General Category > Zioła w polityce i prawie, moja firma

ROLNICZY HANDEL DETALICZNY - SPRZEDAŻ ZIÓŁ

(1/1)

alla:
Prowadzę wyżej wymienioną działalność pod kątem sprzedaży nabiału koziego, aczkolwiek sporo osób chciało by kupić syropy, mieszanki ziołowe herbaciane, chciałabym to jakoś zalegalizować.
Czy ktoś z Was "doczepił" :-) już sprzedaż ziół i produktów z nich przetwarzanych do działalności / Rolniczy handel detaliczny/?
Oczywiście zioła będą pochodzić z własnej hodowli bo inaczej się nie da na pewno, już się dowiadywałam. Ale reszta zagadnień, jak na razie, ciemna magia również dla urzędników ... zresztą tak samo było kiedy zaczynaliśmy z nabiałem jako pierwsi w całym powiecie :-)

----------------------------------

Info z netu:

Rolniczy handel detaliczny umożliwia rolnikom sprzedaż  produktów pochodzących z ich własnych gospodarstw oraz stwarza korzystniejsze możliwości rozwoju produkcji i sprzedaży konsumentom finalnym.

Rolnicy, ogrodnicy, sadownicy i hodowcy mogą sprzedawać wytwarzaną a przez siebie żywność w całości lub w części z własnej uprawy, hodowli lub chowu.

Rolnicy w ramach rolniczego handlu detalicznego mogą sprzedawać:

surowce pochodzenia roślinnego (zboża, owoce, warzywa, zioła),
zwierzęcego (jaja, miód, surowe mleko, śmietanę),
przetworzoną żywność, np.: chleby, oleje, dżemy, soki, przetwory z owoców, warzyw, grzybów, zbóż,
przygotowane posiłki takie jak: pierogi, kopytka, kluski śląskie, knedle z owocami, placki ziemniaczane i inne.
Ten rodzaj handlu dopuszcza również produkcję i przetwarzanie żywności pochodzenia zwierzęcego, np. rozbiór, krojenie i mielenie mięsa, a także produkcja produktów mięsnych, mlecznych, rybnych, jajecznych.

Ilość produktów roślinnych lub zwierzęcych pochodzących z własnej uprawy, hodowli lub chowu, użytych do produkcji danego produktu ma stanowić co najmniej 50% składu tego produktu, z wyłączeniem wody.

Basia:
Jak długo w opisach się trzymasz terminologii spozywczej: herbatka, syrop, dzem, smarowidło, to się mieścisz bez problemów w rolniczym handlu detalicznym. Jednak to oznacza, że sпrzedajesz albo sama, albo przez internet, nie wstawiasz do cudzego sklepu.

Pozdrowienia :-)

alla:
Basiu, tyle to ja wiem, bo przecież nabiału też nie mogę wstawiać do sklepów, to znaczy nie mogłam bo od 01.01.2019 to się zmieniło, teraz mogę ... ale nie chcę :-)
Zakładając ten post, myślałam że może ktoś już sprzedaję zioła na przykład jako herbaty, pod szyldem tej działalności i się podzieli jakie warunki ( w rzeczywistości ) trzeba spełnić żeby zadowolić sanepid + jak wyglądają kontrole rutynowe, bo działalność nabiałową kontroluje tylko PIW a z sanepidem do czynienia jeszcze nie miałam ... miałam ale w tam tym życiu, miastowym :-) a to inna bajka.

Madaa:
Witam serdecznie.
Czy już coś się wyjaśniło w temacie RHD? Jestem bardzo ciekawa wymagań sanepidu :)

Pozdrawiam

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

Idź do wersji pełnej