Autor Wątek: korporacje i żywność  (Przeczytany 24817 razy)

Offline werbena

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 1256
Odp: korporacje i żywność
« Odpowiedź #15 dnia: Lipca 29, 2016, 13:15:28 »
"Co to jest glutaminian sodu, czyli MSG, czyli sól jednosodowa, monohydratu a-LL glutaminianu sodu, czyli E- 621.

Kwas glutaminowy został wyizolowany w 1866 roku z glutenu pszenicy przez niemieckiego naukowca Karla Ritthausena. Strukturę związku opracowano w 1890 roku. Nie wiadomo dlaczego, niektóre źródła podają, że MSG zostało uzyskane w 1908 roku przez japońskiego badacza Kikune Ikieda. Badacz ten odkrył fakt poprawiania smaku po MSG.

Niestety związek ten miał zupełnie inną chemiczną strukturę - kwasu, od tego syntetyzowanego, tj. glutaminianu sodu.

W związku z faktem, że MSG wpływa na podkreślenie wartości smakowych, w formie zsyntetyzowanej jest podawany do wszystkich prawie produktów spożywczych. Obecnie produkcja przekracza 400 000 000 kg. Dodawany jest do wszystkiego: przyprawy do mięsa, soli ziołowych, czosnkowej, jest w sosach w proszku, gotowych sosach w słoikach, zupach w proszku, keczupie, czipsach i masie innych produktach, które maja silny smak i zapach.

Niestety, jest to to samo, co z kwasem salicylowym, bezpiecznie stosowanym w medycynie przez 2000 lat, i syntetyczną pochodną, acetylosalicylem czyli aspiryną, także bezmyślnie wprowadzoną do medycyny, bez przeprowadzenia odpowiednich badań.

Burger King
Glutaminian sodu znajduje się we wszystkich kurczakach tej firmy: Cripsy Chicken Patty, Tendercrisp Chicken, nawet BK Burger Patty zawierają E-621. Burger stosuje hydrolizowane substraty kukurydzy, soi i pszenicy, wszystkie zawierają ukryte formy MSG. To samo w Kiełbasa Patty, Ranczo, Ken Fat, Rancho Dressing.

Mc Donald
Pomimo, że kierownictwo zaprzeczyło używania do swoich produktów MSG, w rzeczywistości znajduje się w przyprawach do kanapek, autolizowanych ekstraktach z drożdży, w sosach, rancho Big Mac. Podobnie Chili Lime Tortilla - placki ziemniaczane, frytki.

Pizza Hutt
Pizza Hutt zawiera MSG zarówno w cieście, jak i kurczakach szczególnie w skrzydełkach np. chrupiące Wingd and Wings zawierają różne koncentracje glutaminianu. Jak każdy może sobie przypomnieć, przyszło to z zachodu. Co takiego „robi” w naszym organizmie MSG?

Otóż, chcąc być zdrowym musimy mieć 95 - 97% dobrych bakterii. Jest to prawie 1500 g. Wspólny genom tych bakterii jest 150 razy większy od genomu ludzkiego. To znaczy, że dzięki tym bakteriom i ich możliwości przystosowania się do środowiska panującego w naszym przewodzie pokarmowym, możemy zachować pełnię zdrowia.

Niestety, glutaminian niszczy te dobre bakterie.

Udowodniono również, że nie wiadomo z jakich powodów, glutaminian znalazł się w szczepionkach podawanych niemowlakom.
 I tak, MSG znajduje się w: ...

c.d.:

http://www.prisonplanet.pl/nauka_i_technologia/czym_ciebie_truja_,p1064473611

Offline alcia1907

  • Więcej Pisze
  • ****
  • Wiadomości: 324
Odp: korporacje i żywność
« Odpowiedź #16 dnia: Lipca 29, 2016, 13:26:14 »
I właśnie dlatego moje zakupy to mordęga dla innych - u mnie w kuchni i łazience /dzieki Stukam Kopytkami/ nie znajdziesz świadomej chemii... staram sie zminimalizować i zredukować "podejrzane" żarcie...

Offline werbena

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 1256
Odp: korporacje i żywność
« Odpowiedź #17 dnia: Września 05, 2016, 12:46:23 »
"....o tym, że ustawy opracowuje się pod konkretne korporacje mówił nie kto inny, tylko były Minister Skarbu p. prof. Modzelewski (...)

Wszystkie produkty, takie jak soja GMO, kukurydza GMO, rzepak GMO, bawełna GMO, są skażone glifosatem.  Praktycznie cała soja i kukurydza na rynku polskim jest GMO. Randapem jest również skażona pszenica, którą nieodpowiedzialni rolnicy spryskują na 10 dni przed żniwami w celu równomiernego wysuszenia ziarna. Uszkodzenia nerek są wśród rolników stosujących glifosat bardzo częste. Udowodniły to badania Argentyny, czy Cejlonu. W krajach europejskich takich, jak np. Holandia, jest zakazany.
Żadna kontrola przy skupie zboża nie sprawdza skażenia pszenicy glifostem. .............

c.d.:
http://dakowski.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=18682&Itemid=119


http://natemat.pl/81273,globalizacja-czyli-jak-10-korporacji-kontroluje-swiat


PIECZYWO Z MARKETÓW:
"Do tego często pojawia się zarzut, że zamrożone bagietki przypływają do nas z Chin, więc mrożone były przez wiele miesięcy. Gdy je kupujemy w Tesco, Lidlu, czy Biedronce wyglądają i pachną smakowicie. Największe sieci handlowe jednak już nie raz broniły się, że nie sprowadzają mrożonego pieczywa z daleka.........

http://natemat.pl/188909,poprzedni-rzad-walczyl-z-drozdzowkami-w-szkolnych-sklepikach-ten-z-pieczywem-z-ciasta-gleboko-mrozonego-slusznie
« Ostatnia zmiana: Września 05, 2016, 12:57:23 wysłana przez werbena »

Offline werbena

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 1256
Odp: korporacje i żywność
« Odpowiedź #18 dnia: Października 03, 2016, 08:36:11 »
 CETA- mówiąc wprost, jest to oddanie resztek władzy najpotężniejszym korporacjom na świecie oraz poddanie się jednemu sądowi arbitrażowemu, który będzie działał na zlecenia korporacji.
 Firmy będą mogły pozywać całe państwa jeśli tylko uznają, że szkodzi ono ich interesom. Z taką ochroną wprowadzą do kraju produkty genetycznie modyfikowane - żywność i nasiona, po czym zmonopolizują rynek wykańczając uprawy organiczne i lokalne.
Pod pretekstem ochrony, wtłoczą w nasze dzieci kolejne szczepionki unikając wszelkiej odpowiedzialności za powikłania, zaś prywatne banki zyskają nietykalność absolutną praktykując lichwę na niespotykaną dotąd skalę. W ekspresowym tempie wprowadzane są środki cenzury i inwigilacji dyktowane koniecznością "ochrony przed terroryzmem"......
....na razie jest JEDEN SPRAWIEDLIWY, oby nie dopadł go piątkowy seryjny samobójca:

"...W rządzie wciąż nie ma zgody na poparcie kontrowersyjnej umowy CETA, która proponuje zniesienie niemal wszystkich ceł i barier pozataryfowych oraz liberalizację handlu usługami między Unią Europejską a Kanadą. Największym jej przeciwnikiem jest minister sprawiedliwości Zbigniew Ziobro.."

"Lekcje z Kanady. Zatrzymać umowę CETA."

https://www.youtube.com/watch?time_continue=10&v=KgHEhEoX1Tw



http://wiadomosci.onet.pl/tylko-w-onecie/brak-zgody-w-rzadzie-ws-ceta-weto-ziobry/5r01d0


http://niewygodne.info.pl/artykul7/03312-W-Sejmie-aborcyjna-nawalanka-a-w-tle-idzie-CETA.htm
« Ostatnia zmiana: Października 03, 2016, 15:17:43 wysłana przez werbena »

Offline werbena

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 1256
Odp: korporacje i żywność
« Odpowiedź #19 dnia: Października 08, 2016, 21:57:54 »
....dożyliśmy czasów, gdzie- w porównaniu ze współczesnym zdziczeniem- jaskiniowiec jawi się jako cywilizowany humanista:

"...........Doskonale o tym mówi ks. Prof. Zwoliński. Takie poaborcyjne płody kosztują w Chinach tylko 75 dolarów za kilogram, a już we Francji cena wzrasta do 220 dolarów. Chińskie sądy wydają zgodę na taki handelek. Wiadomo, że w niektórych kantonach wolno kobiecie mieć tylko jedno dziecko, każde następne jest mordowane.
Ostatnio ujawniono o wiele więcej zapotrzebowań na płody ludzkie.
Okazało się, że WIELE FIRM  SPOŻYWCZYCH UŻYWA KOMÓREK PŁODOWYCH do poprawy smaku.
 Takie firmy jak Kraft, PepsiCo, Nestle używają różnych substancji smakowych, wyprodukowanych z wykorzystaniem tkanek płodów ludzkich.
 Firma Senomyx z Kalifornii produkuje „fałszywe chemikalia” zmieniające poczucie smaku.
 Środki te są dodawane do wielu produktów spożywczych każdego dnia.
Senomyx opiera się na preparacie HEK 293, otrzymanym właśnie z aborcyjnego płodu. Komórki są pobierane z nerek wyskrobanych płodów.
A podobno kanibalizm jest karalny… A wszyscy korzystający z tych preparatów, to jak to jest naprawdę?
 

Ale to nie wszystko.
Właśnie ostatnio tak reklamowane szczepionki przeciwko odrze – MMR – również zawierają pochodne otrzymane z komórek aborcyjnych płodów. Podobnie komórki takie są zawarte w szczepionkach:
-MMR II (Merck)
-ProQuad (MMR + Chickenpox, Merck)
-Varivax (Chickenpox, Merck)
-Pentacel (Polio + DTaP + HiB, Sanofi Pasteur)
-Vaqta (Hepatitis-A, Merck)
-Havrix (Hepatitis-A, Glaxo SmithKline)
-Twinrix (Hepatitis-A and B combo, Glaxo)
-Zostavax (Shingles, Merck)
-Imovax (Rabies, Sanofi Pasteur)
 

I w innych lekarstwach:
-Pulmozyme (Cystic Fibrosis, Genetech)
-Enbrel (Rheumatoid Arthritis, Amgen).
 

Możesz zapytać swojego lekarza – szczepionkowca, czy cokolwiek o tym wie. Izby Lekarskie jakoś dziwnie nie są zainteresowane informowaniem swoich członków o tym fakcie. Ciekawe dlaczego? .............

c.d.:

http://www.polishclub.org/2015/05/05/dr-jerzy-jaskowski-krwawy-biznes-aborcja-kanibalizm-plody-w-formie-maseczek/

Offline werbena

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 1256
Odp: korporacje i żywność
« Odpowiedź #20 dnia: Października 17, 2016, 20:15:21 »


Smacznego  ;-))))


"Tysiące kilogramów mięsa szczurów zostały sprzedane jako skrzydełka
kurczaka bez kości.......
c.d."


http://www.lolmania.pl/lol/25371/tysiace-kilogramow-miesa-szczurow-zostaly-sprzedane-jako-skrzydelka-kurczaka-bez-kosci.html

Offline werbena

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 1256
Odp: korporacje i żywność
« Odpowiedź #21 dnia: Listopada 04, 2016, 23:04:07 »
"Oto jak wygląda „spożywczy rasizm”!

To już pewne – w ramach jednej Unii Europejskiej panują podwójne standardy w zakresie jakości sprzedawanej żywności. Udowodnili to naukowcy z Uniwersytetu w Pradze, którzy przebadali skład chemiczny żywności produkowanej przez tego samego producenta i sprzedawanej w „starych” i „nowych” państwach UE. Okazało się, że artykuły przeznaczone na rynek państw „nowej” Unii mają gorszy skład od produktów sprzedawanych na Zachodzie Europy. Jakby tego było mało – produkty II-kategorii są nam sprzedawane w tej samej (lub wyższej) cenie!...

http://niewygodne.info.pl/artykul7/03398-Spozywczy-rasizm-w-UE.htm

Offline werbena

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 1256
Odp: korporacje i żywność
« Odpowiedź #22 dnia: Listopada 09, 2016, 21:31:27 »
"...Rok 1984 coraz bliżej! Sąd stanowy na Florydzie ukarał grzywną w wysokości 500 dolarów właścicieli przydomowej działki za uprawianie na niej warzyw. Oficjalny powód: zaburzenie estetyki otoczenia domu.
Mogłoby się wydawać, że produkowanie własnej, zdrowej żywności, choćby na niewielkim skrawku przydomowej działki, to pomysł, któremu należałoby przyklasnąć. Nic bardziej mylnego.
 Jeśli na ten koncept wpadłoby wielu Amerykanów, to doszłoby do przełamania korporacyjnego monopolu na produkcję żywności..................
Wszyscy jasnowidze razem wzięci nie dorównują w swoich wizjach Orwellowi. Powyższa historia to nie jest jakiś pojedynczy incydent, inspirowany przez lokalnych urzędników. To jest proces, a jego kolejne etapy widać jak na dłoni:

Rok  2011, Julie Bass z Oak Park, Michigan – oskarżona o wykroczenie i zagrożona więzieniem za to, że sadziła warzywa na własnym podwórku.

Dirk Becker z Kolumbii Brytyjskiej – zagrożono mu sześcioma miesiącami więzienia za przekształcenie 2,5-hektarowej parceli na gospodarstwo ekologiczne

Rok 2012 – inspektorzy miejscy zrównali z ziemią ponad 100 rodzajów roślin, w tym szczypiorek, czosnek, truskawki i jabłonie, uprawiane przez Denise Morrison w Tulsa, Oklahoma. Inspektorzy oświadczyli, że jej warzywa i drzewka  były zbyt wysokie, bo przepisy miejskie nie pozwalają  na hodowanie roślin wyższych niż 12 cali

Clarkston, Georgia – Steve Miller został ukarany grzywną w wysokości 5200 dolarów za to, że uprawiał warzywa na własnym podwórku. Był na tyle niezdyscyplinowany, że nie tylko używał je na własne potrzeby, ale jeszcze śmiał sprzedawać na wolnym rynku… 


 
c.d.:

http://www.altermedium.pl/kara-grzywny-hodowanie-warzyw/

Offline kuneg

  • Mów mi Małgorzato :)
  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 1273
Odp: korporacje i żywność
« Odpowiedź #23 dnia: Listopada 10, 2016, 21:15:32 »
Werbena, ja Cię proszę, weź nie wstawiaj podobnych rzeczy, bo one są tak nieprawdopodobne, że od czytania tego przegrzewają mi się styki i będziesz mnie mieć na sumieniu.
Normalnie "w pale się nie mieści".
:(
Nigdy wcześniej wiedza nie była tak łatwo dostępna i tylko od nas zależy, czy z niej skorzystamy.

Offline Basia

  • Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 11087
Odp: korporacje i żywność
« Odpowiedź #24 dnia: Listopada 10, 2016, 22:04:52 »
Boję się, że Werbena ma rację w tej mierze - w wielu miejscach w USA panuje terror wystrzyżonego trawnika, nawet za stokrotki na trawniku można się narazić. I to bynajmniej nie jest nowość... Jeszcze za komuny pisano o tym w ramach obrzydzania wrogiego ustroju w postaci wspomnień "przedłużonej turystki" z Polski.

Pozdrowienia :-)

Offline werbena

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 1256
Odp: korporacje i żywność
« Odpowiedź #25 dnia: Grudnia 26, 2016, 23:29:17 »
Przetworzona żywność – Brudne sekrety przemysłu spożywczego

http://szczepienia.wybudzeni.com/2016/12/23/przetworzona-zywnosc/

Offline Optimus

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 780
Odp: korporacje i żywność
« Odpowiedź #26 dnia: Grudnia 26, 2016, 23:45:44 »
"...Rok 1984 coraz bliżej! Sąd stanowy na Florydzie ukarał grzywną w wysokości 500 dolarów właścicieli przydomowej działki za uprawianie na niej warzyw. Oficjalny powód: zaburzenie estetyki otoczenia domu.
Mogłoby się wydawać, że produkowanie własnej, zdrowej żywności, choćby na niewielkim skrawku przydomowej działki, to pomysł, któremu należałoby przyklasnąć. Nic bardziej mylnego.
 Jeśli na ten koncept wpadłoby wielu Amerykanów, to doszłoby do przełamania korporacyjnego monopolu na produkcję żywności..................
Wszyscy jasnowidze razem wzięci nie dorównują w swoich wizjach Orwellowi. Powyższa historia to nie jest jakiś pojedynczy incydent, inspirowany przez lokalnych urzędników. To jest proces, a jego kolejne etapy widać jak na dłoni:

Rok  2011, Julie Bass z Oak Park, Michigan – oskarżona o wykroczenie i zagrożona więzieniem za to, że sadziła warzywa na własnym podwórku.

Dirk Becker z Kolumbii Brytyjskiej – zagrożono mu sześcioma miesiącami więzienia za przekształcenie 2,5-hektarowej parceli na gospodarstwo ekologiczne

Rok 2012 – inspektorzy miejscy zrównali z ziemią ponad 100 rodzajów roślin, w tym szczypiorek, czosnek, truskawki i jabłonie, uprawiane przez Denise Morrison w Tulsa, Oklahoma. Inspektorzy oświadczyli, że jej warzywa i drzewka  były zbyt wysokie, bo przepisy miejskie nie pozwalają  na hodowanie roślin wyższych niż 12 cali

Clarkston, Georgia – Steve Miller został ukarany grzywną w wysokości 5200 dolarów za to, że uprawiał warzywa na własnym podwórku. Był na tyle niezdyscyplinowany, że nie tylko używał je na własne potrzeby, ale jeszcze śmiał sprzedawać na wolnym rynku… 


 
c.d.:

http://www.altermedium.pl/kara-grzywny-hodowanie-warzyw/

Ciekawe co na to Michelle Obama, która tak bardzo zachęca otyłą amerykańską młodzież do sadzenia warzyw we własnych ogródkach? :)

Offline Renia

  • Ekspert forum
  • Dużo Pisze
  • ****
  • Wiadomości: 1580
Odp: korporacje i żywność
« Odpowiedź #27 dnia: Lutego 24, 2017, 16:42:53 »
Kod PLU czyli nalepka na owocu określa sposób uprawy:
- produkty konwencjonalne , czyli wyhodowana przy użyciu nawozów sztucznych (pryskane) mają kod złożony z czterech cyfr i zaczynają się od cyfry 4
- produkty ekologiczne, czyli wyhodowane bez pestycydów i chemii, mają kod pięciocyfrowy, który zaczyna się od cyfry 9
- produkty genetycznie modyfikowane GMO opisane są kodem pięciocyfrowym i zaczynają się od cyfry 8
Kody Kreskowe
Kod kreskowy jeżeli zaczyna się od liczby 590, to mamy produkt pochodzenia polskiego. Kod zaczynający się 400-440 oznacza produkty z Niemiec. Natomiast 00-09 ze Stanów Zjednoczonych, a 690 i 691 z Chin.
Właśnie przeczytałam to w gazecie ,,Super poradnik dla kobiet 50+". Numeru gazety nie podam, bo wpadł mi w ręce jakiś kawałek czasopisma.
,,Nie ten przyjaciel, kto współczuje, a ten kto pomaga." Thomas Fuller

Offline andrzejewskim

  • Nowy
  • *
  • Wiadomości: 1
Odp: korporacje i żywność
« Odpowiedź #28 dnia: Maja 11, 2017, 15:30:30 »
witam,
ciężko z tym przemysłowym jedzeniem. Jakość w dalszym ciągu stanowczo odstaje od produktów mniejszych lokalnych sprzedawców.
Produkty zawierające np. taki olej palmowy co ma nawet certyfikat rspo w zasadzie jakościowo nic nie zyskują tylko tym że mają lepszy marketing. A tak naprawdę jest to spożywczy śmietnik tylko że ładnie opakowany.
Patrzyć na skład, patrzmy i weryfikujmy czy na pewno dane "E" to te złe. Bo to też mogą być zwykłe naturalne składniki w ogóle nieszkodliwe.

Offline ewula K

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 1638
Odp: korporacje i żywność
« Odpowiedź #29 dnia: Czerwca 19, 2017, 11:38:27 »