Autor Wątek: ćwiczenia oczu  (Przeczytany 20126 razy)

Offline stukam kopytkami

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
Odp: ćwiczenia oczu
« Odpowiedź #30 dnia: Luty 28, 2013, 08:01:28 »
Cytat: Ulq
... Ale czasami ładnie wyglądają i pachną ziemią, taką jakby zdrową marchewką. Nie umiem dobrze tego opisać, zwyczajnie porównuję do zapachu marchewek z mojego ogródka. ; D

Kiedyś kupiłam buraki w B, które "pachniały" ziemią. Po ugotowaniu pachniały mniej, ale po przygotowaniu sałatki niestety smakowały ziemią. Okropnie. Nie jadłam tego, bo smak ziemi był za mocno przebijający. Potem natknęłam się na info, że warzywa są zalewane w celu konserwacji czymś co pachnie jak ziemia.
Dlatego, to co napisałeś Ulq powyżej nie jest dla mnie wyznacznikiem.

Offline Popyrtany

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #31 dnia: Luty 28, 2013, 17:21:57 »
Czego nie zrobią jeszcze w tych sklepach, żeby zachować "naturalne" pozory? : ddd

Ja tam nie mówię, że są jakieś wspaniałe te marchewki. Raz się trafią słodkie jakby ktoś w cukrze maczał, a raz dobre, marchewkowe marchewki, ale ciężko cokolwiek wybrać chyba. Pewnie najlepiej pojeść sobie z jednego sklepu, potem z drugiego i następnego. A na wiosnę zasadzić. :D Ale bardzo duże pole by to musiało być, żeby na cały rok starczało, i to jeszcze dla całej rodziny! ;)

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #32 dnia: Luty 28, 2013, 18:10:59 »
Ja też sie zapisałam bo coraz dalej odsuwam czytany tekst od oczu aby złapać ostrość  :-\

Moje koleżanki z dawnej pracy mawiały, że one mają dobry wzrok, tylko jakoś za krótkie ręce.

Jak mi się ręce skończą to chyba przyjdzie czas na gogle ;-)

Pozdrowienia :-)

Offline Mama

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
    • Aga Radzi
« Odpowiedź #33 dnia: Luty 28, 2013, 20:36:24 »
Całe szczęście syn nie musi miec mocniejszych szkieł.
Co prawda troche wzrok sie pogorszył, ale nie ma potrzeby zwiekszać.
Ma niepełne -2.

Natomiast ja + 0,5 jak przed 3 laty. Nie zamierzam na razie kupować okularow, jeszcze kawałek ręki mam w zapasie  ;D
Bardziej martwiłam się, że te cienkie naczynka przy spadkach ciśnienia nie dotleniaja siatkówki.

Kiedys już tak było że wszystko co normalnie było po lewej widoczne stało się czarne, chwilowe niedotlenienie siatkówki.

I znowu kłania się ruch fizyczny. Pani powiedziała: "najpierw psuje sie wzrok a później kłopoty z pamiecią" generalnie mózg niedotleniony, nieodżywiony

W każdym razie jak nie chcę być ślepa i głupia to kiedy spada mi cisnienie mam poćwiczyć, poruszać się i lenia przegonić  ;D
Jeżeli w naturze występuje jakaś choroba to natura ma na nią lekarstwo !!!
Współtworze http://1000roslin.pl/
Prywatnie http://agakrok.blogspot.com/
Służbowo https://www.szm-melisa.pl/

Offline Popyrtany

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #34 dnia: Marzec 01, 2013, 09:32:23 »
No więc syn ma wadę podobną do mojej. ; ) Okularów użwam tylko do jazdy samochodem. Wtedy włącza się mi HD i jestem zdziwiony, że można tak dobrze widzieć rzeczy, ale nie mam zamiaru ich nosić, bo zwyczajnie z wady 0,5 zrobiła się mi 1,0 w nie cały rok. Bez okularów, ale ciągle nie dbając o oczy zniszczyłem je o kolejną nie pełną dioptrię na przestrzeni około 4 lat.

Offline robin

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #35 dnia: Marzec 13, 2014, 23:05:19 »
I jak wam z Batesem idzie? Akurat mi się przypomniało, odgrzebię sobie książkę.. Z tego co pamiętam tam rozluźnianie oczu było kluczowe.

Offline Jerome1693

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #36 dnia: Maj 03, 2014, 14:26:02 »
Gimnastyka oczu jest bardzo ważna. Moja okulistka za każdym razem przy kontroli mi powtarza, żebym ćwiczyła oczy, tzn. patrzyła na przedmioty postawione blisko i daleko, tak na zmianę. Poza tym każe mi "wywracać oczami" :P, co wygląda tak, że patrzę jak najmocniej się da w prawo, lewo, do góry i w dół. Po takich krótkich ćwiczeniach, czuję, że moje oczy są wypoczęte.

« Ostatnia zmiana: Sierpień 18, 2014, 15:02:00 wysłana przez Jerome1693 »