Autor Wątek: Kurs Zielarstwo i Towaroznawstwo Zielarskie Katowice  (Przeczytany 3786 razy)

Offline Anna Katarina

• Nowy
  • *
Kurs Zielarstwo i Towaroznawstwo Zielarskie Katowice
« dnia: Marca 28, 2019, 16:16:07 »
Witajcie, czy ktoś wybiera się na kurs Zielarstwo i Towaroznawstwo Zielarskie w Katowicach?
Bardzo chciałam iść na kurs fitoterapeuta ale w tym roku jest tylko towaroznawstwo i się zastanawiam, nie za bardzo rozumiem co można robić oprócz pracy w sklepie zielarskim po tym kierunku. Czy ktoś mógłby mi rozjaśnić temat?  :)

Offline Airi

• Nowy
  • *
Odp: Kurs Zielarstwo i Towaroznawstwo Zielarskie Katowice
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 05, 2019, 12:59:08 »
Mysle ze znajdzie sie Ktos, kto bedzie w stanie udzielc pomocy w Twojej sprawie.
Pozdrawiam :)

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 18, 2019, 13:54:48 »
Witajcie, czy ktoś wybiera się na kurs Zielarstwo i Towaroznawstwo Zielarskie w Katowicach?
Bardzo chciałam iść na kurs fitoterapeuta ale w tym roku jest tylko towaroznawstwo i się zastanawiam, nie za bardzo rozumiem co można robić oprócz pracy w sklepie zielarskim po tym kierunku. Czy ktoś mógłby mi rozjaśnić temat?  :)

Sprawa wygląda tak, że tylko zaliczony kurs towaroznawstwa zielarskiego uprawnia do czegokolwiek, czyli do sprzedaży ziół w sklepie zielarskim.
Jak długo nie ma zmian w ustawie o zawodzie lekarza i prawie farmaceutycznym, to nie ważne, jaki kurs się ukończy, to i tak taki człowiek się buja w szarej strefie pomiędzy oskarżeniami o znachorstwo i tzw "poradami zdrowotnymi".
Owszem, uczyć się warto, ale nalezy pozbyć się złudzeń, co do ewentualnych uprawnień z powodu kursu na temat fitoterapii czyczegoś podobnego.

To po co się uczyć? Uważam, że przynajmniej jako kurs samoobrony.

Pozdrowienia :-)

Offline Anna Katarina

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 29, 2019, 09:26:18 »
ok, dziekuje za odpowiedzi:) w takim razie to właściwy kierunek!
pozdrawiam :)

Offline jolkaj

• Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 29, 2019, 16:13:58 »
Wg info od o. Marcelina to zarówno fitoterapeuta, jak i towaroznawstwo dają uprawnienia w prowadzeniu zielarskiego.
Kończę kurs fitoterapeuty. Uważam że jest to czas stracony. Większość wykładowców mogłoby szanować nasz a zarazem swój czas i wysłać slajdy na maila. Nic oprócz nich z własnej wiedzy nie udostępniają. Jestem zażenowana poziomem wykładów. Rozważałam zrobienie naturopaty ale ostatecznie mam sporo innych zainteresowań, na które mogę przeznaczyć wcale niemałe pieniądze. Jeśli ktoś szuka konkretnej wiedzy to kompletnie nie polecam.
Warto być uczciwym, choć nie zawsze się to opłaca. Opłaca się być nieuczciwym, ale nie warto. Prof. Bartoszewski

Offline janek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 30, 2019, 21:11:12 »

A co chciałaś niby osiągnąć?

Offline iris55

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: Maja 15, 2019, 09:19:20 »
Ja się zapisałam, ale jeszcze nie dokonałam opłaty. Generalnie słyszałam dobre opinie, ale po przeczytaniu Waszych wiadomości nabrałam wątpliwości. 
Jednak ponad 4000 zł wolałabym zainwestować dobrze :)

Czy możecie napisać konkretnie jaki jest poziom przekazywanej wiedzy? Warto czy nie warto? To na czym mi przede wszystkim zależy to dawka dobrej, wartościowej wiedzy.

Pozdrawiam

Offline jolkaj

• Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Maja 15, 2019, 14:30:21 »
Nie da się sprawiedliwie ocenić stopnia przekazywanej wiedzy. Są osoby zachwycone, które będą w lipcu otwierać własne punkty z dyplomem fitoterapeuty na ścianie. Są osoby, które poszły tam jako kompletnie "zielone" i też nie narzekają ( może oprócz chaotyczności wykładów). Są też osoby, które po wykładzie "ziołolecznictwo Rosji" już nie mają żadnych złudzeń co do tego kursu. Pisząc o sobie pewna jestem, że pieniądze mogłam ulokować korzystniej.
Warto być uczciwym, choć nie zawsze się to opłaca. Opłaca się być nieuczciwym, ale nie warto. Prof. Bartoszewski

Offline iris55

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: Maja 15, 2019, 22:17:25 »
Rozumiem...tylko w którą stronę najlepiej się udać w takim razie...?

Offline jolkaj

• Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Maja 16, 2019, 13:08:05 »
Nie umiem podpowiedzieć. Życzę natomiast wytrwałości i czasu na czytanie starych a dobrych zielników :)

Offline iris55

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: Maja 16, 2019, 14:05:53 »
Nie umiem podpowiedzieć. Życzę natomiast wytrwałości i czasu na czytanie starych a dobrych zielników :)

Dziękuję ;) ;)