Autor Wątek: Tyle tych ziół na nerwicę - co wybrać?  (Przeczytany 1840 razy)

Offline 12345

• Mało Pisze
  • **
Tyle tych ziół na nerwicę - co wybrać?
« dnia: Maja 26, 2018, 15:45:41 »
Mam nerwicę lękową o łagodnym nasileniu. Które z tych poniższych ziół będzie najskuteczniejsze w moim przypadku, bo tyle tego jest, że już sam nie wiem co wybrać. Nie chcę też łączyć wszystkiego na raz, bo za drogo to wychodzi...

Ashwaganda 300mg - wyciąg KSM
Kozłek lekarski - 360mg, wyciąg tabletki
Nalewka kozłkowa
Nalewka melisowa
Nalewka dziurawcowa
Żeńszeń koreański, syberyjski - wyciąg tabletki
Męczennica lekarska zioło do zaparzania
Różeniec górski, tabletki
Schizandra wyciąg w tabletkach

Offline kuneg

• Mów mi Małgorzato :)
  • Dużo Pisze
Odp: Tyle tych ziół na nerwicę - co wybrać?
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 26, 2018, 22:27:44 »
Dziurawiec odradzam w lecie, bo może wystąpić fotouczulenie, ale na jesień i w zimie, to jak najbardziej.

Ja wolę stosować preparaty złożone.

Żeńszeń, różeniec i cytryniec (Schisandra), to adaptogeny. Działają pobudzająco i nie zaleca się brania ich późnym popołudniem i na wieczór, bo pobudzją jak kawa. Ashwaganda też właściwie jest adaptogenem, ale nie wypróbowałam jej na sobie. Jeżeli chcesz iść w kierunku adaptogenów, to jeszcze wąkrotę azjatycką dopisz do listy. Pozostałe zioła możesz stosować również wieczorem.

Wymienione zioła wypróbuj po kolei, bo i tak trzeba co jakiś czas zmieniać zestaw, aby organizm się nie przyzwyczaił, żeby nie musieć zwiększać dawek "w nieskończoność". Możesz też rano braż adaptogen, a na wieczór któreś z pozostałych dla wyciszenia przed snem.
Nigdy wcześniej wiedza nie była tak łatwo dostępna i tylko od nas zależy, czy z niej skorzystamy.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Maja 26, 2018, 23:00:55 »
Widzę, że bierzesz ekstrakty lub nalewki, a nie zioła w postaci sieczki.
O ile nie miałabym zbytnich oporów przed mieszaniem ziół, pod warunkiem zachowania rozsądnej dawki mieszanki, to mieszania ekstraktów chyba nie należałoby robić bez zastanowienia. Można sobie wyobrazić, że jednego dnia coś, a drugiego dnia coś innego.

Problemem z ekstraktami z adaptogenów jest to, że one najczęściej są robione pod kątem pobudzania i dlatego, jak pisała kuneg nie nalezy ich brać na noc. Ogółem nie wiem, czy dla Ciebie lepsze są zioła uspokajające typu melisa czy kozłek, czy pobudzające typu żeńszeń / witania. To chyba musisz sama ustalić na własnej skórze.

Pozdrowienia :-)

Offline kyciek

• Średnio Pisze
    • Ziołolecznictwo
« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 09, 2019, 19:10:33 »
Może się komuś przyda:

W moim stosowaniu rano pobudzacze, wieczorem uspokajacze, ale to chyba wielu tak robi.

Co do witanii - stosuję wieczorem w mieszance uspokajająco-nasennej:)

Krzysztof

Offline LukaszekPL

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: Maja 22, 2019, 19:56:02 »
zadne z tych ziol co podales nie bedzie raczej za dobre, melisa dziala odwrotnie niz podaja, zwieksza nerwice lekowa. najlepsze co narazie polecam to, cwiczenia fizyczne, muzyka prawdopodobnie jakis hard rock metal taka ktora na nas dziala, substancje dopingujace typu cardarine i aicar, i polypodium vulgare klacze i ziele , moze zen szen indyjski,  i ewentualnie testowo z tych: moze gallium verum(to predzej raczej niz mniszek) na etanolu 30procent i drzewo zmielone debu i szczec ziele i korzen i mniszek ziele i korzen z lodygami. aha i chyba bylica alpejska na etanolu 30procent. wiele ziol jest trujacych, ja po kozlku zle sie bardzo czuje, stawy strzelaja itp, to znaczy raczej ze moj organizm wykrywa jakies substancje trujace w nim i reaguje, u ciebie to moze byc zamaskowane.   jak cos to piszcie do mnie wiadomosci prywatne, moge wam powysylac te rozne ziola, i pozbierac i potestowac wiele roznych ziol jakby mi ktos oplacil troche np wyjazd gdzies do np ameryki poludniowej.

Offline LukaszekPL

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: Maja 22, 2019, 19:58:26 »
aha i co do dziurawca to najlepszy dziurawca to chyba jest korzen taki czerwonawy, i mozliwe ze najlepszy gatunek dziurawca to nie ten pospolity tylko jakies rzadsze, i pewnie ich korzenie.