Autor Wątek: Zdrowy materac z naturalnych materiałów  (Przeczytany 2293 razy)

Offline monikd

• Nowy
  • *
Zdrowy materac z naturalnych materiałów
« dnia: Czerwiec 20, 2018, 14:07:47 »
marzę o wymianie domowych materacy na te z naturalnym wsadem. Myślę o sianie ( czy się nie odkształci?) albo słomie ( czy nie za twardy a może mix) lub z innych materiałów..
Czy ktoś może ma taki lub sam zrobił i jest zadowolony?
Będę wdzięczna za wszelkie pomysły:)

Offline Lutka

• Średnio Pisze
Odp: Zdrowy materac z naturalnych materiałów
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 20, 2018, 15:03:55 »
Za czasów uczęszczania do technikum wynajmowałam pokoik gdzie gospodarze szczodrze napychali siennik w łóżku sianem i słomą.
Jak się spało?
Pachnąco. Ale rano, mimo niewielkiej wagi (45kg) budziłam się w dołku. I znowu gospodarze dopychali siennik, a ja znowu rano w dołku.
Myślę, że dobrze by było uszyć w poszwie tunele tak, by materiał którym będzie napychany "siennik" nie przesuwał się łatwo, a ponadto położyć go na czymś twardym - płyty, deski...

Offline kardamonek

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 21, 2018, 10:54:20 »
Najtaniej: Poszukać w sieci łuski gryki. Uszyć samodzielnie materac i nasypać łusek. O łusce gryki i jej właściwościach sporo w sieci informacji. Na forum tez była omawiana.

Offline docent

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
  • jesteśmy tu oboje, ja śpię a Ty się śnisz
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 22, 2018, 10:59:23 »
trzeba tez wziąć pod uwagę kurz, który sie pojawi w trakcie użytkowania takiego materaca, a o tym co tam żyje nie wspominam. Raz spałem na takim sienniku i nigdy więcej, ale ja to alergie mam na kurz sienny.

Offline eni

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 16, 2018, 17:29:48 »
Wlasnie jestem przed wyborem materaca i zastanawiam sie: piankowy lateksowy czy sprezynowy??? Poczatkowo chcialam kupic piankowy ale podobno moga zawierac zwiazki szkodliwe dla zdrowia. Moze macie jakies sugestie? Na jakich wy spicie?