Autor Wątek: Kurs internetowy towaroznawstwa zielarskiego Amicorum  (Przeczytany 18966 razy)

Offline pola20jawor

• Nowy
  • *
Kurs internetowy towaroznawstwa zielarskiego Amicorum
« dnia: Września 17, 2018, 11:47:38 »

Offline Alinge

• Więcej Pisze
Odp: Kurs internetowy towaroznawstwa zielarskiego Amicorum
« Odpowiedź #1 dnia: Września 17, 2018, 13:04:17 »
Amicorum - moja koleżanka jest ich uczennicą i była zadowolona.  Nie ma ściemy, nie ma lipy . Bardzo dobrze skonstruowana platforma uczeń-wykładowca.

Popatrz jeszcze na kurs online,  w naszej kolebce czyli w Międzyborowie, to tam, wielu z nas rozpoczęło swoją zielską edukację. http://espz.pl/towar.htm

pzdr

Offline Vereinigten

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Września 20, 2018, 21:31:07 »
Fascynujące. Ciekawe czy chirurgii też można uczyć się internetowo...
Blog o roślinach leczniczych i ich wykorzystaniu. http://www.manualzielarski.pl/

Offline zielarz polski

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Września 20, 2018, 21:58:16 »
Pewnie, że to nie jest rozwiązanie idealne (osobiście ogólnie e-learning w pełnym wydaniu mnie też nie przekonuje) ale co to za porównanie?
Chyba nie chcesz powiedzieć, że swoje studia możesz porównać do specjalizacji z chirurgii?

Offline pola20jawor

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Września 21, 2018, 11:14:20 »
Alinge - dziękuję bardzo za odpowiedź.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Września 21, 2018, 13:24:25 »
A Vereingtenowi stuknęło 500 na liczniku.

Gratulacje :-)

Offline Vereinigten

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Września 21, 2018, 14:37:50 »
Basiu, mi nie chodzi o liczby. Towaroznawstwo jest taką nauką, że dany przedmiot musisz mieć w ręku. Zdjęcia na ekranie nie powąchasz, nie posmakujesz, nie poznasz faktury, ani przeróżnych innych cech organoleptycznych. Jestem przeciwnikiem tego typu rozwiązań. Szkolenia w formie webinariów owszem, ale nie całe kursy zakończone dyplomem - naprawdę jesteście za taką formą nauki i późniejszym wypuszczaniem takich absolwentów na szerokie wody, aby kształtowali wizerunek osób zajmujących się roślinami leczniczymi?
Blog o roślinach leczniczych i ich wykorzystaniu. http://www.manualzielarski.pl/

Offline wzuo

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Września 21, 2018, 14:41:01 »
Basiu, mi nie chodzi o liczby. Towaroznawstwo jest taką nauką, że dany przedmiot musisz mieć w ręku. Zdjęcia na ekranie nie powąchasz, nie posmakujesz, nie poznasz faktury, ani przeróżnych innych cech organoleptycznych. Jestem przeciwnikiem tego typu rozwiązań. Szkolenia w formie webinariów owszem, ale nie całe kursy zakończone dyplomem - naprawdę jesteście za taką formą nauki i późniejszym wypuszczaniem takich absolwentów na szerokie wody, aby kształtowali wizerunek osób zajmujących się roślinami leczniczymi?

Czy nie ma tam jakiś praktyk obowiązkowych? Tak jest w wielu kursach, że jest część teoretyczna w internecie + praktyka u kogoś, np. w sklepie itp.

Offline jolkaj

• Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Września 21, 2018, 15:09:11 »
Nie wydaje mi się wzuo by tak było. To nie są cechy rzemieślnicze żeby były odbywane praktyki w jednostkach zewnętrznych. Robiłam towaroznawstwo e-learning w Międzyborowie i w owym miejscu byłam tylko raz -zdać egzamin. Przekonana jestem że gdyby nie to forum to żaden tzw e-learning niczego by mnie nie nauczył. Myślę, że są to produkty "dla papierka" Owszem ma to sens o ile jest tylko pierwszym krokiem umożliwiającym pracę w zawodzie.
Warto być uczciwym, choć nie zawsze się to opłaca. Opłaca się być nieuczciwym, ale nie warto. Prof. Bartoszewski

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Września 21, 2018, 19:48:24 »
Ja akurat robiłam "towaroznawstwo" w Międzyborowie razem z chodzeniem na warsztaty i myślę, że to było bardzo fajne połączenie.

Materiały do przeczytania i odsłuchania są solidne i objętościowe. Jeśli człowiek chce je rzeczywiście zrozumieć, szczególnie część anatomiczną i fizjologiczną, to bez Wikipedii (ilustracje są z Wikipedii i objasnienia do nich dalej też) lub przygotowania medycznego nie da rady. Żeby je przeczytać i odsłuchać ze zrozumieniem, to trzeba na to poświęcić ładnych kilkanaście godzin netto.

Zgodzę się, że należy przeprowadzić jakies zajęcie praktyczne, szczególnie, że nazwa "towaroznawstwo" do czegoś zobowiązuje. Zgodzę się, że towaroznawca nie musi znać szczegółów zastosowania jakiejś rośliny, ale powinien umieć ją zidentyfikować i ocenić jakość dostarczonego towaru. W zasadzie, to gdyby nie wymagania prawa farmaceutycznego co do nazwy kursu i papierka, to powinno się to nazywać "podstawy fitoterapii". Formalnie fitoterapeuta nie musi być zielarzem, to znaczy, że nie musi ganiać po łąkach i lasach skubiąc roślinki, ale, co to byłby za fitoterapeuta...

Teoretycznie do sprzedawania w sklepie zamkniętych torebek wystarczy umiejętność czytania napisów na torebkach, przecież ich się nie otwiera przed sprzedażą.

Ogółem bez dostosowania prawa farmaceutycznego i ustawy o zawodzie lekarza do możliwości racjonalnej współpracy z "innym personelem ochrony zdrowia" cały czas będziemy się bujać w szarej strefie, mimo nawet najlepszej woli ze wszystkich zainteresowanych stron.

Lekarze bez oporów ze strony polityków współpracują z fizykoterapeutami, rehabilitantami, teoretycznie mogą mieć prawo do oficjalnego rozszerzenia swojego arsenału środków, szczególnie w stanach przewlekłych. Formalnie mamy Farmakopeę Europejską, w której ciągle jest ileś ziół oficjalnie do dyspozycji lekarza i farmaceuty. To powinno oznaczać, że lekarz wypisuje receptę, a pacjent wie, dokąd z nią ma pójść, gdzie mu od razu całość zmielą i zmieszają i wydadzą w porządnym opakowaniu.
Wtedy rzeczywiście sprzedawca w zielarni powinien coś wiedzieć więcej, niż jak odczytać napis na torebce.

Pozdrowienia :-)

Offline pola20jawor

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: Września 22, 2018, 18:00:23 »
Nie sądziłam, że jednym pytaniem o ocenę wyżej wymienionego kursu wywołam taką burzę.
Oczywiście mam świadomość ogromnej różnicy między kursem stacjonarnym, a internetowym i nie w tym celu zadałam pytanie aby mi to wyjaśniać. Jako osoba nie znająca środowiska chciałam się dowiedzieć o jego wiarygodność.
Kursy e-learningowe powstały z różnych powodów:
1) zarobkowych - nie trzeba tego tłumaczyć,
2) umożliwiają zdobycie szybko uprawnień, które pozwolą na otwarcie sklepu zielarsko-medycznego lub zatrudnienie się w takim sklepie,
3) dostęp do wiedzy dla osób, które z różnych powodów nie są w stanie jeździć na zjazdy stacjonarne (osoby niepełnosprawne, osoby opiekujące się osobami zależnymi itp.)

To, czy ktoś ma zamiar się uczyć i poszerzać swoją wiedzę, jak i to, czy ktoś tę wiedzę, a raczej jej brak wykorzysta w sposób nieodpowiedzialny (szkodząc innym, środowisku) jest już sprawą indywidualną.

Pozdrawiam,

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #11 dnia: Września 22, 2018, 18:29:46 »
To nie burza, to rozmowa i wymiana poglądów :-)

Jako początek drogi zielarskiej kurs towaroznawstwa zielarskiego może być, przecież kazdy jakoś zaczynał, ale nie należy się na tym zatrzymywać.

Offline jolkaj

• Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #12 dnia: Września 24, 2018, 12:36:58 »
Basiu Ty robiłaś towaroznawstwo stacjonarnie, ja e-learning. To nie jest to samo. Twój kurs był zdecydowanie wartościowszy. Dr zabiera się za kolejne stacjonarne kursy by odkopać dawne zielarstwo. Myślę, że kiedyś wszyscy z forum gdzieś się jeszcze spotkamy :)

pola20jawor dałaś temat dość luźny więc każdy ma prawo napisać swoją opinię. Mi słowo "burza" źle się kojarzy w połączeniu ze słowem "wywołałam" więc napiszę za Basią. Temat nie jest burzą a wymianą nie tylko poglądów a  spostrzeżeniem opartym na własnych doświadczeniach. W żadnym wypadku nie twierdzę, że nie będziesz zgłębiać wiedzy i spoczniesz na e-learningu :)
Warto być uczciwym, choć nie zawsze się to opłaca. Opłaca się być nieuczciwym, ale nie warto. Prof. Bartoszewski

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #13 dnia: Października 01, 2018, 13:20:19 »
Formalnie to był e-learning, formalnie warsztaty na żywo nie były podstawą do zaliczeń. Ja to po prostu miałam połączone w czasie jedno z drugim, z czego się bardzo cieszę.

Offline Paul_ink

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: Stycznia 06, 2020, 01:12:18 »
Czy ktoś z Was kończył ten kurs towaroznawstwa zielarskiego
http://www.naukowcy.org.pl/towaroznawstwo-zielarskie/
http://www.naukowcy.org.pl/towaroznawstwo-zielarskie/
Znajoma rok temu kończyła u nich kurs i była ogólnie zadowolona. Założyła swój sklep zielarski, więc papiery wydają oki, bo sprawdzali ją z inspekcji farmaceutycznej. Materiały podobno rzeczowe i konkretne. Kurs robiła ok 3 tyg. Macie jakieś doświadczenia z tą firmą?
Jestem na macierzyńskim i postanowiłam podnieść swoje kwalifikacje  :P