Autor Wątek: Kurs zielarski  (Przeczytany 22615 razy)

Offline Renia

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
Odp: Kurs zielarski
« Odpowiedź #15 dnia: Kwietnia 02, 2018, 21:26:25 »
Robiłam kursy w Międzyborowie - towaroznawstwo i zielarz fitoterapeuta. Myślę, że stacjonarne są lepsze. Kurs zielarz fitoterapeuta miał też pozytywy. Przede wszystkim zajęcia stacjonarne z botaniki z doktorem Wróblem. Były 4 zjazdy dwudniowe, pogoda dopisała na każdym zjeździe, więc rozpoznawanie roślin opanowało się dość dobrze. Do tego było około 300 godz wykładów do odsłuchania w domu - dużo wykładów było doktora Różańskiego. Do tego chyba 90 godz wykładów z towaroznawstwa, jeżeli ktoś zapisał się na 2 kursy, to miał co robić w domu. Minus takich kursów - trzeba mieć dużo samozaparcia, aby wszystko odsłuchać, zrobić notatki, czasami było ciężko zmobilizować się do słuchania, a jak się trochę odpuści, to zaległości w słuchaniu ciężko nadrobić.
,,Nie ten przyjaciel, kto współczuje, a ten kto pomaga." Thomas Fuller

Offline turkus

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: Kwietnia 22, 2018, 18:54:59 »
Towaroznawstwo zielarskie zdecydowanie należy zaliczyć w Międzyborowie przez internet.
Tam są świetne materiały, część do czytania, część do odsłuchania, w tym filmy z wykładów naszego Admina, które wystarczy zaciągnąć sobie na dysk i czytać i słuchać do bólu nawet i 10 razy - jak masz na dysku, to nic ciebie nie ogranicza. W innych miejscach może są na żywo wartościowe wykłady, ale materiały z Miedzyborowa chyba są najlepsze.
Materiały z anatomii są zrozumiałe, jeśli się ma na podorędziu Wikipedię, bo ilustracje są z Wikipedii, i to angielskiej, żeby było edukacyjnie ciekawiej ;-)

Teraz wiele szkół, które prowadzą zajęcia z zielarstwa dają na koniec też i świadectwo zaliczenia kursu towaroznawstwa zielarskiego.
Musisz się sama dowiadywać.

Ja stwierdziłam, że nie idę na żaden nowy kurs, zanim nie uporządkuję notatek z 3 lat Międzyborowa.
Jeszcze do końca daleko... Hej, daleko...

Pozdrowienia :-)

dzięki Basiu, zawsze coś mądrego doradzisz. Szkoda, że nie mieszkasz bliżej mnie to z chęcią bym się wybrała na te schadzki organizowane przez Ciebie.
Chyba wybiore szkołe w Katowicach...
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 22, 2018, 18:59:57 wysłana przez turkus »

Offline tomczan

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #17 dnia: Kwietnia 23, 2018, 02:33:38 »
Towaroznawstwo zielarskie zdecydowanie należy zaliczyć w Międzyborowie przez internet.
Tam są świetne materiały, część do czytania, część do odsłuchania, w tym filmy z wykładów naszego Admina, które wystarczy zaciągnąć sobie na dysk i czytać i słuchać do bólu nawet i 10 razy - jak masz na dysku, to nic ciebie nie ogranicza. W innych miejscach może są na żywo wartościowe wykłady, ale materiały z Miedzyborowa chyba są najlepsze.
Materiały z anatomii są zrozumiałe, jeśli się ma na podorędziu Wikipedię, bo ilustracje są z Wikipedii, i to angielskiej, żeby było edukacyjnie ciekawiej ;-)

Też uczestniczyłem w kursie przez internet, niestety nie mam już dostępu do materiałów, bo się portal zmienił od tego czasu, czy ktoś z was zgrał na dysk te materiały ? notatki robiłem ubogie i teraz żałuję :(
Polecam:http://www.biostrefa.pl/ żywność, zioła, kosmetyki :)

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #18 dnia: Kwietnia 23, 2018, 10:26:07 »
Mam materiały z towaroznawstwa na dysku

Pozdrowienia :-)

Offline ala.zazik

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: Września 18, 2019, 14:53:34 »
Witam, czy był ktoś na kursie Ziołolecznictwa od WSM w Poznaniu? https://ikswsm.poznan.pl/kurs/ziololecznictwo-z-kursem-towaroznawstwa-zielarskiego/1028

Offline Madaa

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: Października 31, 2019, 01:44:24 »
Witam  ;D

Podbijam temat kursów.
Temat trudny bo Zachodniopomorskie.
Cieżka sprawa...
Podpowiecie coś sensownego?