Autor Wątek: Rozgrzewające od zewnątrz  (Przeczytany 7950 razy)

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
Rozgrzewające od zewnątrz
« dnia: Września 14, 2011, 07:27:31 »
Czasami szalik to za mało, ale szalik plus stopy posmarowane olejkiem eukaliptusowym , to jak lato w środku zimy. Tradycje rozgrzewania od strony skóry sięgają oczywiście zamierzchłej przeszłości . Oto próbka
Esencja Karmelitańska to jeden z najstarszych i najsłynniejszych, złożonych leków europejskich o ponad 400 – letniej tradycji. Nazwa łacińska tego leku Spiritus Melissae compositus pochodzi od zawartości najcenniejszego olejku tej kompozycji jakim jest olejek melisy lekarskiej (Oleum Melissae).
W skład oryginalnej Esencji (odmiana franco germanicum) wchodzilo 6 olejkow eterycznych z nastepujących roślin:

- melisy lekarskiej (Melissa officinalis),

- cynamonu chińskiego (Cinnamomi cassiae),

- goździka (Syzygium caryophilli),

- gałki muszkatołowej (Myristicae fragrans),

- cytryny (Citrus limoni),

- kolendry siewnej (Coriandrum sativum).

http://www.albathyment.com.pl/new/pl/produkty/leki_argol%C2%AE/argol%C2%AE_essenza_balsamica_naturalny/historia_esencji_karmelitanskiej.html

a oto sklepowy przykład peelingu rozgrzewającego http://www.thesanctuary.co.uk/kyphi-nourishing-hot-sugar-scrub-details.htm

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
Odp: Rozgrzewające od zewnątrz
« Odpowiedź #1 dnia: Września 14, 2011, 08:20:27 »
No i jeszcze ciepły facet przy boku to pełna esencja ciepła :)

Pozdrawiam - Fresh
Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest  w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?

Offline halina1

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Września 14, 2011, 09:12:19 »
Eee, uzależniać się od faceta, lub kogoś innego.
Trzeba usprawnić krążenie i uzupełnić jod- między innymi smarując się jodyną na noc.

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #3 dnia: Września 14, 2011, 09:49:34 »
Tam od razu uzalezniać :) Wykorzystać   :) Inez jak chcesz to podesle ci maśc jaka zrobiłem z pedów sosnowych.
Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest  w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #4 dnia: Września 14, 2011, 09:53:51 »
Dzięki za propozycję, na razie trzymam się ciepło - joduję się szczerze. Podaj przepis dla ludzkości, proszę.

Rozgrzewanie jest nie tylko potrzebne dla uczucia ciepła, pomaga usuwać bóle stawów, mięśni. Przepisy na maści rozgrzewające w różnych autorskich odmianach możemy tu zamieścić.

Offline stukam kopytkami

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Września 14, 2011, 18:01:44 »
Ewidentny brak chłopa , śpię z kotem a raczej on ze mną  :) bo śpimy w łóżku.

Ale poważniej, do tej pory stosowałam ciepłe skarpety i szalik, ale zauważyłam znaczne podniesienie ciepłoty ciała, gdy dodatkowo ogrzewałam nerki. I tak myślę sobie, że powinnam się zaopatrzyć w chustę, szal lub jakiś pas chroniący nerki na jesień i zimę z naturalnego materiału.

Inna sprawa, z przyjemnością poczytam innych, którzy ratują siebie dogrzewaniem bezpośrednim lub ziołowym. 

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #6 dnia: Września 14, 2011, 19:37:04 »
Kiedys z pomocą Alchemika stworzyłem maść , która wspaniale rozgrzewa. Przepis:
pędy sosnowe(moga być suszone) lub zielone szyszki zalac olejem ( kokosowy) rozgrzanym do 50 stopni i trzymac w zaciemnionym miejscu 14 dni . Nastepnie przefiltrować dodać 10 gram propolisu ( rozgrzanego oczywiście) dodac olejki: mietowy , eukaliptusowy , pichtowy. wszystko solidnie wymieszać , po wychłodzeniu nalezy przetrzywmywac w lodówce. Sposób uzycia : jeśli przesladuje nas zimno to przed snem nalezy wysmarować specyfikiem : klatke piersiową , plecy , stopy i czoło załozyc cienka czapke i ułożyć sie do snu. Efekt (co potwierdza moja zona - zmarzluch) jest naprawde przyjemny , ponadto specyfik pomaga w kaszlu i przeziebieniach.

Ciepła- Robert

Offline krynia

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Września 14, 2011, 22:27:39 »
Magdaleno, a spotkałaś się z takim wynalazkiem, jak pas gorczycowy? Wypełnia się gorczycą przepikowany wzdłuż (w paski) uszyty pas z cienkiego, naturalnego materiału i już. Są też takie skarpety, rękawice i różne inne cuda. Można kupić, ale można uszyć samemu - taniej i "na miarę". Na plecki po prostu po prostu marzenie.

Offline Alchemik

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Września 14, 2011, 22:34:21 »
Dzięki Robert :)
szczerze... mi bardzo rzadko jest zimno - chyba że mam 40st. gorączki. Widocznie większość mego otoczenia ratuje się partnerami.

Maść z olejkiem z gorczycy białej bardzo dobrze rozgrzewa. Ale jeszcze nie miałem okazji wyrobić. Jak krynia mnie wyprzedziła - pas gorczycowy stosuje moj tata na obolałe okolice krzyża i niekiedy kładzie pod siebie do spania. Bardzo fajna sprawa:)
Podejrzewam, że korzeń chrzanu mógłby tu wskórać też co nieco, a także olejek pieprzowy. Ogniste to zioła, dają dużo ciepła.
Moja babcia okłada chore kolana liśćmi łopianu, mówi że jej w nocy cieplej - a na bolące nogi najlepiej je wygrzać :)

Pozdrawiam
Alchemik
Wszystko, co jesteś w stanie zrobić, czyń to z całą swoją mocą. Nie jutro. Teraz.

Offline stukam kopytkami

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Września 15, 2011, 09:53:56 »
Cytat: Fresh
pędy sosnowe(mogą być suszone) lub zielone szyszki zalać olejem ( kokosowy)

Mogę wtrącić swoje marne trzy grosze ? Lepiej zalać olejem sezamowym albo innym, który ma działanie rozgrzewające, bo olej kokosowy jest chłodzący. Ale jak się mylę to mnie popraw.

Offline stukam kopytkami

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Września 15, 2011, 09:55:42 »
Cytat: Krynia
Magdaleno, a spotkałaś się z takim wynalazkiem, jak pas gorczycowy? Wypełnia się gorczycą przepikowany wzdłuż (w paski) uszyty pas z cienkiego, naturalnego materiału i już. Są też takie skarpety, rękawice i różne inne cuda. Można kupić, ale można uszyć samemu - taniej i "na miarę". Na plecki po prostu po prostu marzenie.

Dziękuję Kryniu, że przypomniałaś mi o gorczycy. Uleciało mi to.
Bardzo chwalę spanie na skórze owczej, też daje ciepło i inaczej się śpi.

Offline stukam kopytkami

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #11 dnia: Września 15, 2011, 09:58:48 »
Cytat: Alchemik
Maść z olejkiem z gorczycy białej bardzo dobrze rozgrzewa. Ale jeszcze nie miałem okazji wyrobić. Jak krynia mnie wyprzedziła - pas gorczycowy stosuje mój tata na obolałe okolice krzyża i niekiedy kładzie pod siebie do spania. Bardzo fajna sprawa:)Podejrzewam, że korzeń chrzanu mógłby tu wskórać też co nieco, a także olejek pieprzowy. Ogniste to zioła, dają dużo ciepła.Moja babcia okłada chore kolana liśćmi łopianu, mówi że jej w nocy cieplej - a na bolące nogi najlepiej je wygrzać :)

Łopian ten sam , którego używa się w przypadku łuszczycy i jest polecany w przypadku chorych nerek. Chyba też coś na ten temat  kopiowałam odnośnie medycyny chińskiej.
A samo rozgrzanie gorącą kąpielą też pomaga, ale na chwilę niestety.

Moja przyjaciółka niemal na mnie krzyczy przypominając mi o imbirze. Z niego też można zrobić wyciąg olejowy i użyć do maści lub używać per se.
« Ostatnia zmiana: Września 15, 2011, 10:02:14 wysłana przez Magdalena »

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #12 dnia: Września 17, 2011, 19:15:52 »
pędy sosnowe(mogą być suszone) lub zielone szyszki zalać olejem ( kokosowy)

Mogę wtrącić swoje marne trzy grosze ? Lepiej zalać olejem sezamowym albo innym, który ma działanie rozgrzewające, bo olej kokosowy jest chłodzący. Ale jak się mylę to mnie popraw.

Nie zauważyłem efektu chłodzącego ( sprawdzałem na skórze) , ale pomysł z sezamowym jest warty sprawdzenia. Jak mi sie skonczy moja to kolejną zrobie na sezamowym.

Dziękuję - Robert

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #13 dnia: Października 10, 2012, 08:23:15 »
trochę inspiracji w temacie rozgrzewania
http://www.herbiness.com/przyprawa-do-piernika/

Offline stukam kopytkami

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #14 dnia: Października 10, 2012, 09:29:29 »
Nie zauważyłem efektu chłodzącego ( sprawdzałem na skórze) , ale pomysł z sezamowym jest warty sprawdzenia. Jak mi sie skonczy moja to kolejną zrobie na sezamowym.Dziękuję - Robert

Wg medycyny chińskiej olej kokosowy ma działanie wychładzające i tak sobie myślę, że jeśli połączy się go ze składnikami rozgrzewającymi to wyjdzie coś co będzie miało strukturę neutralizującą. Ale mogę się mylić - tak jak napisałam.

A z olejem sezamowym to dokładnie poczytaj, bo pewne źródła podają http://pl.wikipedia.org/wiki/Olej_sezamowy , że takiego oleju nie powinno się stosować w przypadku chorób skóry.
« Ostatnia zmiana: Października 10, 2012, 09:45:09 wysłana przez stukam kopytkami »