Autor Wątek: ćwiczenia oczu  (Przeczytany 22650 razy)

Agnieszka*

• Gość
Odp: ćwiczenia oczu
« Odpowiedź #15 dnia: Lutego 17, 2012, 08:03:08 »
Ulq
To jak nie ma możliwości robienia soku,to jedz marchew.Przy okazji znajdź sklep,gdzie codziennie jest dostawa świeżego soku z marchewki.Taka buteleczka kosztuje do 3 zł.
Na prostą postawę dobry jest pajączek,takie szelki.
Miłego dnia:)

Offline Popyrtany

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #16 dnia: Lutego 28, 2012, 17:18:04 »
Własnie staram się zjeśc jedną marchew raz dziennie. Co do sklepu to popytam gdzieś, moze się znajdzie taki. :> Mieszkam obok małego miasta więc może być ciężko.

Agnieszka*

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: Lutego 28, 2012, 18:51:41 »
Ulq
Jedna marchewka,to zdecydowanie za mało.
Moje dzieciaczki ćwiczą jogę oczu(dzięki Ineslik),a ja przy okazji z nimi.
Warto pamiętać,ze będąc na spacerze też ćwiczymy oczka patrząc raz daleko,raz blisko.

Offline Popyrtany

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #18 dnia: Lutego 28, 2012, 19:33:47 »
No, tak samo jadąc samochodem, autobusem, jako pasażer... Raz dalej, raz bliżej, jeszcze szybko obraz ucieka, inne samochody przejeżdżają...
Po za jedną marchewką zawsze jakaś surówka, no i te marchewki małe nie są, postaram sięzrobić zdjęcie jakiegoś ładnego okazu bo w tym roku poszły po garah, że tak powiem. Wyglądają jak jakieś modyfikowane gentycznie. : D część to w ogóle w ziemi została bo się złamały i wyjśc nie chciały. : )

No cóż, tylko dorwać kogoś kto dostarcza ten soczek codziennie, świeży. Skoro ok. 3 zł to kosztuje, no to pewnie jedna porcja za te 3 zł wystarczy dziennie, więc byłoby to dobre rozwiązanie. W restauracjach gdzie można dostać sok ze świeżych warzyw to wychodzi 5 zł za 200ml tak, że bez specjalnych fajerwerków.

Agnieszka*

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: Lutego 29, 2012, 09:21:49 »
Ulq
Zazdroszczę Ci tych marchewek.Ja kupuję,do tej pory przerobiłam już z 60-80 kg.W zeszłym roku miałam kiepską marchewkę i jeszcze przyplątała się marchew pastewna.Na pewno znajdziesz sklep,do którego przywożą taki sok,w marketach też są.
U siebie zauważyłam poprawę,a syn ma pogorszenie i ma teraz +3 i +1,5.
Czy jogę dla oczu należy wykonywać w okularach czy bez?

Offline Popyrtany

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #20 dnia: Lutego 29, 2012, 13:36:59 »
Ogólnie nie nalezy nosić okularów, jesli chce się leczyć swój wzrok. Twierdzi tak wielu ludzi którzy są po stronie tych, którzy leczą oczy a nie udają, że wszystko jest ok, zwiększając raz po razie szkła na mocniejsze. Sam chodzę bez okularów i czuje się dobrze. Znajomy z taką samą wadą ma cały czas swoje na nosie i mówi, ze nie dałby sobie teraz bez nich rady bo ma za dużą wadę. Ja sobie daję jakoś rade - tu chodzi o przyzwyczajenie się.

Powiedziałbym, że tym bardziej przy ćwiczeniach zdejmowałbym okulary skoro ktoś w nich chodzi, bo przecież ćwiczac musimy wykonywać prace. Okulary wyręczają oczy z jakiejkolwiek pracy. To jak ćwiczyć bieganie jeżdżąc samochodem. ; )

I tak jak oczy rozleniwiają się i przyzwyczajają do szkieł tak samo ludzie za bardzo przyswyczajają się do 4 kółek i jeżdżą nimi do sklepów oddalonych po 200 metrów od miejsca zamieszkania. Efekty potem widać. ; )

Agnieszka*

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: Marca 01, 2012, 09:18:01 »
No właśnie,syn nie miał okularów przez 3 tyg i mówi,że db widzi,chociaż jest problem w szkole,bo niedowidział wszystkiego z tablicy dokładnie.
Dobrze,że został poruszony ten temat,bo już całkiem zarzuciłam ćwiczenia na oczka z dziećmi.

Offline Popyrtany

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #22 dnia: Marca 01, 2012, 17:22:00 »
Też nie dowidzę a najczęściej siedzę w ostatniej ławce. Tylko syn pewnie chodzi do podstawówki a ja szkoła średnia, dużo nadrabiam słuchem, coś tam zobacze, ewentualnie rzuce okiem do sąsiada i sobie radze. Jak mam czasto staram się dopatrzyć to, co wiem że jest w danym miejscu bez mrużenia oczu. Zresztą, wiedząc co jest napisane widzimy lepiej niż nie wiedzac co tam pisze, a jest to sposób na wychodzenie z krótkowzroczności - przynajmniej tak mi zalecano. Na matematyce często chodzę pod tablice, zeby spisywać - za dużo tego wszystkiego po prostu. Reszta lekcji to głównie dyktowanie itd i tablica nie jest potrzebna.

Dlatego jakoś specjalnie nie poradze tutaj niczego konkretnego, ale biorąc pod uwagę fakt że mam wadę 2 dioptrii a syn chyba mniejszą, to może zwykła przesiadka w ławce, do przodu pomoże? Niech stara się widzieć bez mrużenia oczu to co jest na tablicy. A jak już nie da rady to niech zakłada okulary tlko do patrzenia na tablice. Robiłem identycznie jakiś czas temu.

Tylko, gdy używałem w ten sposób okularów to nosiłem je też na codzień w domu. Efekt był taki, że po około roku wada się pogłębiła. Teraz okularów nie noszę w ogóle i od 4 lat pogłębiła się o tyle samo. Jest różnica, według mnie. : ) a myśle, że gdybym był mądrzejszy i robił ćwiczenia codziennie jakieś, plus rozluxniajace - skupił się bardziej na dobru oka to i może całkiem bym wstrzymał wade lub ją zmniejszył. Takie gdybanie tylko, w każdym bądź razie stosowanie się do rad niektórych okulistów jest niemądre. Pani u której byłem chce mi przepisać okulary i szkłach takich jaką mam wade. Więc jak zacznie mi się teoretycznie wzrok poprawiać to będę nosił za mocne okulary do moich oczu - tym samym męcząc je i uszkadzając. Więc noszenie takich okularów nie będzie sprzyjać niczemu. Jak już okulary to słabsze. Mam okulary słabsze o połowe. Zakładam je sporadycznie gdy oglądam film z napisami z dalekiej odległości i tyle. Wczesniej były też do samochodu ale zrezygnowałem też z tego. Oczy trzeba ćwiczyć, ale nie męczyć. I dawać im relaksu dużo bo pracują cały dzień.

Agnieszka*

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: Marca 02, 2012, 14:39:30 »
Ulq
Zostają ćwiczenia i dużo marchewki:)
Pozdrawiam

Offline Popyrtany

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #24 dnia: Marca 02, 2012, 17:17:28 »
Zdrowe odzywianie, unikanie dymu papierosowego (i nie tylko zresztą) a to już przedewszystkim w miejscach ze słabą wętylacją. Oczy suche po chwili, a w nowoczesnym świecie oczy oduczają sie częstego mrugania i nawilżania. Podobno głównym czynnikiem jest komputer i TV. :P Więc i unikajmy za długiego wpatrywania się w ekrany.

Offline Popyrtany

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #25 dnia: Marca 09, 2012, 13:53:27 »
No, marchewki powoli się kończą u mnie w piwnicy, ale i zima się kończy, więc zapas odkopię, chyba niedługo. Mam tutaj zdjęcie 2 chyb największych które mi zostały. Inne które były troche grubsze i dłuższe już zjedzone w zeszłym roku, bo najczesciej były złamane na pół i zaczynałyby gnić. :P

http://imageshack.us/photo/my-images/7/dscf4245l.jpg/

http://imageshack.us/photo/my-images/140/dscf4246t.jpg/

Mniej więcej długości buta o rozmiarze 43 są. Myślę, że w porównaniu z innymi naturalnie rosnącymi marchwiami są duże. Ogólnie rozmiarów takich kupnych, niewiadomo na czym i jak rosnących, z marketów. Jestem zadowolon. : >

« Ostatnia zmiana: Marca 09, 2012, 14:06:13 wysłana przez Ulq »

Offline `

• Dużo Pisze
  • IRONMAN-napędzany ziołami
« Odpowiedź #26 dnia: Lutego 13, 2013, 09:03:18 »
Ja kiedyś stosowałem metodę z książki Samoleczenie wzroku metodą dr.Bates'a
Na allegro http://allegro.pl/t-fingerbild-samoleczenie-wzroku-metoda-dr-batesa-i3010401456.html

Offline Mama

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
    • Aga Radzi
« Odpowiedź #27 dnia: Lutego 25, 2013, 18:04:55 »
Za 3 dni kolejna wizyta mojego 11 letniego syna u okulistki, już się boję  :'(
w wieku 8 lat - 0,5 rzadko nosił okulary mimo to wada po pół roku pogłębiła się Pani oczywiście powiedziała że to przez to ze nie nosił okularów, konsultowałam u 3 okulistów bo nie mogłam uwierzyć, najlepszy specjalista w mieście kazał od razu - 1 założyć, ale wróciłam do pierwszej Pani która wydaje sie być skrupulatna i tak chodzimy i za każdą wizyta mocniejsze szkła.

Teraz syn ma 11 lat i - 1,75 takie szkła dostał rok temu, powinniśmy byc na wizycie pół roku temu ale ja bałam się że dostanie kolejne szkła czyli - 2.  :(

Pewnie tak będzie teraz + opieprz ze nie przyszłam z nim wcześniej, wiem że źle zrobiłam, ale jestem załamana.

Mąż ma -1,5 ale tylko wieczorem zakłada okulary i to jak prowadzi auto i wada jest od wielu lat na tym samym poziomie, no ale on nie rosnie.

Teściowa ma - 7 a jej Matka straciła całkiem wzrok w wieku 60 lat, nie nosiła nigdy okularów :(

Jestem załamana jak to w takim tempie idzie i tak ma iść do 30 roku powiedziała Pani.

Kupiłam ksiażke Betsa, nie wiem co moge jeszcze dla dziecka zrobić aby uratować wzrok.

Jest wzorowym uczniem, znacznie wyprzedza swoją wiedzą rówieśników, pewnie dlatego ze ciągle siedzi w ksiażkach. Komputer, tv moje dzieci widzą tylko w niedzielę...

a latem rowery jak tylko pogoda pozwala.

Będę wdzieczna za wszelkie wskazówki

ps. marchewka z Biedronki będzie coś warta?, jakie inne dobre xródło wit A bo pewnie o to chodzi
Jeżeli w naturze występuje jakaś choroba to natura ma na nią lekarstwo !!!
Współtworze http://1000roslin.pl/
Prywatnie http://agakrok.blogspot.com/
Służbowo https://www.szm-melisa.pl/

Offline Popyrtany

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #28 dnia: Lutego 27, 2013, 15:50:30 »
Aronia i borówki. Aronie mi w tym roku zeżarło ptactwo i też poszukuję, ale pewnie poza allegro się nie znajdzie przetworów.

A po za tym, to trzeba nauczyć dobrych nawyków. Nie wolno mrużyć oczu, to przede wszystkim. Ja z końca sali na uczelni widzę na tablicę tak samo źle jak z pierwszej ławki. : P No i ćwiczenia oczu - będąc w naturze zdrowe oko porusza się, skacze z punktu do punktu etc. Technologia doprowadziła do tego, że raczej skręcamy głową niz oczami. Nie raz wystarczy mi pare spojrzeń na maksa w górę, w dół, w lewo, w prawo i po skosach a do tego pełen oddech przy każdym z tych ruchów i od razu lepiej się patrzy (nie, wada nie zmienia się nagle z 2 na 0,5 dioptria, ale czuć zwyczajnie ulge.)

Co więcej, czarna kropka podobno działa cuda. Nie odnalazłem jeszcze odpowiedzi dlaczego, ale na pewno ciemno czyni cuda. Bates chyba pisze, żeby po zmroku przebywać raz od czasu w pełni zaciemnionym pomieszczeniu.

Marchewki z biedronki/carrefoura też kupuję, bo teraz nie rozkładają straganów w zimie a po za tym nie wiadomo skąd marchewki na straganie są. Ale czasami ładnie wyglądają i pachną ziemią, taką jakby zdrową marchewką. Nie umiem dobrze tego opisać, zwyczajnie porównuję do zapachu marchewek z mojego ogródka. ; D

Offline Mama

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
    • Aga Radzi
« Odpowiedź #29 dnia: Lutego 27, 2013, 16:24:05 »
Tak się składa że mam aronie zamrożoną, sok z aronii i przetwory jableczno/aroniowe.
dzięki

Jutro wizyta, ciekawe co usłyszę  ::)
Ja też sie zapisałam bo coraz dalej odsuwam czytany tekst od oczu aby złapać ostrość  :-\
Jeżeli w naturze występuje jakaś choroba to natura ma na nią lekarstwo !!!
Współtworze http://1000roslin.pl/
Prywatnie http://agakrok.blogspot.com/
Służbowo https://www.szm-melisa.pl/