Autor Wątek: Zioła wywołujące gorączkę  (Przeczytany 4097 razy)

Offline Borsuk

• Nowy
  • *
Zioła wywołujące gorączkę
« dnia: Marzec 13, 2019, 21:59:41 »
Serdecznie witam wszystkich forumowiczów.

Pytanie: jak wywołać gorączkę - jakie zioła ewentualnie związki chemiczne można zastosowac celem wywołania gorączki.

Uprzedzając komentarze wiem, że może być to ryzykowne a nawet niebezpieczne ale dalej podtrzmuje moje pytanie. Aby trochę je uzasadnić śpieszę z wyjaśnieniem:
Od paru lat doskwiera mi pewna przewlekła choroba i nie będę jej w tym wątku przedstawiał. Natomiast bardzo znaczące dla mnie jest odkrycie, którego niedawno dokonałem to jest złapałem grypę. Objawy to tylko złe samopoczucie i wysoka temperatura 39,5. Od wielu lat nie miałem takiej temperatury, okropne dreszcze, trzęsawka itd. No i właśnie gorączka miała zbawienny wpływ na grypę i wspomnianą przewlekłą chorobę. Wystąpienie gorączki cofnęło chorobę do jej wieku dziecięcego - mam teraz takie same objawy jak na początku dlatego chcę stan gorączki powtórzyć. Niestety nie jestem (bio)chemikiem ani zielarzem ani też lekarzem. I stąd moje pytanie. Bardzo proszę o odpowiedź.

Pozdrawiam. Borsuk.

Offline adampupka

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
Odp: Zioła wywołujące gorączkę
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 13, 2019, 22:46:29 »
Trudno odważyć się coś polecić nie znając ryzyka związane z tym jaka to choroba. Jesteś tu anonimowy, może jednak dla informacji i pożytku innych chorych z tą jednostką podasz jednak informację co to? Ja jeden pomysł mam, ale zaczekam, bo nie mogę go w ciemno polecić.

Pozdrawiam,
A.
:-)

Offline zielarz polski

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 14, 2019, 09:27:07 »
Wywoływanie gorączki to nie zabawa. Termogeneza organizmu to złożony proces, zależny od wielu czynników. A sama gorączka jest równie potrzebna w walce z infekcją co osłabia organizm.

Co innego podnieść temperaturę ciała (działa tak chociażby wiele substancji ułatwiających spalanie tłuszczu poprzez pobudzeniu współczulnego układu nerwowego) a co innego wywoływać gorączkę, której przecież nie da się na życzenie "ustawić" na daną temperaturę.

Za mało informacji, ponadto nie rozumiem, dlaczego nie podasz konkretnie o co chodzi. Wstydzisz się? I tak jesteś anonimowy i nikt nie jest w stanie sprawdzić prawdziwości tego co piszesz.

Offline qwerta

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 14, 2019, 12:11:59 »
http://www.cyber-fly.pl/jak-wywolac-goraczke/ - takie coś znalazłam. Sama słyszałam o piciu soku z surowego ziemniaka, ale nigdy nie testowałam tej metody.
A może po prostu stosuj gorące kąpiele w jakiejś soli leczniczej? Ew. kup sobie lampę leczniczą, taką czerwoną co grzeje.
« Ostatnia zmiana: Marzec 14, 2019, 12:13:40 wysłana przez qwerta »

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 14, 2019, 14:58:18 »
http://www.cyber-fly.pl/jak-wywolac-goraczke/ - takie coś znalazłam. Sama słyszałam o piciu soku z surowego ziemniaka, ale nigdy nie testowałam tej metody.

Niestety, to sa szczeniackie pomysły, nic innego.
Już ileś setek lat temu lekarze modlili się o umiejętność wywołania gorączki u osłabionych ludzi.

Pozdrowienia :-)

Offline kuneg

• Mów mi Małgorzato :)
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 14, 2019, 19:42:53 »

Niestety, to sa szczeniackie pomysły, nic innego.
Już ileś setek lat temu lekarze modlili się o umiejętność wywołania gorączki u osłabionych ludzi.

Pozdrowienia :-)
Tak, surowy ziemniak i gorączka, to nic innego, jak zatrucie pokarmowe. Potem będą nieprzyjemne dolegliwości ze strony układu pokarmowego, a jak ziemniaki będą mocno zielone i dużo, to zatrucie może być śmiertelne.
Raczej nie o taką gorączkę tym lekarzom chodziło.
Nigdy wcześniej wiedza nie była tak łatwo dostępna i tylko od nas zależy, czy z niej skorzystamy.

Offline MsSznur

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 15, 2019, 20:55:59 »
U mnie zadziałał mocny napar ze świeżego glistnika.
Ale eksperymenty na własną odpowiedzialność.
"Just because I did something yesterday is not a good enough reason to do it today."

„Definicją szaleństwa jest robienie cały czas tego samego i oczekiwanie za każdym razem innych rezultatów”.

Offline qwerta

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 16, 2019, 16:57:51 »
Teraz mi się przypomniało, że kiedyś dostałam gorączki, jak przez kilka godzin biegałam po schodach. Strasznie przeciążyłam mięśnie i od tego aż miałam gorączkę, ale nie pamiętam jak wysoką. Raczej nie jakąś wielką, ale wyraźną, pewnie coś ok. 380C. Nie wiem, czy każdy by tak zareagował, pewnie nie

Offline kuneg

• Mów mi Małgorzato :)
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 17, 2019, 18:55:08 »
Ja na przeforsowanie również reaguję podwyższoną temperaturą, ale jest to 37,1-37,3 st.C. i pojawia się w godzinach popołudniowych oraz wieczornych.
Nigdy wcześniej wiedza nie była tak łatwo dostępna i tylko od nas zależy, czy z niej skorzystamy.

Offline robertrock

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 21, 2019, 22:07:18 »
Niewiele wniosę do dyskusji ale pamiętam jak kilku chłopaków  w naszej klasie zjadło ziemniaka surowego i oczywiście  dostali gorączki. Ale im nie chciało się siedzieć na lekcjach i a chcieli mieć usprawiedliwienie.

Jeśli o ziemniaki chodzi to zapomniałem dodać a może komuś się przyda.
Okład z tartego ziemniaka jest bardzo dobry na zapalenie oka, spojówki. Wiele, wiele lat temu byłem spawaczem więc zapalenie spojówek miałem dość często. Czarna mocna herbata też działa ale słabiej. Starty ziemniak, trochę schodzony w lodówce, obłożyć oko. Szybko wysycha więc druga porcja. W sumie ok pół godziny okładu.
Uczucie piasku pod powiekami znika, zaczerwienienie i podniesiona temperatura oka ustępują. Można spokojnie przespać noc.
Nie wiem jakie składniki ziemniaka tak działają, skrobia czy może witamina C, której ziemniak powinien mieć sporo czy co tam jeszcze ziemniak ma  w sobie. Spraktykowane wielokrotnie na mnie i nie tylko na mnie.
Wiem, że zapalenie spojówki może mieć różnie podłoże, ale może będzie działać także w innych przypadkach.
Polecam i pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Marzec 24, 2019, 17:12:43 wysłana przez robertrock »