General Category > Gospodarstwo domowe

Meszki atakują

(1/2) > >>

Finka Grażynka:
Czy zna ktoś z Was jakieś domowe sposoby na odstraszenie meszek? Głównie chodzi mi o coś, co może być stosowane w kontakcie ze skórą. Problemem są zwłaszcza meszki gryzące w nocy. Spać nie dają. Może czymś popsikać kołdrę, może powiesić przy łóżku jakieś woreczki z ziołami (byle się przy tym nie udusić śpiąc w małym pomieszczeniu, jak np. namiot)? Myć się czymś, czego nie lubią?
Widziałam przepis na olejkowo-naftowy repelent z przepisu Gospodarza, ale najpierw trzeba skompletować składniki. Będę wdzięczna za wszelkie pomysły!

kuneg:
Pomysł nr 1: moskitiera nad łóżkiem z gęstej firanki.

Basia:
Niektóre nie lubią aromatycznych ziół (piołun, szałwia, tatarak, lawenda) wiszących na oknie, ale niestety, to nie dotyczy wszystkich :-/

Istnieją jakieś elektryczne patenty

Pozdrowienia :-)

opiotr:

--- Cytat: Basia w Czerwca 11, 2019, 10:55:52 ---Niektóre nie lubią aromatycznych ziół (piołun, szałwia, tatarak, lawenda) wiszących na oknie,...

--- Koniec cytatu ---
W poprzednim roku wieszałem na oknie wrotycz, który miał odstraszać robactwo ale nie zauważyłem zbyt ich efektów. W tym przygotowałem sobie do psikania kwiatki czeremchy w alkoholu ale nie miałem okazji jeszcze testować - pachnie nawet przyjemnie tylko ma lekko żółtawy kolor i niewiem czy nie brudzi ubrań. Przepis na yt u Kudlińskiego tytuł chyba - strażnik lasu.

zielarz polski:
U nas się sprawdził olejek szałwiowy ale u znajomej zupełnie nie zadziałało.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej