Autor Wątek: Przepuklina pępkowa  (Przeczytany 6589 razy)

Offline jolkaj

• Moderator
  • Dużo Pisze
Przepuklina pępkowa
« dnia: Maja 29, 2019, 17:29:06 »
Mam szczeniaka 5-mcy. Nita ma przepuklinę pępkową do operacji. Nie spieszy się, pewnie podczas sterylizacji będzie usuwana o ile nie wymyślimy co można zastosować. Hodowca sugeruje masaż owej wypukłości. Basia wielokrotnie pisała że przy przepuklinach warto zastosować ćwiczenia. Przy psie nie bardzo wiem jakie by one miały być.
Planuję zastosować masaż olejem z żywokostu. Swoją przepuklinę nadgarstkową nim wyleczyłam. Macie jeszcze jakieś pomysły?
Warto być uczciwym, choć nie zawsze się to opłaca. Opłaca się być nieuczciwym, ale nie warto. Prof. Bartoszewski

Offline leo

• Dużo Pisze
Odp: Przepuklina pępkowa
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 29, 2019, 18:13:11 »
Mój syn jako dzieciak miał przepuklinę mosznową. Miała być operowana jak trochę podrośnie. W międzyczasie był sezon truskawkowy i dzieciaki żarły to kilogramami, prawie nic innego nie chciały. O dziwo - przepuklina się wchłonęła i więcej się nie pokazała. Przypuszczam, że jelita wypełnione na maxa się naprężyły i przepuklina się cofnęła, a kanał którędy wyszła miał czas, żeby się zasklepić. Może przez analogię wypchać szczeniaka do oporu jakimś żarciem z dużą ilością balastu np. zmielonych gotowanych warzyw?