"Co to jest glutaminian sodu, czyli MSG, czyli sól jednosodowa, monohydratu a-LL glutaminianu sodu, czyli E- 621.
Kwas glutaminowy został wyizolowany w 1866 roku z glutenu pszenicy przez niemieckiego naukowca Karla Ritthausena. Strukturę związku opracowano w 1890 roku. Nie wiadomo dlaczego, niektóre źródła podają, że MSG zostało uzyskane w 1908 roku przez japońskiego badacza Kikune Ikieda. Badacz ten odkrył fakt poprawiania smaku po MSG.
Niestety związek ten miał zupełnie inną chemiczną strukturę - kwasu, od tego syntetyzowanego, tj. glutaminianu sodu.
W związku z faktem, że MSG wpływa na podkreślenie wartości smakowych, w formie zsyntetyzowanej jest podawany do wszystkich prawie produktów spożywczych. Obecnie produkcja przekracza 400 000 000 kg. Dodawany jest do wszystkiego: przyprawy do mięsa, soli ziołowych, czosnkowej, jest w sosach w proszku, gotowych sosach w słoikach, zupach w proszku, keczupie, czipsach i masie innych produktach, które maja silny smak i zapach.
Niestety, jest to to samo, co z kwasem salicylowym, bezpiecznie stosowanym w medycynie przez 2000 lat, i syntetyczną pochodną, acetylosalicylem czyli aspiryną, także bezmyślnie wprowadzoną do medycyny, bez przeprowadzenia odpowiednich badań.
Burger King
Glutaminian sodu znajduje się we wszystkich kurczakach tej firmy: Cripsy Chicken Patty, Tendercrisp Chicken, nawet BK Burger Patty zawierają E-621. Burger stosuje hydrolizowane substraty kukurydzy, soi i pszenicy, wszystkie zawierają ukryte formy MSG. To samo w Kiełbasa Patty, Ranczo, Ken Fat, Rancho Dressing.
Mc Donald
Pomimo, że kierownictwo zaprzeczyło używania do swoich produktów MSG, w rzeczywistości znajduje się w przyprawach do kanapek, autolizowanych ekstraktach z drożdży, w sosach, rancho Big Mac. Podobnie Chili Lime Tortilla - placki ziemniaczane, frytki.
Pizza Hutt
Pizza Hutt zawiera MSG zarówno w cieście, jak i kurczakach szczególnie w skrzydełkach np. chrupiące Wingd and Wings zawierają różne koncentracje glutaminianu. Jak każdy może sobie przypomnieć, przyszło to z zachodu. Co takiego „robi” w naszym organizmie MSG?
Otóż, chcąc być zdrowym musimy mieć 95 - 97% dobrych bakterii. Jest to prawie 1500 g. Wspólny genom tych bakterii jest 150 razy większy od genomu ludzkiego. To znaczy, że dzięki tym bakteriom i ich możliwości przystosowania się do środowiska panującego w naszym przewodzie pokarmowym, możemy zachować pełnię zdrowia.
Niestety, glutaminian niszczy te dobre bakterie.
Udowodniono również, że nie wiadomo z jakich powodów, glutaminian znalazł się w szczepionkach podawanych niemowlakom.
I tak, MSG znajduje się w: ...
c.d.:
http://www.prisonplanet.pl/nauka_i_technologia/czym_ciebie_truja_,p1064473611