21:35 »
Chyba jesteś naukowcem ;-)

To, że studenci robią projekty, a naukowcy audyty, to nie zmienia faktu, że to żuczek / kapitalista musi przez procedury przejść i za to jeszcze zapłacić i nie zbankutować.
Jesli naukowiec nie ma własnej firmy, to jest tylko odmianą urzędnika w tej materii.

Co nie zaprzecza faktowi, że istnieją naukowcy, którzy mają rzeczywiste firmy produkcyjne, a nie jakieś tam konsultingi, czy temu podobne głupoty na zamówienie (= uzasadnienie naukowe założonego z góry wyniku badań)

« Ostatnia zmiana: Września 20, 2019, 10:40:27 wysłana przez Basia »

Offline Sprytny

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: Lipca 25, 2019, 16:40:03 »
Świetnie. Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

Osobie, która ocenia mnie i moją wiedzę nie wiedząc o mnie kompletnie nic życzę powodzenia w dalszej egzystencji. Większego objawu debilizmu dawno nie spotkałem i aż dziw, że wśród tak profesjonalnych wiadomości można odnaleźć jakieś personalne animozje wyklute na podstawie dosłownie niczego.

Pozdrowienia

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #13 dnia: Lipca 25, 2019, 23:43:29 »
Ale chyba się przyznasz, że trochę to wszystko u Ciebie jest dziwne... Niby nie wiesz i pytasz, a z drugiej strony, twierdzisz, że dostosowanie się do formalności jest proste, że nawet studenci robią projekty linii produkcyjnych na zaliczenia.

Czyli wiesz wszystko, co potrzebujesz, to co chcesz od nas uzyskać?
Próbowałam Tobie coś wyjaśnić, że w większości się bujamy w szarej strefie między ustawą Prawo farmaceutyczne a ustawą O zawodzie lekarza.
Że Sanepid jest Twoim przeciwnikiem, ale to z Sanepidem musisz się dogadać, jeśli chcesz mieć legalną sprzedaż swoich produktów. Nie wiem, czy wśród nas jest jakiś pracownik Sanepidu zajmujący się rejestracją nowych produktów.

Trudno, zrelaksuj się i wczuj się w sytuację ludzi, którzy Ciebie oceniają wyłącznie na podstawie Twoich wpisów.
Potraktuj to jako ćwiczenie z komunikacji ;-)