Autor Wątek: Cholestaza ciążowa  (Przeczytany 2523 razy)

Offline sit

• Nowy
  • *
Cholestaza ciążowa
« dnia: Stycznia 13, 2016, 10:50:55 »
Czy ktoś orientuje się w temacie cholestazy ciążowej? Szukam ziół, które by mi pomogły, ochronić dziecko przede wszystkim, wspomóc wątrobę. Wiem, że ostropest na pewno.
Znalazłam jakąś stronę z kilkoma podpowiedziami http://zioladobrenawszystko.pl/choroby-kobiece/cholestaza-wewnatrz-watrobowa-ciezarnych-samoistna-zoltaczka.html , ale jej nie ufam - np. zalecają tu, żeby dieta była bogata w cebulę i kapustę, a skądinąd wiem, że w diecie wątrobowej wszelkie warzywa kapustne są zabronione. Swoją drogą, w ostatnim czasie, zanim dowiedziałam się, że mam cholestazę, wcinałam kiszoną kapustę aż miło, b. dużą ochotę na nią miałam.

W tych przepisach wymieniona jest też np. szałwia czy dziurawiec, co do których wiem, że są absolutnie wzbronione w ciąży. W zwiazku z tym, wiarygodność ww.linku spadła drastycznie i nie będę zeń korzystać. Czy ktoś umiałby pomóc, doradzić zioła, które nie zaszkodza dziecku? Jestem w 37 tygodniu ciąży.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
Odp: Cholestaza ciążowa
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 13, 2016, 13:55:45 »
Sama kapusta nie jest problemem dla wątroby, ale problemem może być na przykład zbyt ciężki bigos.

Wychodzi na to, że potrzebujesz ziół żółciopędnych ale bezpiecznych dla dziecka.
Wieczorem może coś wyszukam.

Pozdrowienia :-)

Offline Kropaśkowa

• Mało Pisze
  • **
Odp: Cholestaza ciążowa
« Odpowiedź #2 dnia: Lutego 23, 2019, 22:49:52 »
Można ten wątek jakiś odświeżyć?? Mam takie samo pytanie.