Autor Wątek: Ciąża minerały w ziołach  (Przeczytany 1941 razy)

Offline Kingaziola

• Nowy
  • *
Ciąża minerały w ziołach
« dnia: Marzec 28, 2019, 09:23:39 »
Witam

Jestem w drugiej ciąży, która przechodzę gorzej od pierwszej. Mam mało energi i jestem zmęczona. Dodam ze karmie nadal swoją córkę i zamierzam karmić dwójkę. Wyczytałam ze niedobór miedzi, magnezu może powodować brak energii. Głównie brak minerałów. Nie lubię suplementow, wiec szukam ziol które by dodały mi energii. Znalazłam ze babka i mniszek maja potrzebne mi zioła. Czy można je spożywać w ciąży?

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
Odp: Ciąża minerały w ziołach
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 28, 2019, 10:45:29 »
Jeśli to by miały być zielone dodatki do posiłków, to tak, jeśli jakieś nie wiadomo jakie ekstrakty, to raczej nie. Magnez uzupełni solidna woda mineralna z dobrym sokiem.
Miedź jest zawarta w lucernie. I znów: jako zielony dodatek do surówki na obiad, to tak, jako ekstrakt, czy odżywka. to nie.

Tak myślę.

Pozdrowienia :-)

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 28, 2019, 14:04:06 »
Poleciłbym zioła krzemionkowe - budowa nowego, procesy regeneracyjne zaczynają się od krzemu. Gospodarz poleca zioła krzemionkowe ciężarnym: http://luskiewnik.strefa.pl/biochemia/silicium.htm
Na ten brak energii spróbuj MCT - średniołańcuchowe trójglicerydy - źródło szybkiej energii, alternatywne dla glukozy i niezależne od insuliny (jest ona zbędna dla wytworzenia energii z MCT). Są one wyodrębniane z oleju kokosowego. Zawarte też są w mleku kobiecym, maśle, dodawane do mieszanek dla niemowląt.

Offline Kingaziola

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 28, 2019, 18:15:46 »
Myśle tutaj raczej o robieniu sobie smoothie z warzyw i dodawaniu świeżych liści bądź kwiatów mniszka, plus liści babki. Bo te rośliny ponoć maja minerały które sa potrzebne dla kobiety w ciąży.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 30, 2019, 09:33:08 »
Jeśli chodzi o zioła krzemionkowe, to chyba rdest ptasi byłby bezpieczny.
Ziół z rodziny ogórecznikowatych lepiej chyba nie stosować w ciąży, bo alakloidy pirolizydynowe mogą uszkodzić płód, bo nie ma jeszcze systemu odtruwania. To samo zreszta dotyczy miety pieprzowej i mentolu, ale dzika mięta jest bezpieczna.

Pozdrowienia :-)