Autor Wątek: Sulforafan  (Przeczytany 1182 razy)

Offline tomczan

  • Więcej Pisze
  • ****
  • Wiadomości: 453
Sulforafan
« dnia: Maj 22, 2018, 00:13:30 »
Natknąłem się właśnie na informację o tym, że sulforafan usuwa z mózgu płytki amyloidowe. Jeden z wielu plusów tej substancji.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29714053

Może kogoś to zainteresuje :)

Cytuj
Prekursorem owej drogocennej dla naszego zdrowia substancji jest glukozynolan, a dokładniej glukorafanina, która ulega reakcji hydrolizy przy udziale odpowiedniego katalizatora - mirozynazy. Enzym ten uwalniany jest w trakcie rozdrabniania tkanki roślinnej. Niestety z łatwością też ulega procesowi denaturacji w czasie gotowania, co znacznie obniża wydajność powstawania aktywnego sulforafanu.
http://biotechnologia.pl/biotechnologia/sulforafan-najwieksze-bogactwo-brokulow,15837

Mam trochę pomrożonych kiełków brokuła i tak sie zastanawiam, rozmrożenie niszczy tkankę roślinną? czy dzięki temu procesowi w rozmrożonych kiełkach pojawi się więcej sulforafanu? ;D
Polecam:http://www.biostrefa.pl/ żywność, zioła, kosmetyki :)

Offline docent

  • Ekspert forum
  • Dużo Pisze
  • ****
  • Wiadomości: 1129
  • jesteśmy tu oboje, ja śpię a Ty się śnisz
Odp: Sulforafan
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 22, 2018, 08:28:38 »
samo rozmrożenie nie niszczy tkanek ale zamrażanie już tak ;) tzn. jego sposób. Efektywna degradacja tkanek  występuje, gdy ochładza się/ zamraża bardzo wolno, wtedy woda krystalizuje w dużych kryształach i rozsadza to strukturę roślinną/zwierzęcą. Pewnie dlatego niektóre owoce najlepsze są po przymrozkach  ;D. Prędkość zamrażania możesz sterować w pewnym zakresie temperaturą, jej różnica to siła napędowa procesu czyli mała różnica -wolniej chłodzisz-większe kryształy. Należy przy tym uwzględnić, że woda zawarta w tkance nie jest wodą czystą tylko jest to roztwór, pewnych związków, soli, cukrów... itp, zatem istnieje wysokie prawdopodobieństwo, że w temperaturze 0 stopni, woda nie skrystalizuje. Gdzieś czytałem, że -3...-6 dla tego typu surowców i będzie ok :)

Offline Darshan

  • Średnio Pisze
  • ***
  • Wiadomości: 166
Odp: Sulforafan
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 23, 2018, 10:38:21 »
W kiełkach brokułów  jest podobno ok 20 razy więcej sulforafanu niż w samych brokułach. Kiedyś czytałem, że rozdrobnienie obu surowców i pozostawienie na ok 40min umożliwia połączenie dwóch substancji, które dopiero wtedy tworzą sulforafan. Zniszczenie struktur tkankowych przez zamrażanie prawdopodobnie daje podobny efekt pod warunkiem, że nie jest wcześniej obrabiany termicznie. Ale nie jestem pewien bo widywałem sprzeczne informacje na ten temat.

Tu znajdziesz częściową odpowiedź :
http://www.medonet.pl/zdrowie/diety,brokuly---warzywo-przeciwnowotworowe,artykul,1690462.html

Offline legume

  • Nowy
  • *
  • Wiadomości: 1
Odp: Sulforafan
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 07, 2018, 11:54:44 »
Cześć!
Czy macie może jakieś rzetelne artykuły na temat działania tej substancji? :) Bardzo mnie to zaciekawiło!

Offline zielarz polski

  • Moderator
  • Dużo Pisze
  • ****
  • Wiadomości: 773
Odp: Sulforafan
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 07, 2018, 18:03:47 »
Może po prostu przeczytaj artykuły z linków podanych w poprzednich postach.