Autor Wątek: Urodlin trójłatkowy  (Przeczytany 2301 razy)

Offline anavilma

• Więcej Pisze
Urodlin trójłatkowy
« dnia: Marzec 18, 2021, 19:57:05 »
Czy ktoś z Was spotkał się może z jakimiś informacjami o właściwościach/przetwarzaniu/stosowaniu urodlinu? Czytałam kilka entuzjastycznych artykułów o tej roślinie, zwanej po angielsku paw paw. Ale są to najczęściej teksty producentów i dystrybutorów suplementu. Podobno niezwykłe działanie antyrakowe ma substancja którą zawiera ta roślina zwana acetogeniną. Ma ją też graviola, ale ponoć w mniej skutecznej formie. Tyle teksty reklamowe.
A czy ktoś może spotkał jakiś tekst oparty na nauce lub doświadczeniu?
Łażąc sobie po necie natknęłam się na sadzonki do kupienia i tak sobie myślę, czy po prostu nie posadzić i sobie samej nie kombinować jakichś ekstraktów w celach leczniczych. Aktualnie mam problem z sunieczką moją, ale i mnie by się pewnie taki cudowny lek przydał w razie "W".

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
    • Plantacja Choinek Rezerwat Bobra
Odp: Urodlin trójłatkowy
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 18, 2021, 23:01:31 »
Jeśli chcesz posadzić na własny użytek, to kilka sadzonek, bo roślina jest obcopylna -
http://www.wodr.poznan.pl/powiaty/powiaty-k-p/zespol-doradczy-w-pleszewskim/item/9747-baban

Sadzonki wyprodukowane z tego samego genetycznie osobnika (szczepione) mogą się wzajemnie nie zapylać, ale jeśli trafisz na szczepione z różnych egzemplarzy, to wejdą szybciej w okres owocowania (ok. 3 lat), a wyprodukowane z nasion nawet po ok. 7 latach...
« Ostatnia zmiana: Marzec 18, 2021, 23:54:15 wysłana przez Pragmatyk »

Offline anavilma

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 18, 2021, 23:56:55 »
Tak, dziękuję, zwróciłam też na to uwagę, ale z analizy dostępnych w sieci etykiet suplementu wynika że to gałązki a nie owoce są źródłem acetogeniny wykorzystywanym do robienia ekstraktu.

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
    • Plantacja Choinek Rezerwat Bobra
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 19, 2021, 12:36:40 »
Może bym się zdecydował, ale dla mnie jednak owoce to połowa atrakcyjności drzewka!
Zniechęca też bardzo mały przyrost roczny (kilkanaście centymetrów) - to od strony praktycznej uprawy. Kolejna wątpliwość, to gdzieś mi przemknęły przed oczyma doniesienia o możliwej neurotoksycznosci przy częstym zażywaniu czy to ekstraktów czy nawet surowego owocu. Sporo źródeł znaleźć można na angielskojęzycznej Wikipedii.

Offline anavilma

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 19, 2021, 20:44:02 »
Sporo źródeł znaleźć można na angielskojęzycznej Wikipedii.

Dziękuję, poczytam sobie.