Autor Wątek: korzen rabarbaru ogrodowego  (Przeczytany 1457 razy)

Offline LukaszekPL

• Mało Pisze
  • **
korzen rabarbaru ogrodowego
« dnia: Maja 23, 2019, 01:45:20 »
czesc, stosowal ktos korzen rabarbaru ogrodowego? zawiera duzo stilbenow np resveratrol itp i antrachinony. ja czytalem ze zglaszano reakcje jakies uczuleniowe hypersensitivity przez ekstrakt z korzenia rabarbaru ogrodowego. moze jest trujacy, lepiej moze tego nie probowac nawet tak jak forsycji posredniej.

Offline wzuo

• Więcej Pisze
Odp: korzen rabarbaru ogrodowego
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 23, 2019, 12:17:23 »
Można przeczytać na temat stosowania na stronce naszego gospodarza: http://rozanski.li/186/dalszy-ciag-cyklu-ziola-z-ogrdka-tesciowej-rabarbar-rheum/

Offline qwerta

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Maja 23, 2019, 14:06:51 »
Alergię, to może wywołać prawie wszystko, zależy na co kto jest uczulony. Jadałam rabarbar i nie zauważyłam żadnej reakcji alergicznej, chociaż jestem alergikiem i na mnóstwo produktów mam uczulenie. Trzeba natomiast pamiętać, że zawiera kwas szczawiowy, więc nie należy z nim przesadzać, a w szczególności łączyć go z wapniem. A mi ciasto drożdżowe z rabarbarem w sumie tylko popijane mlekiem by smakowało :P No ale już od dawna żadnych ciast nie wypiekam, więc nie ma problemu

Offline Henryk Rozanski

• Administrator
  • Mało Pisze
    • Medycyna dawna i współczesna
« Odpowiedź #3 dnia: Maja 23, 2019, 16:23:52 »
Szanowny Panie Lukaszek.Pl.
Jestem cierpliwy i tolerancyjny, wiec daję wolność ludziom do swobodnych wypowiedzi. Jednakże chciałbym, aby Pan nauczył się budować poprawnie zdania i formułować odpowiednimi wyrazami swoje myśli i opinie. Jak na razie, ani jeden Pana wpis nie wniósł nic konstruktywnego na to forum. Pana wpisy mają charakter spamu i bezsensownego słowotoku bez znaków interpunkcyjnych, które stwarzają niepotrzebny zamęt. Proszę o ograniczenie swojej aktywności lub zmianę forum na inne.

Henryk Różański